Foto: Shutterstock, Publicitātes foto, DELFI

Atkāpjas "Latvijas Pasta" padome, kuras priekšsēdētāju satiksmes ministrs vaino nevajadzīgos tēriņos. Aizejošā VID ģenerāldirektore "Delfi Bizness" stāsta par aizvadīto laiku dienestā, Eiropu pārpludina Ķīnas saules paneļi.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

'Aerodium' biznesam Ukrainā šobrīd veicas pat četras reizes labāk nekā Latvijā, saka vadītājs

Foto: Publicitātes foto

"Aerodium Technologies" vēja tuneli vienā no lielākajiem Eiropas tirdzniecības centriem "Respublika Park" Ukrainas galvaspilsētā Kijivā sāka būvēt 2012. gadā. Toreiz tā pabeigšanu apstādināja Krievijas iebrukums Krimā. Otrais dublis bija 2020. gadā, kad neviens vēl nezināja, ka šī tuneļa atvēršanai draud līdzīgs liktenis.

Lasīt vairāk

'Yandex' pārdos Krievijas biznesu

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uzņēmums "Yandex" vienojies pārdot savu Krievijas biznesu, ieskaitot valstī iecienīto meklētāju par 475 miljardiem rubļu (5,2 miljardiem ASV dolāru). To iegādāsies vairāki Krievijas investori, raksta ārvalstu mediji.

Lasīt vairāk

Infografika: Kādas šobrīd ir sērijveida dzīvokļu cenas dažādos Rīgas mikrorajonos

Foto: Shutterstock

Janvārī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās notikušas izmaiņas, liecina "Arco Real Estate" dati. Rīgas lielākajos mikrorajonos lielākoties tika novērotas negatīvas cenu svārstības.

Lasīt vairāk

Mākslīgā intelekta veidoti 'kolēģi' Honkongas uzņēmuma darbiniekam izkrāpj 25 miljonus dolāru

Foto: Shutterstock

Krāpnieki kāda Honkongas uzņēmuma darbiniekam izkrāpuši aptuveni 25 miljonus ASV dolāru, videozvanā ar mākslīgā intelekta palīdzību izliekoties par kolēģiem, raksta "Business Insider".

Lasīt vairāk

Eiropu pārpludina Ķīnas saules paneļi; vai tie atšķiras un cik droši tos pirkt

Foto: Shutterstock

Reaģējot uz iepriekšējo gadu milzīgo pieprasījumu pēc saules paneļiem, Eiropas tirgu par potenciāli ienesīgu vietu uzskata Ķīnas saules paneļu ražotāji. Tas veicinājis šīs valsts produkcijas pieplūdumu Eiropā, liekot kristies arī cenām.

Lasīt vairāk

Var samaksāt arī nākamajā dienā. Jūrmalā stājusies spēkā 3 eiro iebraukšanas maksa

Foto: Publicitātes foto

Saistībā ar Jūrmalas domes lēmumu no šā gada 1. februāra par iebraukšanu Jūrmalā jāmaksā visu gadu un iebraukšanas maksa ir 3 eiro. Jūrmalas valstspilsētas administrācijā informē par to, kādus iebraukšanas maksas variantus Jūrmalas viesi var izvēlēties, kāds sods gaida pārkāpējus un kā plānots izlietot iekasētos līdzekļus.

Lasīt vairāk

Gunārs Ķirsons nodibinājis jaunu uzņēmumu

Foto: LETA

Gunārs Ķirsons reģistrējis jaunu uzņēmumu, ziņo "Lursoft" Klientu portfelis.

Lasīt vairāk

Iespējams aktivitātes un cenu pieaugums atsevišķos mājokļu tirgus segmentos, lēš 'Starlex'

Foto: F64

Šogad varētu sagaidīt nelielu mājokļu cenu kāpumu dažos segmentos, lēš nekustamā īpašuma kompānijas "Starlex" eksperti, vienlaikus gan akcentējot, ka jau tagad cenu kritums ir vērojums, piemēram, tā dēvēto sērijveida dzīvokļu segmentā.

