Foto: Shutterstock
Desertu gatavošanai visbiežāk izmantotie produkti ir saldais krējums vai bezpiedevu krēmsiers, tomēr nevajadzētu aizmirst arī par jogurtu, kuram ir gana daudz priekšrocību. Šim produktam ir daudz mazāks tauku saturs, turklāt jogurta gaisīgā, krēmīgā struktūra un maigi skābenā garša lieliski līdzsvaro cukura un citu saldu piedevu klātbūtni desertos.

Tā kā veikalā dažādu veidu jogurtiem ir atvēlēti apjomīgi stendi, tad ir itin vienkārši apjukt plašajā piedāvājumā, mēģinot izvēlēties vispiemērotāko un veselībai draudzīgāko produktu vasarīga deserta gatavošanai. Ņem vērā, ka tauki nav vienīgais "ienaidnieks" slaidām formām, kas varētu būt atrodams jogurtos, jo tiem nereti dāsni pievieno arī cukuru, tāpēc labāk izvēlēties jogurtus bez piedevām. Īpaši būtiski tas ir cilvēkiem, kas ikdienā nav ļoti aktīvi, iesaka "Vivendi" uztura speciāliste Eva Kataja.

Speciāliste norāda, ka, pievienojot šādam jogurtam augļus un ogas, kā arī nedaudz cukura, ir iespējams iegūt daudz veselīgāku desertu, kas noderēs gan tiem, kas vēlas uzaudzēt muskuļus, gan tiem, kas cenšas samazināt savu svaru, jo pievienotā cukura daudzumu var kontrolēt katrs pats.

Uz jogurta bāzes gatavotiem desertiem noderēs ne vien bezpiedevu jogurts, bet arī grieķu jogurts, kam raksturīgs nedaudz lielāks tauku procents, bet līdz ar to arī maigāka, krēmīgāka garša, savukārt kaloriju skaitītājiem ieteicamākā izvēle ir beztauku "skyr" jogurts.

Vienkāršākais jogurta izmantošanas veids ir dažādi kārtojumi, glāzītēs vai burciņās pamīšus liekot sezonas sulīgos augļus, ogas un jogurta kārtas, ko gardākam rezultātam var papildināt ar čia sēklu, zefīru, bezē drumstalu, drupinātu cepumu, biskvīta gabaliņu, saldo brokastu pārslu vai granolas kraukšķu slāni.

Pacietīgākajiem kārumniekiem, kas ir ar mieru gaidīt pāris stundas, līdz savu daļu darba paveiks ledusskapis, iesakām pagatavot maigu jogurta želeju vai, papildinot jogurtu ar olu dzeltenumiem un svaigām avenēm, uztapināt itāliešu iecienīto saldēto desertu semifredo.

Lai labi garšo!

Tropisko augļu kārtojums ar jogurtu angļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti gards un salds deserts angļu gaumē – trifle. Tas ir kārtojums, kur mijas mīksts biskvīts, deserta vīns, saldens krēms, augļi un putukrējums. Pagatavo to vienā lielā traukā un pasniedz viesībās.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta, cepumu un ievārījuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir vienkāršs – saldo ēdienu vari pagatavot arī no trim sastāvdaļām. Izkārto glāzītēs grieķu jogurtu, sasmalcinātos cepumus un savu mīļāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Ātrais deserts ar zemenēm un 'marshmallows'

Foto: DELFI

Ja produktu krājumos glabājas "marshmallows", un vēlies izbaudīt vēl pēdējo zemeņu sulīgumu desertā, pagatavo šo!

Lasīt vairāk

Čia sēklu pudiņš ar kivi

Foto: Shutterstock

Ātro brokastu vai veselīga deserta ideja, ko sagatavot iepriekšējā vakarā – čia sēklu pudiņš. Kivi sezonā to vari papildināt ar šo augļu biezeni, kas piešķirs patīkamu svaigumu. Ja liekas, ka deserts par skābu vai pliekanu, to vari papildināt ar kādu tējkaroti medus.

Lasīt vairāk

Fiksais ogu un jogurta saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.

Lasīt vairāk

Medus, citronu un aveņu semifredo

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskais itāļu saldētais deserts – semifreddo. Pagatavots no jogurta, olu dzeltenumiem un svaigām avenēm.

Lasīt vairāk

Jogurts ar melleņu mērci un pistācijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Laiks uzfrišināt ierasto brokastu jogurta bļodiņu ar ko īpašu! Pagatavo gardu melleņu kompotu, kas piedevām garšos un smaržos pēc gabaliņa saules, pateicoties apelsīnam un vaniļas ekstraktam. Servējot neaizmirsti pievienot pistācijas – tās ne tikai dos enerģiju dienas sākumam, bet patīkami kontrastēs ar jogurtu un saldajām ogām.

Lasīt vairāk

Jogurta un musli kārtojums ar kivi

Foto: Shutterstock

Veselīgais brokastu kārtojums, ko pasniegt kā ātru desertu – jogurts ar musli, banāniem un kivi.

Lasīt vairāk

Granola ar jogurtu un ogām

Foto: Shutterstock

Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.

Lasīt vairāk

Mango - jogurta želeja

Mājās taisīta mazkaloriju mango - jogurta želeja.

Lasīt vairāk

Kārtainais deserts ar musli, jogurtu un hurmu

Foto: Shutterstock

Piecminūšu deserts ar kraukšķīgu musli, jogurtu un saldeno hurmu. Ja desertu vēlies treknāku, tad jogurta vietā vari izmantot putukrējumu.

Lasīt vairāk

Rikotas un jogurta deserts ar aprikožu mērci

Viegls un gards biezpiena un bezpiedevu jogurta krēms, kas papildināts ar aprikožu mērci. Deserts piemērots arī cukura diabēta slimniekiem, norāda receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Dzērveņu jogurta želeja

Foto: Publicitātes foto

Laba ideja 18.novembra svētku galdam - tradicionāli ēdieni Latvijas karoga krāsās. Iesaka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Zemeņu sapnis

Foto: Shutterstock

Zemeņu sapnis - vienkārši superīgs deserts.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!