Kremlis pret Rietumu pārākumu
Amerikāņu žurnāliste Liza Vāla ieguva pasaules mediju uzmanību, kad 2014. gadā tiešajā ēterā
paziņoja
par aiziešanu no Kremļa finansētā TV kanāla RT, skaidrojot, ka nevēlas būt daļa no medija, kas attaisno Krievijas agresiju Ukrainā. Intervijā portālam "Delfi" viņa
klāsta
savas rīcības motīvus.


"RT motīvi bija Krievijas vēlme likt ASV izskatīties slikti, mēģināt lauzt Rietumu naratīvu, parādīt, ka demokrātija nedarbojas, ka kapitālisms ir blēdība un Rietumu vērtības nav īstas," kādreiz pārstāvētā medija vērtības izceļ žurnāliste.


Tikmēr ASV tiesa
atzinusi
, ka pasažieru lidmašīnas "MH17" katastrofā Austrumukrainā 2014. gada jūlijā ir vainīgs prokrievisko Donbasa kaujinieku līderis Igors Girkins.
Armijas apšaubāmie pirkumi
Aizsardzības nozares iepirkumu process ir apgrūtināts un neefektīvs, revīzijā
secinājusi
Valsts kontrole. Lielā daļā iepirkumu pie pirmajiem sarežģījumiem konkursu pārtrauc, atsevišķos gadījumos procesu ievelk uz vairākiem gadiem, turklāt īpaši šai nozarei izstrādāto iepirkumu regulējumu izmanto kūtri. Ministrija piekrīt revīzijas atzinumiem un sola laboties trīs gadu laikā.


Portāls "Delfi" iepriekš rūpīgi pievērsies armijas darījumiem rubrikā "
2% no IKP: kā mūs aizsargās?
". Esam intervējuši gan aizsardzības ministru
Raimondu Bergmani
, gan NBS komandieri
Leonīdu Kalniņu
, gan
pētījuši
armijas "gadsimta darījumu" un karavīru nodrošinājuma likstas, gan iespējas Latvijā
ražot munīciju
.
Ātrs ledus un rekordu birums
Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs portālam "Delfi"
stāsta
, ka ir saguris pēc pēdējās treniņnometnes, bet šobrīd "tjūnē" sevi un cer uz ātru ledu Phjončhanā. Savukārt cerības par olimpiādi jāatmet Latvijas delegācijas skeletona komandas darbiniekam Rodžeram Lodziņam, kurš no mūsu vienības
izslēgts
par "necienīgu un Latvijas olimpisko delegāciju apkaunojošu rīcību, rupji pārkāpjot trīspusējo vienošanos". Viņš rupji apvainojis citus sportistus un delegātus.


Tikmēr aiz okeāna krituši vairāki rekordi gan basketbola, gan hokeja laukumos. Vispirms jau Kristaps Porziņģis
laboja
savu tālmetienu rekordu, raidot grozā sešus trejačus un gūto punktu skaitā panākot NBA līdz šim rezultatīvāko latvieti – Andri Biedriņu. "Rockets" rindās plosījās Džeimss Hardens, sakrājot "triple-double" un
gūstot 60 punktus
. Lasvegasas "Goldens Knights"
atkārtoja
NHL debitantu pirmās sezonas uzvaru rekordu. Diemžēl Zemgus Girgensona pārstāvētā vienība Bufalo "Sabres"
nespēja
turpināt trīs uzvaru sēriju.
Vēl portālā Delfi:
Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" Tiesībsarga birojs
konstatējis
tādus cilvēktiesību pārkāpumus, kas robežojas ar spīdzināšanu – bērni diennakti un ilgāk tikuši piesieti jeb fiksēti pie gultām, noklausītas viņu telefonsarunas, liegtas iespējas sazināties ar ģimeni. Slimnīcas valdes locekļa pienākumu izpildītājs
atzinis
, ka siešana bijusi pretlikumīga. Savukārt Veselības inspekcija
vērtē
, ka pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu trūkumu "Ainažos".


Pagājušajā nedēļā
izsludināts
pirmais būvprojekta iepirkums "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas izveidei Latvijā ar kopējo garumu 57 kilometri. Būvniecība plānota posmos Upeslejas–Centrālā Dzelzceļa stacija, kā arī Torņkalns–Imanta un lidosta "Rīga"–Misas upe. Šie trīs konkursi ir tikai neliela daļa no gaidāmajiem būvprojektēšanas iepirkumiem, kas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā tiks veikti līdz 2022. gadam.


Kopš atbrīvošanas no apcietinājuma Sauda Arābijā globālā investora prinča Al Valīda bin Talala
bagātība palielinājusies
par vienu miljardu ASV dolāru. Tikmēr pati Saūda Arābija
priecājas
, ka caur dažādiem izlīgumiem ar korupcijā apsūdzētajiem biznesmeņiem un amatpersonām tā iekasēs vairāk nekā 100 miljardus dolāru.


Polijas prezidents Andžejs Duda
parakstījis likumu
, kas paredz pakāpeniski aizliegt tirdzniecību svētdienās vairumā Polijas veikalu. Tikmēr Latvijā Saeimas atbildīgā komisija
skatīs
trīs gadus parlamentā iesprūdušu ierosinājumu pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu.


Šogad ASV kinoakadēmijas balvai "Oskars" par labākās filmas statueti cīnās deviņi pretendenti. Portāla "Delfi" kultūras nodaļa
iepazīstina
ar katru no tiem. Pretendentu vidū ir tādu meistaru kā Stīvens Spīlbergs, Pols Tomass Andersons un Giljermo del Toro, Mārtina Makdonas un Džo Raita darbi, kā arī Kristofera Nolana, Džordana Pīla un Grētas Gervigas veikums. Savukārt filmās skartās tēmas atklāj laikmeta aktualitātes un atgādina par vēsturiski nozīmīgām epizodēm.
Dienas versija:
"Droši vien pat viskvēlākie konservatīvo vērtību aizstāvji piekritīs: reiz cilvēka dzīvē pienāk vecums, kad viņam tomēr vajadzētu uzzināt, kā rodas bērni,"
raksta
Dainis Lemešonoks. Līdzīgi reiz pienāk tas brīdis, kas beidzot sabiedrībai jānobriest vispārnacionālai diskusijai par savas valsts monetāro politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!