Lasīt vairāk

Leiena piekāpjas lauksaimniekiem attiecībā uz pesticīdu izmantošanu

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Piekāpjoties protestējošajiem Eiropas lauksaimniekiem, Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien ieteikusi EK atteikties no ieceres samazināt pesticīdu izmantošanu lauksaimniecībā.

Lasīt vairāk

Rosina uz laiku ieviest divas nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības

Foto: Midjourney/DELFI

Tieslietu ministrija (TM) iesniegusi priekšlikumus Saeimā skatītajiem grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, lai paredzētu nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.

Lasīt vairāk

'Ikea' Latvijā paplašināsies, meklē jaunus darbiniekus

Foto: Publicitātes foto

Mājokļa un labiekārtošanas preču uzņēmums "Ikea" paplašina savu darbību Latvijā, tādēļ meklē darbiniekus pārdošanas, loģistikas un klientu apkalpošanas nodaļā Liepājā.

Lasīt vairāk

Maskavas namu plānots nodot Finanšu ministrijas īpašumā tālākai pārdošanai

Foto: LETA

Satiksmes ministrija (SM) plāno Maskavas namu nodot Finanšu ministrijas īpašumā, kura pēc tam to pārdotu izsolē, liecina informācija Tiesību aktu portālā (TAP).

Lasīt vairāk

'Lai mazinātu hierarhiju un veicinātu sadarbību' – 'Snapchat' mātesuzņēmums likvidēs 10% darbavietu

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziņapmaiņas pakalpojumu platformas "Snapchat" māteskompānija "Snap Inc." pirmdien paziņoja, ka likvidēs aptuveni 10% darbavietu.

Lasīt vairāk

Norādot uz strupceļu, atkāpjas VAS 'Latvijas Pasts' padome

Foto: Publicitātes foto

VAS "Latvijas Pasts" padomes locekļi – padomes priekšsēdētājs Raimonds Dūda un padomes loceklis Ivars Blumbergs – paziņojuši par atkāpšanos, jo "sadarbība un komunikācija ar Satiksmes ministriju ir nonākusi strupceļā un nav vērsta uz konstruktīvu darbu pie kopīga mērķa – nodrošināt un attīstīt konkurētspējīgu uzņēmumu, kas veic tā statūtos paredzēto darbību", liecina trešdien no rīta izplatīts paziņojums.

Lasīt vairāk

Ministrija: labprāt pieņemam 'Latvijas Pasta' padomes atlūgumu; plāniem norauta rokas bremze

Foto: LETA

Ja VAS "Latvijas Pasts" padome – padomes priekšsēdētājs Raimonds Dūda un padomes loceklis Ivars Blumbergs – nebūtu atkāpusies, tā, visticamāk, tiktu atlaista, to šodien Satiksmes ministrijā notikušajā preses brīfingā par aktuālo situāciju valsts uzņēmumā sacīja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Ligita Austrupe.

Lasīt vairāk

'Indexo bankas' centrālais birojs atradīsies kompleksā  'Verde'

Foto: Publicitātes foto

IPAS "Indexo" (turpmāk – "Indexo") ir parakstījis ilgtermiņa nomas līgumu ar biroju kompleksu "Verde", kas paredz, ka biroju ēkā atradīsies gan tā pensiju pārvaldes uzņēmuma, gan arī "Indexo" jaunās bankas centrālais birojs, ziņo darījumā iesaistītās puses.

Lasīt vairāk

Tauta grimst nabadzībā, prezidents tic 'Bitcoin': Najibs Bukele Salvadorā turpinās iesākto kursu

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Digitālās monētas nav palīdzējušas mazināt nabadzību Salvadorā, bet kriptovalūtu entuziasts, populistiskais prezidents Najibs Bukele nule kā ievēlēts uz otro termiņu. Kā veicas Centrālamerikas valstij, kura 2021. gadā nolēma par nacionālo valūtu pasludināt "Bitcoin"?

