Foto: Valsts kanceleja
Otrdien, 16. februārī, pēc ilgāka laika pirmajā atklātajā Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē skatīta virkne ar Covid-19 izplatību un seku novēršanu saistītu jautājumu.

Portālā "Delfi" varēja sekot līdzi video tiešraidei no preses konferences pēc valdības sēdes. Tajā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL/ KPV LV); izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Ja ziņots, ka jaunnedēļ mācības klātienē varētu atsākt 1.-4. klašu skolēni tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, ja to atļauj skolas infrastruktūra, otrdien konceptuāli vienojās valdība.

Lai uzlabotu Covid-19 diagnostiku un uzlabotu tautsaimniecības nozarē strādājošo skrīningu drošai darbības uzsākšanai, tiks palielināta Covid-19 testēšanas kapacitāte, liecina otrdien Ministru kabinetā izskatītais Veselības ministrijas (VM) sagatavotais informatīvais ziņojums.

Pirmsskolu un speciālo izglītības iestāžu pedagogus un tehniskos darbiniekus vakcinēs trešajā prioritārajā grupā jeb kopā ar senioriem, kuru vecums ir 60-69 gadi, otrdien lēma valdība, izskatot informatīvo ziņojumu "Par prioritāri vakcinējamām personu grupām".

Lai gan plānotā sociālās aprūpes centru (SAC) klientu un darbinieku vakcinācija pret Covid-19 nav pat pusē, vakcīnu krājumi un gaidāmās piegādes ļauj sākt senioru vakcināciju jau nākamajā nedēļā, kas sākas 22. februārī, tāda informācija izskanēja Ministru kabineta sēdē.

Valdība atbalstīja Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus "Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā", kuru mērķis ir sniegt vienreizēju atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Septiņas dienas, kopš 10. februārī valstī tika uzsākta sociālās aprūpes centru (SAC) klientu un darbinieku vakcinācija pret Covid-19, uzrādījusi gausu gaitu un virkni problēmu, izriet no diskusijas Ministru kabineta sēdē, raisot pat valdības vadītāja gana asu reakciju.

Analizējot pagājušās nedēļas datus par saslimšanu ar Covid-19 Latvijā, 55% atklāto gadījumu bija iespējams noteikt inficēšanās avotu, otrdien valdības sēdē raksturojot situāciju ar Covid-19, pauda epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Valsts budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tiks palielināta vēl par 500 miljoniem eiro, tādējādi šogad plānotā summa neparedzētiem gadījumiem pārsniegs 800 miljonus eiro.

Ekonomikas ministrijas priekšlikumus par skaistumkopšanas darbības atjaunošanu valdība skatīs ceturtdien, 18. februārī. EM otrdienas sēdei bija iesniegusi priekšlikumu, kādā veidā atļaut no nākamās nedēļas atsākt atsevišķu skaistumkopšanas jomu darbību, taču, ņemot vērā, ka ieilga diskusijas par citiem jautājumiem, otrdien Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pārcēla šī jautājuma izskatīšanu uz ceturtdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!