Foto: Shutterstock

Ja vasarā mēs mudināt mudinājām tvert no ogu sezonas visu, ko vien var, tad šobrīd ir pienācis tas brīdis, kad jāsaka – laiks iztukšot saldētavā rūpīgi noglabātos krājumus. Lai gan līdz vasaras labumiem kāds brītiņš vēl jāgaida, tomēr tas, ka kalendārs rāda aprīli, ir labs iemesls, lai pastumtu malā pelmeņu pakas un atrastu garšīgo upeņu, zemeņu, aveņu, melleņu, kazeņu, smiltsērkšķu un citu ogu paciņas. Ko iesākt ar saldētajām ogām?

Visvienkāršākais veids, kā izlietot vasarā sasaldētos gardumus – pagatavot no tiem fikso saldējumu vai kādu spēcinošu blendēto kokteili jeb smūtiju. Izteiksmīgākai garšai abiem gardumiem var pievienot kādu bezpiedevu jogurtu, piemēram, grieķu jogurtu.

Saldētās zemenes – gan veselas ogas, gan sasmalcinātas ar cukuru – būs lieliska piedeva panna cotta desertam vai kādai siera kūkai. Saldētās jāņogas var izmantot plātsmaižu, cepto siera kūku vai ķīseļu pagatavošanai. No skābākajām ogām – upenēm, ķiršiem un ērkšķogām – izdosies burvīgas vienkāršās plātsmaizes. Savukārt smiltsērkšķus var izmantot garda krēma pagatavošanai.

Jebkuras saldētās ogas lieliski garšos jau minētajās plātsmaizēs, kā arī dažādos mafinos, kēksos. No saldētajām ogām var savārīt arī gardus ievārījumus tūlītējai apēšanai – ogas atkausē, izvāra no tām zapti un izlieto nedēļas laikā kopā ar putrām, desertiem, kūkām vai pat gaļas ēdieniem.

Jogurta desertkūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock


Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!

Lasīt vairāk

Gardā ogu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Ar ogām bagātīga un pavisam garda kūka, kuras pagatavošana nepavisam nav sarežģīta. Atliek vien izvēlēties kārdinošākās ogas, pārliet tām pāri mīklu un cepeškrāsnī iekšā!

Lasīt vairāk

Fiksais ogu un jogurta saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.

Lasīt vairāk

Zibenīgais mājas saldējums, kas gatavs divās minūtēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Tikai trīs sastāvdaļas un pāris minūtes laika - un mājās gatavots veselīgs kārums gatavs! Šī saldējuma burvība ir ne tikai atvēsinoši spirdzinošā garša, bet arī fakts, ka tam nav nepieciešama saldējuma gatavošanas ierīce, kā arī ilga saldēšana. Viss, kas nepieciešams - izejvielas un jaudīgs blenderis, kuram pa spēkam sasmalcināt sasalušas ogas. Ļoti garšīgs variants, kā iztukšot saldētavas krājumus pirms jaunās ogu sezonas!

Lasīt vairāk

Viegls upeņu un olu putu mākoņu deserts

Foto: Shutterstock


Īsts brīvdienu deserts. Izmanto saldētas vai svaigas ogas un sajauc ar saderīgu liķieri, piemēram, saldētas upenes ar upeņu liķieri (cassis). Pa virsu liec putotus olu baltumus un cep cepeškrāsnī grila režīmā, līdz olu mākoņi kļuvuši viegli brūni.

Lasīt vairāk

Biezais jāņogu ķīselis

Foto: Shutterstock


Biezais jāņogu ķīselis ir īsti vasarīgs, turklāt ne pārāk sarežģīts saldēdiens - baudi to ar pienu vai putukrējumu!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Foto: Vida Press


Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā melleņu kūka

Foto: DELFI


Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar smiltsērkšķu putām

Foto: Shutterstock


Gardais un maigais rīsu krēms ar saulaino smiltsērkšķu mērci neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku. Rīsus ieteicams izvārīt iepriekšējā dienā, lai krēma gatavošanas dienā tie būtu pilnībā atdzisuši.

Lasīt vairāk

Panna cotta ar zemeņu sīrupu

Foto: Shutterstock


Krēmīgā panna cotta kombinācijā ar aromātisko zemeņu sīrupu būs piemērots deserts svinīgai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Ābolu, dzērveņu un sīpolu zapte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Visai netipiska ābolu, sīpolu un dzērveņu zapte jeb ievārījums ar krietnu devu garšvielu un sarkanvīna etiķi. Iesaiņo to skaistās burciņās, pieliec šiltīti, apsien ar burvīgu lenti un pasniedz kā dāvanu svētkos tuviniekiem, draugiem vai darba kolēģiem.

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Krēmīgais ogu deserts

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Ja arī tavu prātu nodarbina domas par to, kādos ēdienos izmantot sarūpētos saldētavas krājumus ar dažādām vasaras ogām, tad šī recepte būs īsts glābiņš. Viegli pagatavojams deserts, kas nepievils nevienu garšu kārpiņu.

Lasīt vairāk

Melleņu mafini

Foto: "Dolce&Gabbana" kampaņa/DANDY arhīvs


Melleņu mafini - vasaras ogu laikā.

Lasīt vairāk

Mandeļu drumstalu ogu kūka


Klāt vasara - skaistākais ogu laiks! Izmanto sava dārza veltes šai kūkā, kas ir arī veselīga, ne tikai garda, jo drumstalu pagatavošanai izmantotas mandeles.

Lasīt vairāk

Kama putra ar ogām un jogurtu

Foto: Publicitātes attēli


Veselīgo kamas biezputru var vārīt arī kā debesmannā ar sulu. To saputo un pasniedz ar jogurtu un ogām. Recepti piedāvā Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock


Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Buberts ar zemeņu mērci

Foto: DELFI


Buberta recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Kārtainais deserts ar kazenēm un 'mascarpone' siera krēmu

Foto: DELFI


Brīvdienas ir tās reizes, kad tik ļoti ir vēlme apēst ko garšīgu, bet gatavošana nereti noplok pie apziņas, ka kūkas vai banānmaizes izcepšana prasa laiku. Jāsaka paldies kulinārijas dieviem, ka ir tādi kārtainie deserti, kuros likt ne tikai to, ko sirds kāro, bet, būsim atklāti, to, kas ir ledusskapī. Ātri, viegli un garšīgi!

Lasīt vairāk

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)


"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!