Foto: Shutterstock, DELFI

Inflācija bremzējas; izmaiņas nodokļos; CSDD jaunā kampaņa krustugunīs; "Balticconnector" bojājums; atjaunota Pjotram Avenam piederoša uzņēmuma darbība; cūkgaļas ražotājs "Jaunsenči" slēdz tirdzniecības vietas; Āgenskalns joprojām modē; jauns pensiju pārvaldītājs; iespējams dīzeļdegvielas deficīts Eiropā; jauns īpašnieks bijušā restorāna "Sēnīte" ēkai; spožākās sociālās uzņēmējdarbības idejas; dabasgāzes cena kāpj.

Šīs nedēļas aktuālie notikumi ekonomikā un biznesā Latvijā un pasaulē.

Brīvu jaudu nav – vai atjaunīgās enerģijas ražošanā izdevies atsijāt spekulantus

Foto: Shutterstock

Jau labu brīdi enerģētikas sektors ir "karsts", tostarp šā gada sākumā zēla un plauka saules un vēja parku "papīra" projektu tirdzniecība. Lai atsijātu graudus no pelavām jeb reālos projektu ieviesējus no spekulantiem, šā gada sākumā ieviesta depozītmaksa par rezervētajām jaudām. Daļēji šāds solis līdzējis, taču brīvu jaudu vairs nav.

Lasīt vairāk

Inflācija turpina bremzēties

Foto: LETA

2023. gada septembrī, salīdzinot ar 2022. gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 3,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Dārgāks alkohols un 'banku nodoklis' – valdība virza izmaiņas nodokļos

Foto: Shutterstock

Ministru kabinets pirmdien, 9. oktobrī, ārkārtas sēdē atbalstīja vairākus priekšlikumus izmaiņām nodokļos no 2024. gada, tostarp celt akcīzes nodokli alkoholam un cigaretēm, kā arī ieviest tā dēvēto "banku nodokli".

Lasīt vairāk

Maciņā paliek vairāk naudas. Kuras preces kļuvušas lētākas, bet kurām cena turpina augt?

Foto: Shutterstock

Inflācijas kāpums turpina rimties. Ja tuvākajā laikā nepatīkamus pārsteigumus nesagādās enerģētikas cenas, tad visdrīzāk patēriņa cenu kāpums turpinās bremzēties, prognozē eksperti.

Lasīt vairāk

Hipotekāro kredītu pārkreditēšana: Latvijas Bankai lūdz izvērtēt izmaksas

Foto: Shutterstock

Latvijas Bankai lūgts tuvāko nedēļu laikā izvērtēt, kādas būtu banku klientu optimālās izmaksas pāriešanai ar hipotekāro kredītu uz citu banku, otrdien pēc darba grupas par kreditēšanas jautājumiem masu medijiem sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Lasīt vairāk

Vai vardarbības cietumā apspēlēšana reklāmā attaisno mērķi? CSDD jaunā kampaņa krustugunīs

Foto: DELFI

"Laimē ceļojumu uz cietumu!" aicina jaunākā Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņa, kura iestājas pret ātruma pārsniegšanu. Tomēr tieši cietuma attainojums un, jo īpaši attēls ar dušā nomestām ziepēm, daļā sabiedrības izraisīja neapmierinātību, reklāmas veidotājiem un CSDD pārmetot cietumu un ieslodzīto stigmatizēšanu.

Lasīt vairāk

Somijas premjers: 'Balticconnector' bojājums nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums Somiju un Igauniju savienojošajā gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Lasīt vairāk

Atjaunota Pjotram Avenam piederoša uzņēmuma saimnieciskā darbība (papildināts 16:07)

Foto: LETA

Šonedēļ atjaunota sankcijām pakļautajam Krievijas miljardierim Pjotram Avenam piederošā SIA "Klauģu muiža" saimnieciskā darbība, liecina informācija "Lursoft".

