Foto: Publicitātes foto/DELFI/Shutterstock

"Pelmeņi XL" bijušais īpašnieks ēdināšanas nozari nav pametis, tomēr atzīst, ka strādāt nav viegli. No šā gada 11. oktobra darbu Rīgā sāks Apvienoto Arābu Emirātu aviokompānija "flydubai", bet vairāki telekomunikācijas nozares uzņēmumi šogad nolēmuši celt savu pakalpojumu cenas.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

50 eiro no lidostas līdz centram? Plāno cīnīties ar taksistiem – 'darboņiem'

Foto: LETA

Mežonīgā kapitālisma izpausmes taksometru pārvadājumos pie RIX Rīgas lidostas jau pirms dažiem gadiem mēģināts iegrožot, tomēr arvien ir pakalpojuma sniedzēji, kas nosaka nepamatoti augstus tarifus ar nolūku iedzīvoties uz tūristu un pilsētas viesu rēķina.

Lasīt vairāk

Ko tādu atkārtot vairs nav iespējams. Ko šobrīd dara slēgtās Vecrīgas kafejnīcas 'XL Pelmeņi' īpašnieks

Foto: DELFI

Jau vairāk nekā trīs gadus ir slēgta daudzu iecienītā Vecrīgas pelmeņu kafejnīca "XL Pelmeņi". Uzņēmuma bijušais īpašnieks ēdināšanas nozari nav pametis, tomēr atzīst, ka strādāt nav viegli.

Lasīt vairāk

Bekhemi, Švarcenegers, Mesi – sacensības par dārgāko reklāmu pasaulē

Foto: Kadrs no video

Vai viens pasākums vienā dienā var vienkopus pulcēt vairāk nekā 100 miljonus skatītāju, pasaules spicākos aktierus, dārgākos un talantīgākos mūziķus, visus lielākos reklāmas zīmolus un piedevām ieņemt 7 miljonus dolāru par 30 sekunžu raidlaiku? Var. Un tas ir amerikāņu futbola finālturnīrs "Super Bowl".

Lasīt vairāk

Latvija sasniegusi rekordu jaunu elektroauto reģistrācijā

Foto: Shutterstock

Aizvadītajā gadā Latvija sasniegusi rekordu jaunu elektroauto reģistrācijas ziņā – 8,8% no kopējā reģistrētā jauno vieglo pasažieru automobiļu skaita, salīdzinot ar 6,39% gadu iepriekš. Būtisku lēcienu pērn elektroauto reģistrācijā uzrādīja "Volkswagen" (VW), ierindojoties godpilnajā pirmajā vietā un aiz sevis atstājot "Nissan" markas elektroauto. Savukārt topu ar milzīgu izrāvienu, salīdzinot ar 2022. gadu, noslēdza "Tesla".

Lasīt vairāk

2,5 miljoni eiro par satiksmes jomas sakārtošanu – ministrija vēlas OECD palīdzību

Foto: LETA

Satiksmes ministrija (SM) vēlas slēgt 2,5 miljonus eiro vērtu līgumu ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) par tās līdzdalību divpusējā projektā, izstrādājot un ieviešot reformu transporta un sakaru nozarēs.

Lasīt vairāk

Iegulda 2,3 miljonus būvgružu šķirošanas un pārstrādes laukumu attīstībā

Foto: Publicitātes foto

Baltijā lielākās vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupas AS "Eco Baltia" uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" iegulda 2,3 miljonus eiro divu būvgružu šķirošanas un pārstrādes laukumu būvniecībā un aprīkošanā. Šie laukumi atradīsies Pierīgā (Rumbula) un Liepājā, un tos plānots atklāt šī gada pavasarī.

Lasīt vairāk

Džefs Bezoss notirgojis 'Amazon' akcijas divu miljardu apmērā

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Amazon" dibinātājs un vadītājs Džefs Bezoss pārdevis ASV interneta tirdzniecības lieluzņēmuma akcijas aptuveni divu miljardu dolāru apmērā, liecina nesen publiskotā fondu biržas regulatoru informācija.

Lasīt vairāk

'Ryanair' uzņēmums Kauņā rada 250 jaunas darbavietas; vidējā alga – 3000 eiro

Foto: DELFI

Īrijas zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" netieši kontrolētais apkopes, remonta un kapitālremonta uzņēmums "Kaunas Aircraft Maintenance Services" (KAMS) paplašina darbību Kauņas lidostā un rada 250 jaunas darbavietas.

