Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana

Pavasaris ir īstais laiks, kad dabas mīļiem un zināt gribētājiem doties putnus lūkot un klausīties. Putnu vērošana var kļūt par interesantu aktivitāti ģimenes un draugu lokā un, iespējams, pat pāraugt hobijā vai aizrautīgā sacensībā – jo vairāk putnu iepazīsi, jo vairāk jaunus vēlēsies atklāt. Šajā rakstā piedāvājam dažus padomus, kas noderēs, uzsākot putnu vērotāja gaitas.
Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana
1
Nepieciešamie instrumenti. Pats svarīgākais putnu vērotāja instruments ir binoklis, kas ļaus lidoni aplūkot tuvināti. Lai gan pirmajām reizēm binokli var īrēt, īsto prieku putnu vērotājs izjutīs, turot rokā paša izvēlētu un iegādātu instrumentu. Binokli iegādājoties, svarīgi zināt, kāds ir tā palielinājums (pietuvinājums), kā arī ārējās lēcas diametrs milimetros un dzidrums – tas nosaka redzamā attēla kvalitāti. Jāraugās, lai arī binokļa korpuss būtu hermētisks, drošs pret mitrumu un triecieniem. Ja putnu vērošana kļuvusi par hobiju, tad var sākt lūkot arī pēc teleskopa.
flickr.com/Pacific Southwest Region USFWS
Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana
2
Putnu noteikšanas palīglīdzekļi. Kad nepieciešamais instruments ir iegādāts, var doties vērot putnus, taču, lai aktivitāte būtu ne vien acīm tīkama, bet arī izzinoša, ir jāzina, kādus putnus esam pamanījuši! Tam noderēs putnu noteicējs – grāmata, kurā katra putnu suga aprakstīta, kā arī attēlota. Visi Eiropā sastopamie putni apkopoti, piemēram, grāmatā „Collins Bird Guide: The Most Complete Guide to the Birds of Britain and Europe” – to iegādāties iesaka arī „Mammadaba” eksperti.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana
3
Mācies atšķirt putnu balsis. Lai gan putnu noteicējs ir lielisks palīglīdzeklis, ar to vien nepietiek. Daudzas putnu sugas redzēt izdodas reti, bet bieži mēs tās dzirdam. Lai atšķirtu konkrētas sugas dziesmu, jau daudzus gadus Latvijas un Eiropas putnu vērotāji balsu apgūšanai izmanto četru kompaktdisku komplektu „Bird Songs and Calls of Britain and Europe”. Taču arī internetā ir atrodama literatūra un putnu balsu ieraksti, ir vien jāsāk meklēt. Iesakām konkrētas putnu sugas meklēt pēc to latīniskā nosaukuma, piemēram, Google meklētājā, taču informāciju par Latvijā sastopamajām putnu sugām var smelties arī Latvijas ornitofaunistikas mājas lapā www.putni.lv.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana
4
Lauka piezīmes. Dodoties vērot putnus, vēl interesantāka šī aktivitāte kļūst, ja tiek veiktas piezīmes par ieraudzītajām putnu sugām, tādēļ iesakām līdzi ņemt arī blociņu un rakstāmo. Nepieciešamā informācija, kas jāatzīmē, ir putnu suga, novērošanas vieta un datums – iespējams, pamanīsi arī retas sugas pārstāvi, kas savukārt palīdzēs putnu pētniekiem veikt izpēti un sugu aizsardzību, ja savus vērojumus iesniegsi kādā no putnu izpētes projektiem.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana
5
Piemērots apģērbs. Visbeidzot, dodoties ceļā, jāzina, ko vilkt mugurā, lai putnu vērošana būtu droša un patīkama. Pirmkārt, jāiepazīstas ar laika prognozi, jālūko, lai apģērbs ir silts un „elpojošs”, kā arī nokrišņus un vēju aizturošs. Otrkārt, jāatceras – pie atklātiem ūdeņiem un laukos vējš bieži vien ir daudz spēcīgāks un aukstāks nekā pilsētā, turklāt naktīs temperatūra var pazemināties zem nulles, tādēļ ieteicams ņemt līdzi arī kādu lieku apģērba gabalu. Un, protams, zābaki – tiem jābūt ērtiem, siltiem un ūdensdrošiem.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Interesanti koka suvenīri Latvijā Interesanti koka suvenīri Latvijā   (4)
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Kur izstaigāt purvu sausām kājām Kur izstaigāt purvu sausām kājām   (1)
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes   (1)
Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks   (2)
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā   (3)
Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus Rūpējies par vidi, nemēslojot dabā un šķirojot atkritumus   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.