Lietuvai 100
Šodien savu 100. neatkarības dienu svin mūsu kaimiņi lietuvieši. Par godu šai dienai piedāvājam
stāstu
par brīvvalsts sasniegumiem un personībām. Interesanti, ka pēc Pirmā pasaules kara vairāk lietuviešu dzīvoja Rīgā un Pēterburgā nekā kādā no Lietuvas pilsētām. Par kaimiņu "ērenpreisiem" kļuva lidmašīnas, bet par nācijas sportu pēc 1937. gada triumfa Eiropas čempionātā – basketbols. 


Ceram, ka svinīgo noskaņojumu lietuviešiem nesabojās "RB Rail" izpilddirektore Baiba Rubesa. Viņa intervijā Jānim Domburam
pastāstīja
, ka "Rail Baltica" posms no Polijas robežas līdz Kauņai, ko Lietuva pabeidza 2015. gadā, neatbilst tehniskajām prasībām, turklāt pagaidām nav vēl apstiprināts arī plāns neatbilstību novēršanai.


Par sabojātu garastāvokli un nespēju novērst neatbilstības mums
pasūdzējās
lasītājs Raimonds, kura datoru garantijas remontā nevar salabot jau pusgadu. Tikmēr vēl skumjāku
stāstu
sarūpējuši likvidētā apsardzes uzņēmuma "Termolate" darbinieki, kuri vēl vairākas nedēļas pēc atlaišanas no darba devušies sargāt "Rīgas satiksmes" objektus, jo par darba attiecību pārtraukšanu nav zinājuši. Viņi krita par upuri tā sauktajai apakšuzņēmēju shēmai, kas ir viens no veidiem, kā darboties pelēkajā zonā un mēģināt izvairīties no nodokļu nomaksas. 
Sāpīgākā diena karjerā
"Tā ir sāpīga diena, sāpīgs brauciens. Viens no sāpīgākajiem manā sportista karjerā. Likās, ka nupat, nupat viss ir rokā," tā pēc
neveiksmīga
pēdējā, godalgu laupošā brauciena mums
teica
skeletonists Martins Dukurs. Pakāpties augstāk par piekto vietu nespēja arī viņa brālis Tomass.


Saprotams, ka brāļu noskaņojums šobrīd ir pagalam bēdīgs. Turklāt mūs neiepriecina arī skeletonistu
atklāsmes
par savu turpmākajām gaitām. Martinam, visticamāk, šis bija karjeras pēdējais punkts, bet Tomass apsver iespēju startēt vēl kādu sezonu, bet olimpiādēs vairs nepiedalīties. Martins gan vēl varētu pārdomāt, bet tādā gadījumā startēs visu olimpisko ciklu.


Tikmēr daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs pēc kritiena
ieņēma 21. vietu
sacensību pirmajā, īsajā programmā, un turpinās ar izvēles programmu. Bet ar sniegumu 15 kilometru distancē
neapmierinātais slēpotājs
Indulis Bikše gatavojas 50 kilometru posmam. Savukārt bobsleja pilots Oskars Melbārdis
nedomā
tikai par četrinieku sacensībām, kurās pagaidām ir labāki panākumi, bet ir ar savām ambīcijām arī divniekos. Viņš trasē dosies svētdien.
Mūžībā aiziet Valentīna Freimane
Īsi pirms savas 96. dzimšanas dienas
mūžībā aizgājusi
ievērojamā Latvijas kino un teātra zinātniece Valentīna Freimane. Viņa uzskatāma par intelektuālu autoritāti vairākām paaudzēm – savas profesionālās darbības laikā, kas aptver vairāk nekā piecas dekādes, Freimane sniegusi svarīgu ieguldījumu Latvijas kultūras izglītībā, it sevišķi teātra un kino jomā.


Teātra kritiķe Dita Jonīte
sniedz
ne īpaši glaimojošu vērtējumu režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudējumam "Jeruzaleme", norādot, ka izrāde vairāk līdzinās ballītes simulācijai, kas pārbagāta ar dažādiem "meliem". 