Lasīt vairāk

Cūkgaļas ražotājs 'Jaunsenči' slēdz tirdzniecības vietas, bet 'spītīgi' turpina darbību

Foto: LETA

Bauskas novadā strādājošā zemnieku saimniecība "Jaunsenči" slēgusi savas cūkgaļas un no tās ražotās produkcijas tirdzniecības vietas Rīgā, Imantas, Āgenskalna un Pļavnieku tirgos, kā arī veikalu Kauguros.

"Šogad pirmo reizi bija doma par saimniecības likvidēšanu. Saņēmāmies," "Delfi Bizness" saka saimniecības pārvaldniece Ligita Ābelniece.

Lasīt vairāk

Āgenskalns joprojām modē, saka mājokļu attīstītāja pārstāvis

Foto: Publicitātes foto

Nekustamā īpašuma kompānija "Immostate" pabeigusi projekta "Melnsila kvartāls" trešo, noslēdzošo kārtu Pārdaugavā, Rīgā. Būvniecības laikā ir pārdoti seši no desmit dzīvokļiem jaunajā ēkā, ko projekta koncepcijas autors, "Immostate" vadītājs Vestards Rozenbergs, vērtē kā labu rezultātu pašreizējos ekonomiskajos apstākļos

Lasīt vairāk

'Delfi' aptauja: vai jaunākajos elektrības rēķinos parādās tarifu samazinājums?

Foto: Imago/Scanpix/LETA

Oktobra elektrības rēķinā vajadzētu būt mazākam "Sadales tīkla" elektrības pārvades un sadales tarifam, jo valdība lēmusi līdz gada beigām tam piemērot samazinājumu. "Delfi" vēlas noskaidrot – vai lasītāji savos rēķinos redz šī tarifa samazinājumu?

Lasīt vairāk


'Durvis vēruši' jaunā pensiju pārvaldītāja 'Vairo' adaptīvie plāni

Foto: Publicitātes foto

Darbību sācis jaunais finanšu nozares uzņēmums – pensiju pārvaldītājs "Vairo". Lai novērstu problēmu, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju pensiju 2. līmeņa uzkrājums atrodas nepiemērotā plānā, "Vairo" piedāvās vecumam atbilstošus adaptīvos plānus. Tie caur indeksu fondiem veic ieguldījumus pasaules lielāko uzņēmumu akcijās un automātiski pielāgojas klienta vecumam.

Lasīt vairāk

ES brīdina Īlonu Masku: pēc Hamas uzbrukuma Izraēlai 'X' tiek izplatīta dezinformācija

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) brīdinājusi uzņēmēju Īlonu Masku, ka pēc Hamas uzbrukuma Izraēlai viņam piederošais sociālais tīkls "X" tiek izmantots dezinformācijas izplatīšanai, vēsta BBC.

Lasīt vairāk

Brīdina par iespējamu dīzeļdegvielas deficītu Eiropā

Foto: Shutterstock

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA – International Energy Agency) ceturtdien paziņoja, ka naftas piegādes traucējumu risks Izraēlas un "Hamas" konflikta dēļ ir ierobežots, taču tā ir gatava nepieciešamības gadījumā iejaukties, lai uzlabotu situāciju tirgū.

Lasīt vairāk

Ar industriālajiem parkiem vien nepietiek. 'Piche' mērķē augstu arī mājokļu tirgū

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Lielākais industriālo parku attīstītājs Latvijā – vietējā kapitāla uzņēmums "Piche" – ir spēris vairākus soļus pretī tam, lai vietējā tirgū pacīkstētos arī ar mājokļu attīstīšanas smagsvariem. Tā pirmajā īstenotajā dzīvojamā sektora projektā "Dižozoli" Mārupē jau mīt cilvēki, bet plānos ir turpināt būvniecību kā Pierīgā, tā galvaspilsētā.

Lasīt vairāk

Pieaugs konkurence? Drīzumā varētu būt lēmums par 'Indexo' bankas licenci

Foto: Privātais arhīvs

Pensiju pārvaldes uzņēmums IPAS "Indexo", kas šobrīd veido jaunu komercbanku un ir iesniedzis pieteikuma dokumentus bankas licences saņemšanai, ir saņēmis Latvijas Bankas (LB) vēstuli, kurā norādīts, ka LB un Eiropas Centrālā banka (ECB) atzīst, ka iesniegtie dokumenti ir pilnīgi un LB uzsāk vērtēšanas procesu.

