Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā

Brīvdienas ir īstais laiks, lai izrautos no pilsētas burzmas un dotos dabā. Mežs ir vieta, kur smelties enerģiju jauniem darbiem un idejām, baudīt klusumu un svaigo gaisu, īpaši, ja atpūšas aktīvi. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar aktīva dzīvesveida nodarbēm, ko vari pasākt Latvijas valsts mežos.
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā
1
Pārgājiens. Aizbēgt no ikdienas ir pavisam vienkārši. Paņem mugursomu, sakrāmē tajā visu nepieciešamo un dodies vairāku dienu pārgājienā mežā. Vai zināji – Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kur valsts mežā ikvienam atļauts brīvi pārvietoties, nakšņot un vākt ogas, sēnes un citas meža veltes? Draugu kompānijai tas ir lielisks saliedēšanās pasākums, kas apvieno sportu un azartu. Latvijas valsts meži iesaka vairākas vietas interesantiem pārgājieniem dažādās sarežģītības pakāpēs, piemēram, Aizvīķu meža parks, Dunikas dabas liegums, Silvas dendrārijs, purva takas un citas. Atliek vien izvēlēties piemērotāko un posties ceļā!
pixabay.com/Ersi


Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā
2
Nūjošana. Lai gan daudzi joprojām brīnās, ieraugot staigātājus ejam, atbalstoties uz nūjām, tas patiesi ir labs veids, kā sevi uzturēt formā. Dodoties nūjot, tiek nodarbināti 90% visu ķermeņa muskuļu, turklāt tiek sadzedzināts par gandrīz 50% vairāk kaloriju, nekā vienkārši staigājot. Šis sporta veids ir piemērots ikvienam neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai fiziskās sagatavotības. Nūjot iespējams teju jebkurā vietā Latvijas valsts mežos, taču visērtāk to darīt distanču slēpošanai un velobraukšanai izveidotos maršrutos un pastaigu takās, piemēram, LVM dabas parkā Tērvetē, Niedrāju ezera teritorijā, Baltajā kāpā vai pa meža ceļiem.
flickr.com/Giorgio Minguzzi


Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā
3
Slēpņošanas spēle „Geocatching”. Šī ir visā pasaulē populāra spēle, kurā dalībnieki pēc internetā atrodamām koordinātām dodas meklēt slēpņus – neierastā vietā paslēptas kastītes dažādos izmēros. Katrā šādā slēpnī parasti ievietota atradēju reģistrācijas lapa (logbook), kā arī zīmulis vai pildspalva, taču tajā var būt arī dažādas maiņas lietas. Slēpņi bieži atrodas vietās, kas īpašas ar savu vēsturi, kultūras mantojumu vai krāšņumu, līdz ar to ir iespēja apvienot aktīvu atpūtu ar dabas izzināšanu. Vien jāatceras – slēpni apmeklēt drīkst tikai tad, kad svešas acis tevi nevēro, lai nezinātāji slēpni neatrastu un neizpostītu. Lai sāktu slēpņot, vietnē www.geocatching.com jāpiereģistrējas spēlei, jālejupielādē mobilā lietotne un ar GPS palīdzību jādodas meklēt konkrētais slēpnis. Latvijas mežos atrodas ne viens vien, un savstarpēji pazīstami spēlētāji sacenšās par lielāko atrasto slēpņu skaitu. Piedalies arī tu!
geocatching.com/Press Images


Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā
4
Orientēšanās. Šis aktīvās atpūtas veids apvieno sportu un zināšanas, jo orientējoties jāpārvietojas, vadoties pēc kartes un kompasa, meklējot mežā paslēptus kontrolpunktus. Lai sāktu orientēties, sportiskajai sagatavotībai nav nozīmes, jo šādā dēkā var doties, ne vien sportiski sacenšoties, bet arī vienkārši pastaigājoties. Iesākumā pietiks ar ērtu apģērbu un sporta apaviem. Lai ikviens varētu izmēģināt spēkus un zināšanas, AS „Latvijas valsts meži” (LVM) ir izveidojusi četrus orientēšanās poligonus – dabas parkā Tērvetē, Vijciema čiekurkaltē, kā arī atpūtas un tūrisma centros „Ezernieki” un „Spāre”. Ikviens kontrolpunkts šajās trasēs ir neliels pārbaudījums dēkaiņiem, jo tas ne vien jāatrod, bet turklāt jāatbild uz klāt pievienotiem jautājumiem par mežsaimniecību un meža apsaimniekošanu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā
5
Riteņbraukšana. Velosipēds nebūt nav tikai pārvietošanās līdzeklis pilsētā. Lai aizmirstu pilsētas burzmu un ikdienas rūpes, ņem velosipēdu uz mežu. Šādi varēsi uzturēt sevi labā fiziskā formā un izbaudīt dabas skaistumu. Latvijas valsts mežos ir vairākas labiekārtotas atpūtas vietas riteņbraucējiem. Ja pašam nav velosipēda, tad to vari izīrēt LVM dabas parkā Tērvetē un tūrisma un rekreācijas centrā „Spāre”.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs

Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā
6
Dabas takas. Visbeidzot mierīgākas atpūtas cienītājiem iesakām doties dabas takās Latvijas mežos – īpaši veidotos pastaigu maršrutos, kuros nereti iekļauti ievērojami apskates objekti un pikniku vietas, kur atvilkt elpu. Dabas takas izpētīt var vietnē www.mammadabakarte.lv, kur redzamas visas LVM apsaimniekotās vietas. Informāciju par dabas takām Latvijā var iegūt arī nupat izstrādātajā bezmaksas mobilajā lietotnē dodies.lv.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Četras Cūkmena gudrības, kā atklāt meža noslēpumus Četras Cūkmena gudrības, kā atklāt meža noslēpumus  
Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī   (13)
Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā   (6)
Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos   (4)
Rūpējies par vidi – padomi, kā dzīvot zaļāk un ekonomiskāk Rūpējies par vidi – padomi, kā dzīvot zaļāk un ekonomiskāk   (1)
Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē   (3)
Iepazīsti Latviju – četras skaistākās velo dabas takas Iepazīsti Latviju – četras skaistākās velo dabas takas  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.