Katram pašam būs iespēja vērtēt Igora Stravinska operu "Izvirtības hronika", kurai vakar Latvijas Nacionālajā operā bija
pirmizrāde
, kā arī jaunāko britu grupas "Muse"
dziesmu
, kas ir "lipīga neona mīlestības dziesma" 1980. gadu noskaņās.
Vēl portālā Delfi:
Daļa taksometru vadītāju brauc bez OCTA, tehniskās apskates un derīgas autovadītāja apliecības, reidos
atklājis
VID. Savukārt kopbraukšanas pakalpojumu piedāvātāji, iespējams, savas nezināšanas dēļ, nereti pasažierus pārvadā nelegāli. Par to, protams, pienākas sods.


Kukuļošanas un naudas atmazgāšanas skandālā ierautā "ABLV" banka
apturējusi
dalību Latvijas Komercbanku asociācijā, ''lai nemestu ēnu uz nozari un veltītu visu laiku un enerģiju, atspēkojot pret banku paustos nepamatotos pārmetumus''. Banku uzraugs
paziņojis
, ka dažu nedēļu laikā veiks padziļinātu izmeklēšanu un tad spriedīs par turpmāko rīcību.


Pagājušajā nedēļā Sīrijā
krituši vai ievainoti
aptuveni 300 ar Kremli saistītas privātās militārās kompānijas kaujinieki. Savukārt par kiberuzbrukumu "NotPetya" ASV
sola
Maskavai "starptautiskas sekas".


Nigērijas armija
izsludinājusi atlīdzību
trīs miljonu nairu (aptuveni 6650 eiro) apmērā par informāciju, kas palīdzēs arestēt džihādistu grupējuma "Boko Haram" līderi Abubakaru Šekau. Viņš nupat knapi izsprucis no Nigērijas Bruņoto spēku nagiem. ASV pirms vairākiem gadiem solīja krietni dāsnāku atlīdzību – septiņus miljonus dolāru (ap 5,6 miljoniem eiro).


Šoreiz "Rīgas maršrutu" rubrikā piedāvājam virtuālo
ceļojumu uz Doma baznīcu
, kas Vecrīgas sirdī slejas jau 800 gadus un ir pieredzējusi gan katoļticības uzplaukumu, gan zivju apciemojumu plūdu laikā. Liekas reklāmas neprasa arī Rundāles pils, kuras dārzi ziemā kļuvuši par
mežģīņrakstu zīmējumu
. Ja no ziemas nobijies labprātāk vēlies doties kruīzā, tad piedāvājam ielūkoties
pasaulē lielākajā kuģī
, kas pirmajā ceļojumā dosies jau aprīlī. Bet šeit vari doties ceļojumā profesionālās bikini fitnesa atlētes Evitas Breides
dzīves līkločos
.
Dienas versija:
Pēc 27 gadus ilgas epopejas tā sauktos čekas maisus šogad, visticamāk, atvērs,
atgādina
žurnālists Juris Kaža. Parakājoties maisos, Kaža noskaidrojis, ka maisu atvēršanas dienā vilšanos piedzīvos tie, kuri sagaida ierēdņu un ministru atmaskošanu, jo ārā izbirs vien 90 gadu slieksni pārsnieguši sirmgalvji un trauksmes cēlāji, bet "politisko stukaču" kartotēka sen jau ir Maskavā. "Taču tas nenozīmē, ka centieni racionāli un pamatoti "pārvarēt pagātni" jeb, kā to vācieši formulē, – "Vergangenheitsbewältigung" – ir veltīgi. Tas prasa rūpīgu turpmāko pētniecisko darbu, "sastiķējot" kopainu no daudz un dažādiem dokumentiem un avotiem, kas jau tiek darīts tā sauktās VDK komisijas līdzšinējās publikācijās," raksta Kaža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!