Lasīt vairāk

'Body Shop' Lielbritānijā nonācis uz bankrota sliekšņa, ziņo mediji

Foto: Publicitātes foto/"The Body Shop"

Kosmētikas mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Body Shop" Lielbritānijā nonācis uz bankrota sliekšņa, ņemot vērā vājos tirdzniecības rezultātus valstī Ziemassvētku sezonā, vēstī britu telekanāls "Sky News".

Lasīt vairāk

Dzīvokļus būvēs mazāk, izpārdod gatavos, piedāvā labumus. Ko rāda mājokļu attīstītāju 'Top'

Foto: DELFI, Publicitātes attēli

Jauno mājokļu pircēji ar saviem maciņiem pēdējā gadā visvairāk ir nobalsojuši par projektiem "Merks Viesturdārzs" Rīgas centrā, "Kuldīgas parks" Āgenskalnā un "Mārupes dārzs" Mārupē.

Lasīt vairāk

Baltijas valstu tehnoloģiju sektoram ir milzu potenciāls, saka bijušais 'Skype' vadītājs

Foto: Publicitātes attēli

Lai gan "lētās naudas" laiks ir beidzies, bijušais igauņu veiksmes stāsta "Skype" vadītājs un investors Stens Tamkivi saka, ka labās idejas nekur nepazūd. Mākslīgā intelekta (MI) rīkos, kas risina reālas problēmas, vēl aizvien ieplūst miljardi.

Lasīt vairāk

'Rīgas maize' Krievijas armijai. Latviešu uzņēmējs skaidro savu saistību ar to

Foto: Shutterstock

Ukrainā karojoši Krievijas karavīri pasakās par palīdzību dažādu lietu piegādē armijai, un pateicība veltīta arī Krievijas kompānijai "Rižskij hļeb" (tulkojumā "Rīgas maize"), kuru izveidojis Latvijas uzņēmējs Normunds Bomis kopā ar partneri Sergeju Sirenko. Šādu video šonedēļ publicēja portāls "kompromat.lv", tādēļ "Delfi Bizness" vaicāja pašam uzņēmējam, vai un kas viņu aizvien saista ar Krievijas tirgu.

Lasīt vairāk

Jaunā zibmaksājumu regula: kādas pārmaiņas piedzīvos banku klienti Latvijā?

Foto: Midjourney/DELFI

Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlamenta deputāti apstiprināja jaunu regulu, kuras mērķis ir nodrošināt, ka banku klientu maksājumi pie saņēmējiem nonāk zibenīgi ātri. Finanšu nozarē šos grozījumus dēvē par zibmaksājumu regulu. Kas ar jaunās regulas spēkā stāšanos mainīsies banku nozarē Latvijā un kādas izmaiņas varēs sagaidīt banku klienti?

Lasīt vairāk

Baltijā reģistrēts apjomīgs M&A darījumu skaits; Latvija – pēdējā vietā

Foto: F64

2023. gadā Baltijas uzņēmumu iegādes un apvienošanās tirgū reģistrēti kopumā 134 darījumi ar kopējo vērtību 1,1 miljards eiro, kas ir trešais lielākais darījumu apjoms kopš 2008. gada, liecina zvērinātu advokātu biroja "Ellex" veidotais uzņēmumu iegādes un apvienošanās (M&A) darījumu pārskats "Baltic M&A Monitor", kas tapis sadarbībā ar "Mergermarket".

Lasīt vairāk

Apetīte pēc 'Bitcoin' atgriežas. Cena pārsniedz 50 tūkstošus dolāru par monētu

Foto: Pexels

Ja 2023. gada pavasarī varēja šķist, ka kriptovalūtu ēra ir beigusies, tad šī gada sākums demonstrē, ka cerības un apetīte pēc peļņas, ko digitālās monētas sola, nav pazudusi. Šonakt "Bitcoin" cena pirmo reizi kopš 2021. gada sasniedza 50 000 ASV dolāru par monētu.

Lasīt vairāk

No 2026. gada Rīgā vairs nesaskaņos jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu

Foto: Shutterstock

Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos no 2026. gada, paredz šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā akceptētie noteikumi Par teritoriālajām zonām siltumapgādes veida izvēlei un prasībām siltumapgādes sistēmas iekārtu izvēlei.