Lasīt vairāk

Četri uzņēmumi, 50 miljoni: noskaidroti no jauna izbūvējamā žoga uz Latvijas – Krievijas robežas būvnieki

Foto: Publicitātes foto/VNĪ

Pēc divām VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinātajām cenu aptaujām ir zināmi būvnieki žoga izbūvei 113 km garumā jeb aptuveni divām trešdaļām no jauna izbūvējamā žoga (180 km) uz Latvijas – Krievijas robežas, informē VNĪ.

Lasīt vairāk

'Rīgas ūdens' vasarā plāno vēlreiz celt tarifus

Foto: Shutterstock

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas ūdens" no jūnija plāno palielināt ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus, liecina uzņēmuma pieteiktais tarifa projekts.

Lasīt vairāk

Meklēšanā izsludinātais lietuvietis 'BaltCap' piesavinātos miljonus izmantojis ne tikai azartspēlēm

Foto: Shutterstock

Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" bijušais infrastruktūras fonda partneris Šarūns Stepukonis piesavinātos līdzekļus varētu būt izmantojis ne tikai azartspēlēm, paziņoja viens no četriem "BaltCap" vadošajiem partneriem Simons Gustainis, piebilstot, ka prasību apmērs pret Stepukoni noteikti pārsniegs 30 miljonus eiro.

Lasīt vairāk

Tumsā un aukstumā vairākus kilometrus kājām uz mājām. Vai autobusa šoferis drīkst neizlaist pieturā?

Foto: DELFI

Laukos tiek slēgtas pasta nodaļas, skolas un tagad arī vairums autobusu pieturu! Šāda veida vēstījums pirms kāda laika izpelnījās lielu "Facebook" lietotāju uzmanību. Vairāki iedzīvotāji pauda sašutumu, ka sabiedrisko autobusu šoferi pasažierus neizlaiž lauku iedzīvotājiem tuvākajās pieturās. Tā darot, šoferi rīkojas atbilstoši noteikumiem, tomēr tas pasažieriem liek uzdot jautājumu par pārvadātāju cilvēcīgumu.

Lasīt vairāk

Izmaiņas, kas marta sākumā skars gandrīz ikvienu reklāmdevēju

Foto: Shutterstock

Nākamajā mēnesī spēkā stāsies izmaiņas, kuras jau pirms laba laika izsludināja ASV tehnoloģiju kompānija "Google", turklāt tās attieksies uz teju visiem reklāmdevējiem. Proti, ja līdz 6. martam reklāmdevēji savās mājaslapās neiestatīs "Consent Mode", tad viņiem vairs nebūs iespējas izmantot "Google" remārketinga reklāmas kampaņas, "Delfi Bizness" stāsta digitālās mārketinga aģentūras "iMarketings.lv" vadošais stratēģis Sergejs Volvenkins.

Lasīt vairāk

'Vajag vīziju, nevis halucināciju.' Atziņas pēc Latvijas Bankas kapitāla tirgus konferences

Foto: Pexels

"Labā lieta ir tā, ka nauda Latvijas sabiedrībai ir, bet jāatrod mehānisms, kā šī nauda nokļūst līdz rezultātam, kas ir pēc iespējas ražīgāks," atklājot Latvijas Bankas kapitāla tirgus konferenci, akcentēja centrālās bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Ekspertu un amatpersonu sarunās iezīmējās cerības, ka jau tuvākajos gados Latvijas iedzīvotāji biežāk varēs kļūt par akcionāriem mūsu pašmāju uzņēmumos. Tādējādi attīstīsies akciju tirgus, kas piesaistīs aizvien vairāk privāto uzņēmumu, ārvalstu investoru, un tas ļaus Latvijai samazināt pēdējos gados radušos ekonomisko plaisu starp mums un mūsu tuvākajiem kaimiņiem.

Lasīt vairāk

Pēc trīs gadu tiesas procesa 'sniega krabju' lieta noslēgusies ar Latvijas uzņēmumam nelabvēlīgu rezultātu

Foto: Shutterstock

Starptautiskais Investīciju strīdu izšķiršanas centrs (ICSID) pēc trīs gadu ilga tiesas procesa nolēmis noraidīt SIA "North Star LTD" un īpašnieka Pētera Pildegoviča prasību atzīt Norvēģijas nodarītos zaudējumus uzņēmumam sniega krabju zvejā, liecina ICSID publicētā informācija.

