Foto: DELFI

Tieši universitātē tādu skaļu skandālu nav bijis, ceturtdien Latvijas Radio sacīja Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks.

Viņš atgādināja, ka pirms kāda pusgada bijis “skaļš stāsts” par universitātes pārstāvi, kurš ārpus universitātes bija iesaistīts "šādā lietā". Darba attiecības ar viņu tikušas pārtrauktas.

Muižnieks sacīja, ka tiesībsargs atzinis LU ētikas kodeksa normas šajā jautājumā par skaidrām, bet pēdējo notikumu kontekstā tiek strādāts pie tā, lai pilnveidotu šo normu īstenošanas soļus.

“Tādā baumu līmenī jau kaut kas parādās,” teica Muižnieks, uzsverot, ka “klusēšana nav risinājums” – ja šādi uzmākšanās gadījumi ir, par to ir jāziņo.

LU rektors atzina, ka “tā ir viena no būtiskām problēmām, bet ne vienīgā, kas ir saistīta ar psiholoģiskā komforta un drošuma līmeni universitātē”, piebilstot, ka saistībā ar paaugstināto stresu sesiju laikā, notikumiem Ukrainā, psiholoģiskā atbalsta dienesta pakalpojumi augstskolā ir pieprasīti. Tāpat tiek plānota arī kapelānu dienesta attīstīšana.

Jau ziņots, ka Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (LU FMOF) pārtraukusi darba tiesiskās attiecības ar pasniedzēju Dmitriju Bočarovu, kura iespējamā seksuālā uzmākšanās jaunām sievietēm izgaismojās “Delfi” un Latvijas Radio pētījumā “Līdera apskāviens”. Tās nav plānots atjaunot, apstiprināja fakultātes dekāns Sandris Lācis.

Savukārt Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Kultūršoks" ziņoja, ka tā rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Pēcāk Latvijas Televīzija ziņoja par līdzīgas sūdzības saņemtas arī Latvijas Mākslas akadēmijā.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidente Liene Levada trešdien raidījumā “Spried ar Delfi” sacīja, ka LSA mājaslapā ir iespēja ziņot par nevēlamu seksuāla rakstura rīcību augstskolā. Nedēļas laikā ir saņemta informācija par pieciem jauniem gadījumiem. Ziņojumos ir informācija arī par augstskolām, kas līdz šīm nebija minētas skandālā par iespējamiem seksuālas uzmākšanās gadījumiem.

Aģentūra LETA ziņo, ka vairums Latvijas augstskolu iepriekš apstiprinājušas – tās nav saņēmušas informāciju par iespējamu pasniedzēju nevēlamu uzvedību, tostarp seksuālu uzmākšanos studentiem.

Nedz oficiālu, nedz neoficiālu informāciju par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem nav saņēmusi Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Vidzemes Augstskola, Daugavpils Universitāte, Ventspils augstskola.

No aptaujātajām augstskolām tikai Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) atklāja, ka pārtrauktas darba attiecības ar viesdocētāju, kas arī pēc sākotnējām studējošo sūdzībām nodarbībās turpinājis izteikt seksistiska rakstura piezīmes. Citus ziņojumus par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos vai vardarbības izpausmēm nedz LKA vadība, nedz Ētikas komisija nav saņēmusi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!