Ziemas salātu karalis – Ķīnas kāposts: 12 receptes kārai nokraukšķināšanai
Foto: Shutterstock

Ziemā, kad organisms, ilgojoties pēc vasaras, brēktin brēc pēc kā svaiga, sulīga un kraukšķīga, nākas palauzīt galvu, kā dažādot savu ēdienkarti. Ko iesākt, ja gurķi un tomāti ir bezgaršīgi, salātlapas neadekvāti dārgas, kāposti jau apnikuši? Šādā gadījumā īsts zelta vidusceļš būs demokrātiskais Ķīnas kāposts.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Nosaukums "Ķīnas kāposti" būtu attiecināms uz vairākām kāpostu šķirnēm, kuru dzimtene, kā liecina jau pats nosaukums, ir Ķīna. Teju visos pašmāju veiklos nopērkamais dārzenis, ko atpazīstam kā Ķīnas kāpostu, patiesībā ir viena konkrēta Ķīnas kāpostu šķirne, kas zināma kā Napas kāposts (Nappa cabbage), bet ir arī tādas Ķīnas kāpostu šķirnes, kas neveido blīvu galviņu, bet sastāv no lapām, piemēram, pakčojs (pak choy).

Ķīnas kāposts ir pieejams visu gadu, ziemas mēnešos tas ir krietni lētāks par salātlapu maisījumiem, turklāt arī mīkstāks un sulīgāks nekā stiegrainās un bieži vien grūti sakošļājamās kāpostlapas. Ķīnas kāposti, tāpat kā parastie kāposti, satur izteikti daudz ūdens, ziemas mēnešos organismam tik ļoti nepieciešamo C vitamīnu, kas ir būtiska kāpostu dārzeņu sastāvdaļa.

Veselības žurnāla "Health" speciālisti skaidro, ka 200 grami Ķīnas kāposta satur 70 miligramus kalcija un tikai 9 kalorijas! Svaigā veidā to ēdot, tiks uzņemts arī daudz A vitamīna, kā arī kālijs. Īpaši veselīgi ir tos ēst svaiga veidā vai īsu brīdi termiski apstrādātus.

Pateicoties neitrālajai garšai un sulīgumam, Ķīnas kāposts ir tik universāls ziemas sezonas "kareivis", ka iederēsies daudzos supergardos salātos ar teju visām iedomājamām sastāvdaļām, ko var aizdarīt gan ar spirdzinoši skābenām vinegreta mērcēm, gan bezpiedevu jogurtu, gan daudziem tik ļoti mīļo majonēzi.

Tev atliek tikai izvēlēties kādu no 12 mūsu piedāvātajām receptēm, ko pagatavot gardus salātus ar Ķīnas kāposta piedevu šovakar pat, lai pienācīgi palutinātu sevi nogurdinošās darba nedēļas noslēgumā.

Lai labi garšo!

Array ( [id] => 45950607 [title] => Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums! [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/neparasti-gardie-garnelu-vinogu-un-ananasu-salati.d?id=45950607 [publish_date] => 2015-05-12 09:28:01 [picture_alt] => Garneļu, vīnogu un ananāsu salāti ar turku jogurtu [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/Z7P-nlTeNjE/salati-vinogas-garneles-ananasi-kinas-kaposts-turku-jogurts-pusdienas-45950635.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/ROQkwx1dADw/salati-vinogas-garneles-ananasi-kinas-kaposts-turku-jogurts-pusdienas-45950637.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/sNFQlw1EY40/salati-vinogas-garneles-ananasi-kinas-kaposts-turku-jogurts-pusdienas-45950637.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/ZUMKL2uMr7M/salati-vinogas-garneles-ananasi-kinas-kaposts-turku-jogurts-pusdienas-45950637.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/wISsyLCpRQk/salati-vinogas-garneles-ananasi-kinas-kaposts-turku-jogurts-pusdienas-45950637.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/TiXSNBEXrO4/salati-vinogas-garneles-ananasi-kinas-kaposts-turku-jogurts-pusdienas-45950631.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti 

Array ( [id] => 49322537 [title] => Krāsainie meksikāņu salāti ar rīsiem, pupiņām un kūpinātu vistu [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Ātrs un ļoti vienkāršs risinājums, kā garšīgi pabarot izsalkušo ģimeni vai lielāku bariņu ciemiņu, kas jau teju klauvē pie durvīm. Mūsu mājās šie salāti tiek dēvēti par meksikāņu salātiem, jo tādi produkti kā pupiņas, kukurūza, paprika, sīpoli, tomāti, ķiploki un gaļa, ir arī meksikāņu iecienītā čili jeb maltās gaļas sautējuma neatņemamas sastāvdaļas. Viņi savu gaļas sautējumu mēdz pasniegt ar rīsiem un skābu krējumu, bet mēs rīsus pievienojam salātiem, malto gaļu aizvietojam ar kūpinātu lauku vistiņu, skābumiņam piegriežam klāt ābolus, bet krējumu izmantojam salātu aizdaram, "saprecinot" ar majonēzi un pašmāju ķiplokiem. Kad viss gatavs, gardos salātiņus var ēst gan tāpat vien, gan likt uz salātlapas un baudīt kā tortiljas vai lavaša pildījumu. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/krasainie-meksikanu-salati-ar-risiem-pupinam-un-kupinatu-vistu.d?id=49322537 [publish_date] => 2017-10-11 09:23:52 [picture_alt] => Krāsainie meksikāņu salāti ar rīsiem, pupiņām un kūpinātu vistu [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/-aKDXPQJxMw/9db4559dca1706bf44-49322543.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/PjIDcV7-Qdk/9db4559dca1706bf44-49322547.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/YOiM1zQKXaI/9db4559dca1706bf44-49322547.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/dd9FiawYrps/9db4559dca1706bf44-49322547.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/3wfH9TWl4lY/9db4559dca1706bf44-49322547.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/FYyQWKLOlqE/9db4559dca1706bf44-49322541.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Krāsainie meksikāņu salāti ar rīsiem, pupiņām un kūpinātu vistu 

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form