Lasīt vairāk

Jauns īpašnieks vēsturiskajam restorānam 'Sēnīte'

Foto: DELFI

Bijušā restorāna "Sēnīte" ēkas ar 1,5 ha zemi iegādājies Latvijas uzņēmums "Latvian Catering Company", informē nekustamo īpašumu aģentūra "Latio".

Lasīt vairāk

Ģimenes uzņēmums attīsta graudkopību pierobežā un stāsta par to 'TikTok'

Foto: Publicitātes foto

Pie pašas austrumu robežas zemnieku saimniecībā "Kotiņi" saimnieko Ločmeļu ģimene – Aldis, Vija un viņu trīs bērni. "Kotiņi" ierindojas starp Latvijas desmit lielākajām zemnieku saimniecībām pēc apgrozījuma 2022. gadā. To, ka saimniecība ir "pamanīta", iespējams, apliecina arī tas, ka septembrī tajā ciemojās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Gan par prezidenta vizīti, gan ikdienu saimniecībā "Kotiņi" aktīvi stāsta sociālajos tīklos, īpaši "TikTok".

Lasīt vairāk

Tuvākajā nākotnē jārēķinās ar negaidītiem elektrības cenu lēcieniem

Foto: Shutterstock

Elektrības tirgū pērnā gada otrās puses dramatiskie cenu pieaugumi šogad vairs nav vērojami, tomēr pēdējā laikā "NordPool" biržā var redzēt, ka elektrības cena uz brīdi (vienu stundu vai divām) "uzlec" līdz 300 vai pat 500 eiro līmenim.

Lasīt vairāk

Ir, kur augt, un maza valsts nav šķērslis. Atskats uz Baltijas kapitāltirgus konferenci

Foto: Pexels

Lai gan mazās Islandes kapitāla tirgus atpaliek no pārējām Ziemeļvalstīm, tas ir galvastiesu priekšā Latvijai, Lietuvai un Igaunijai. To Baltijas kapitāltirgus konferencē (+"Baltic Capital Markets Conference") uzskatāmi demonstrēja Islandes biržas vadītājs Magnus Hardarsons. Gan viņa, gan citu ekspertu prezentācijās un paneļu diskusijās iezīmējās vajadzība pēc lielāka tirgus, kas piesaistītu pensiju fondus, kas savukārt atkal palielinātu tirgu un pievilinātu ārvalstu investorus un jaunus uzņēmumus.

Lasīt vairāk

Noskaidrotas šā gada spožākās sociālās uzņēmējdarbības idejas

Foto: Publicitātes foto

Sociālās uzņēmējdarbības konkursa "Tam labam būs augt" finālā ceturtdienas pēcpusdienā tika noskaidrotas 2023. gada labākās sociālās uzņēmējdarbības idejas.

Lasīt vairāk

Valsts varētu pārņemt 'Maskavas namu'; tajā sniegtu palīdzību Ukrainai

Foto: Māris Morkāns

Saeimas Nacionālās drošības komisija izstrādājusi likumprojektu, ar kuru paredzēts valsts īpašumā pārņemt ēku "Maskavas nams" Rīgā, Marijas ielā 7, potenciāli šo ēku attīstot kā vietu palīdzības sniegšanai Ukrainai.

Lasīt vairāk

Sākusies pieteikšanās uz šī gada vienīgā Latvijas IPO akcijām

Foto: Publicitātes foto

Piektdien sākās "APF Holdings" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO) un laikā līdz 30. oktobrim jebkurš Latvijas, Igaunijas un Lietuvas iedzīvotājs var parakstīties uz uzņēmuma akcijām, vēsta "APF Holdings" pārstāvji.

Lasīt vairāk

Dabasgāzes cena Eiropā sasniedz augstāko līmeni kopš februāra

Foto: LETA

Dabasgāzes cenas Eiropas tirgū turpina pieaugt, piektdien sasniedzot augstāko līmeni kopš februāra.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!