Lasīt vairāk

Latvija paaugstinās samaksu par Krievijas lauksaimniecības preču importu ES

Foto: LETA

Uz Latvijas robežas pastiprinās kontroli un paaugstinās samaksu par Krievijas lauksaimniecības preču importu Eiropas Savienībā (ES), nolēma Ministru kabinets.

Lasīt vairāk

Šogad būvēs jaunus mājokļu projektus – attīstītāji atklāj, kur tie atradīsies

Foto: Shutterstock

Neraugoties uz būtisku darījumu tempu sabremzēšanos nekustamā īpašuma tirgū, mājokļu attīstītāji ne vien kaļ plānus, ko īstenot gaišākā nākotnē, bet arī turpina iesākto projektu būvniecību. Tiesa, attīstītāju ekspansija šobrīd vairs nav agresīva.

Lasīt vairāk

'Eurostat' ātrais novērtējums: Latvija ir starp astoņām ES valstīm ar IKP kritumu

Foto: LETA

Latvija pērn ceturtajā ceturksnī bijusi starp astoņām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada reģistrēts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 22 bloka zemēm.

Lasīt vairāk

OPEC šogad prognozē spēcīgu globālā naftas pieprasījuma kāpumu

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC otrdien paziņoja, ka spēcīga ekonomiskā aktivitāte Ķīnā un pieprasījuma palielināšanās pēc gaisa ceļojumiem šogad veicinās naftas pieprasījuma kāpumu pasaulē.

Lasīt vairāk

Vēl tikai Valentīndienā Latvijā drīkst braukt ar Krievijā reģistrētiem auto

Foto: Shutterstock

Krievijā reģistrētu transportlīdzekļu reģistrācija Latvijā ir pieļaujama līdz šā gada 14. februārim, pēc šī datuma reģistrācija vairs nebūs atļauta. Sākot ar 15. februāri, Latvijā būs liegts uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Lasīt vairāk

Dārgāki mobilie sakari un internets, daļai lietotāju jārēķinās ar cenu kāpumu

Foto: Shutterstock

Telekomunikāciju nozaru uzņēmumi pēdējo gadu laikā cēluši cenas, taču pēdējā laikā straujais tarifu pieaugums ir rimies. Tomēr, kā norāda uzņēmumu pārstāvji, ņemot vērā, ka regulāri jāiegulda jaunās tehnoloģijās, lai spētu sekot tirgus tendencēm, arī šogad vairākas kompānijas nolēmušas celt savu pakalpojumu cenas, tādēļ daļai lietotāju jārēķinās ar tarifu kāpumu.

Lasīt vairāk

Eiropas Investīciju banka Latvijā atvērs biroju, meklē jaunus projektus finansēšanai

Foto: Shutterstock

Eiropas Investīciju bankas (EIB) grupas direktoru valdes priekšsēdētāja Nadija Kalvinjo aizvadījusi tikšanos ar Latvijas amatpersonām – Ministru prezidenti Eviku Siliņu un finanšu ministru Arvilu Ašeradenu.

Lasīt vairāk

Mainījies pasaules lielāko ekonomiku trijnieks

Foto: Pixabay

Vācija ir kļuvusi par trešo lielāko ekonomiku pasaulē, apsteidzot Japānu, kas noslīdējusi no trešās uz ceturto vietu, liecina ceturtdien publicēti oficiāli dati.

Lasīt vairāk

Apvienosies divi lieli telekomunikāciju un interneta pakalpojumu sniedzēji

Foto: LETA

Lai privātpersonām un biznesa klientiem Latvijā vienuviet nodrošinātu plašu elektronisko sakaru un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojumu klāstu, uzsākta divu "Bites grupas" uzņēmumu – "Baltcom" un "Bite Latvija" – apvienošana.

Lasīt vairāk

Finanšu ministrija samazinājusi ekonomikas izaugsmes un inflācijas prognozi šim gadam

Foto: Shutterstock

Finanšu ministrija (FM) ir aktualizējusi makroekonomisko rādītāju prognozes laika posmam līdz 2028. gadam. Atbilstoši atjaunotajām prognozēm Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2024. gadā palielināsies par 1,4%, bet 2025. gadā gaidāma ekonomikas izaugsmes paātrināšanās līdz 2,9%.