Lasīt vairāk

Lietuvā jūrā noplūst ap 1400-1800 litru naftas; daļa sasniegusi Latviju

Foto: Publicitātes foto

Pie naftas pārstrādes uzņēmumam "Orlen Lietuva" piederošā Būtiņģes naftas termināļa Baltijas jūrā trešdien, 7. februārī, ap pulksten 8 rītā notikusi jēlnaftas noplūde – jūrā noplūda ap 1400 - 1800 litru naftas. Ceturtdien piesārņojums sasniedzis arī Latviju, portālu "Delfi" informēja Valsts vides dienestā (VVD).

Lasīt vairāk

Biznesam vai mājokļiem – VNĪ izsola īpašumu Jaunciemā, Rīgā

Foto: Publicitātes foto

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludina pieteikšanos nekustamā īpašuma Gaileņu ielā 7 izsolei Rīgā, ziņo uzņēmums.

Lasīt vairāk

Bijušajam satiksmes ministram neizdodas gāzt esošo

Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 8. februārī, noraidīja Nacionālās apvienības (NA) rosināto neuzticības izteikšanu satiksmes ministram Kasparam Briškenam (P), par kura darbu īpaši kritiski izteicās iepriekšējais satiksmes ministrs, opozīcijas deputāts Jānis Vitenbergs (NA).

Lasīt vairāk

Lielbritānija pagarina brīvo tirdzniecību ar Ukrainu līdz 2029.gadam

Foto: Pixabay

Lielbritānijas valdība ceturtdien paziņoja, ka turpinās nepiemērot muitas nodevas gandrīz visu Ukrainas preču importam līdz 2029. gadam, turpinot nodrošināt valstij labvēlīgus tirdzniecības nosacījumus pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma, atsaucoties uz "Reuters", vēsta UNN.

Lasīt vairāk

Aizejošā VID ģenerāldirektore: par biznesa godaprātu, korupciju pašu mājās un politisko spiedienu

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Godprātīgajiem nodokļu maksātājiem parasti nav problēmu ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Tie, kas ļoti paģēr konsultēšanu vispirms un pretimnākšanu, ir tieši tie uzņēmumi, kuriem jau ir pārkāpumi, taču tie publiskajā retorikā tiek noklusēti, sarunā ar "Delfi Bizness" uzsver VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, kuras amata pilnvaru termiņš noslēdzas 12. februārī.

Lasīt vairāk

Sūtījumu nozarei pagājušais gads bija grūts, atzīst 'Omniva'

Foto: LETA

Sūtījumu nozarei pagājušais gads ekonomiskās situācijas un lielās inflācijas dēļ bija grūts, atzīst SIA "Omniva" valdes loceklis Gusts Muzikants.

Lasīt vairāk

Būt hameleonam vai celmlauzim? Kas sagaida Latvijas mediju industriju

Foto: Shutterstock

Pēdējo gadu krīzes un Krievijas televīzijas kanālu aizliegums 2022. gadā ir palielinājis Latvijas interneta un televīzijas mediju auditoriju. Augot pieprasījumam pēc satura, kāpušas arī mediju reklāmas cenas un ieņēmumi. Vienlaikus gan tas prasījis papildu ieguldījumus satura veidošanā. Tomēr pandēmijas un kara sekas redakcijās ir jūtamas, un tas mudina mediju organizācijas pievērst lielāku uzmanību darbinieku labbūtības uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Luksuspreču ražotājs 'Hermes' strādājis ar rekordlielu peļņu; darbiniekiem maksās prēmijas

Foto: Midjourney/DELFI

Francijas luksuspreču ražotājs "Hermes International" pērn strādāja ar 4,3 miljardu eiro peļņu, kas ir par 28% vairāk nekā gadu iepriekš un visu laiku lielākā gada peļņa uzņēmuma vēsturē, teikts kompānijas piektdien publiskotajā paziņojumā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!