Lasīt vairāk

Par hipotekārā aizņēmuma pārkreditēšanu nebūs jāmaksā, lemj Saeima

Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā nolēma iedzīvotājiem vienkāršot hipotekārā kredīta pārkreditēšanu, tostarp vairs nebūs jāmaksā pārkreditēšanas maksa. Tāpat tiek arī atcelts patlaban spēkā esošais hipotekārā kredīta reklāmas aizliegums.

Lasīt vairāk

Rīgas lidostā darbu sāks jauna aviokompānija; 'airBaltic' atzinīgi vērtē konkurenci

Foto: Publicitātes foto

No šā gada 11. oktobra darbu Rīgā sāks Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) aviokompānija "flydubai", kas trīs reizes nedēļā piedāvās ceļotājiem lidojumus starp Rīgu un Dubaiju. Tādējādi tā šajā maršrutā radīs konkurenci Latvijas nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic".

Lasīt vairāk

Ievēlēta 'Latvijas Pasta' pagaidu padome

Foto: LETA

Ceturtdien, 15. februārī, ievēlēta VAS "Latvijas Pasts" (LP) pagaidu padome, tajā strādās Kaspars Rokens un Māris Macijevskis. Padome savas pilnvaras pildīs līdz atklātā konkursā tiks izvēlēti jauni uzņēmuma padomes locekļi.

Lasīt vairāk

Vairāk nekā divsimt saņēmējiem pieprasīts atmaksāt pandēmijas atbalsta naudu

Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopumā pieņēmis lēmumu 220 nodokļu maksātājiem pieprasīt atmaksāt Covid-19 pandēmijas laikā izsniegtos grantus apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai 5,535 miljonu eiro apmērā, vēsta VID pārstāvji.

Lasīt vairāk

Likmes svārstās – ko tuvākajā laikā var gaidīt mājokļa kredītņēmēji?

Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālā banka (ECB) bāzes procentu likmes jau vairākus mēnešus nav mainījusi un pēdējā laikā turējusi tās augstos līmeņos. Prognozes par likmju samazinājumu atšķiras, taču daļa tirgus dalībnieku sagaida, ka tās sāks sarukt jau tuvākajā laikā. "Delfi Bizness" vaicāja ekspertam, kad aizņēmēji var gaidīt straujāku kredītu maksājumu kritumu.

Lasīt vairāk

Kalvītis: 'Latvijas gāzes' valde plāno šogad izpirkt visas uzņēmuma akcijas

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

"Latvijas gāzes" valdes locekļi šā gada laikā plāno izpirkt visas uzņēmuma akcijas, piektdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Lasīt vairāk

'Bolt Drive' ieviesis izmaiņas pakalpojumos

Foto: Publicitātes foto

Koplietošanas nomas pakalpojumu sniedzējs "Bolt Drive" autovadītājiem sācis piedāvāt jaunas funkcijas – iespēju brauciena cenu noteikt un fiksēt vēl pirms faktiskā brauciena uzsākšanas, kā arī izvēlēties stundas vai dienas priekšapmaksas pakas.

Lasīt vairāk

Nāk klajā ar ziņojumu par sašķidrinātās dabasgāzes termināļu ietekmi uz ES enerģētikas tirgu

Foto: Publicitātes attēli

Februārī Eiropas Enerģētikas regulatoru padome (Council of European Energy Regulators – CEER) nākusi klajā ar ziņojumu par sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) termināļu attīstības ietekmi uz Eiropas Savienības (ES) enerģētikas tirgu, kur cita starpā norāda uz to īpašo nozīmi enerģētikas drošībā un akcentē nepieciešamību atstāt SDG termināļu jaudas sadali dalībvalstu un brīvā tirgus mehānismu ziņā, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Lasīt vairāk

Benzīns un dīzeļdegviela sadārdzinās. Kā to skaidro degvielas tirgotāji

Foto: Shutterstock

Pēdējo nedēļu laikā novērojams, ka benzīna un dīzeļdegvielas cenas degvielas uzpildes stacijās pieaugušas, tādēļ "Delfi Bizness" vaicā degvielas mazumtirgotājiem, kas veicinājis šo kāpumu un skaidro, ko autovadītāji var gaidīt tuvākajā laikā.

Lasīt vairāk

'Rīgas satiksme' gatavojas pirkt jaunus autobusus; sākotnēji pētīs tirgu

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" gatavojas pirkt jaunus dīzeļdzinēju un elektroautobusus, informēja uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!