Foto: Shutterstock
Katrs bērns attīstās citādi – to speciālisti atgādina nemitīgi. Tomēr ir aptuvenas norādes, ko vajadzētu prast konkrētā vecumā. Valodas attīstības traucējumus parasti pēta logopēds, kurš konsultācijā sapratīs, vai bērns jāsūta uz pārbaudēm pie dzirdes speciālista, neirologa vai kāda cita. Tomēr visbiežāk logopēds pats spēj piepalīdzēt "atvērt" bērna runas aparātu, un to var paveikt ar vingrinājumiem. Dažos padomos dalās logopēde Sigita Jirgensone.

Kad jāmeklē palīdzība

Ir ļoti svarīgi saprast, ko vecāki domā, sakot, ka bērns slikti runā. Katrs attīstās savā tempā, un tieši tāpat notiek ar valodas attīstību, tādēļ salīdzināt nebūtu īsti korekti. Taču bērnu valodas attīstībā ir zināmas normas, kas jāņem vērā. Svarīgākais ir nenokavēt agrīnu diagnostiku, lai agrāk varētu sniegt logopēdisko palīdzību. Tādēļ, ja vecāki, pirmsskolas skolotāji vai mediķi pamanījuši, ka runas attīstība bērnam kavējas, jādodas pie logopēda vai audiologopēda, lai saprastu cēloņus. Rīcība parasti ir kompleksa, sadarbojoties vecākiem, logopēdam un, ja vajag, arī mediķiem un psihologam.

Deminutīvs – palīgs vai ienaidnieks?

Runas attīstības sākumā ir svarīgi, lai bērns ikdienas sarunās dzirdētu skaidru, vienkāršu pieaugušo runu. Pamazināmie jeb mīļvārdiņi parasti ir grūtāk izrunājami fonētiskajā ziņā un arī garāki. Tādēļ svarīgi tos nelietot pārāk daudz. Taču, lai bērnam veidotu daudzveidīgu vārdu krājumu, no sarunvalodas tie nav jāizskauž.

Burts R. Ko darīt, ja nevar izrunāt

Skaņa "r" latviešu valodā ir visgrūtāk izrunājamā. Speciālisti uzskata, ka bērna runā tai jāizveidojas līdz piecu, sešu vai septiņu gadu vecumam. Ļoti vēlams, lai tas būtu līdz skolas gaitu sākumam, jo skaņas "r" neizrunāšana var nelabvēlīgi ietekmēt emocionālo stāvokli, bērns var sākt kautrēties runāt, jo savu problēmu apzinās. Šīs skaņas trūkums var atstāt iespaidu arī uz lasītprasmi un rakstītprasmi. Ja bērnam tāda problēma ir vēl piecos gados, vecākiem noteikti jāsazinās ar logopēdu, lai saprastu cēloni: vāja mēles muskulatūra, nepareizs sakodiens, īsa zemmēles saitīte u.c. Noskaidrojot to, var sākt korekciju ar logopēda palīdzību.

Vingrinājumi runas prasmei

Bērns kopā ar vecākiem vingrinājumus var sākt tikai pēc konsultācijas ar logopēdu, kurš parādīs, kā tas darāms pareizi. Tie parasti ir dažādi vingrinājumi mēlei, elpošana, pūšana u.c.

Tālāk dalāmies ar rakstu kolekciju no portāla "Cālis.lv" krājuma, kā palīdzēt attīstīt bērna valodu.

Lai vārdiņi skanētu raiti un pareizi: kā veicināt bērna valodas izaugsmi

Foto: Shutterstock

Kad ģimenē ienāk mazulis, vecāki allaž priecājas par katru mazāko izaugsmes solīti – smaidu, acu skatienu, vērstu pret mammu un tēti, lallināšanu, bubināšanu. Kad mazais jau sāk dipināt kājiņām, – te jāuzsver, – bērni ir dažādi un arī viņu attīstība norit individuāli, – vecāki sāk ausīties, kuru vārdiņu bērns pateiks kā pirmo – tēta, mamma, attā...

Lasīt vairāk

Sagatavošanās skolai pašu spēkiem – kā palīdzēt bērnam mājās ar Montesori metodēm

Foto: Montessori studija

Gatavošanās skolai ir svarīgs un izaicinājumu pilns process. Diemžēl bērnudārzi ne vienmēr tiek galā ar šo uzdevumu. Tas jo īpaši attiecas uz tām iestādēm, kurās viens skolotājs strādā ar vairāk nekā 20 audzēkņiem. Savukārt vecākiem, kuru bērni īslaicīgi vai pilnībā neapmeklē bērnudārzu, ir jāuzņemas pilna atbildība. Saprast, kā, ko, kādā vecumā un kādā secībā mācīt bērnus, lai viņi laicīgi sagatavotos skolai, palīdzēs bērnu attīstības centra "Montesori studija" vadītāja Alīna Ļebedeva – izglītības zinātņu maģistre, sertificēta Montesori skolotāja ar desmit gadu pieredzi.

Lasīt vairāk

Bumbieris, lācis un gliemežvāks. Kā attīstīt bērna runu un paplašināt vārdu krājumu

Foto: Shutterstock

Runa ir spēja, kas piemīt tikai cilvēkam. No tā, cik labi tā ir attīstīta, ir atkarīga spēja komunicēt, paust domas un jūtas, gūt panākumus un veidot attiecības. Viens no atslēgas punktiem šajā procesā ir vārdu krājuma paplašināšana. Par to, kāpēc ir svarīgi to darīt un kā var palīdzēt vecāki, "Delfi" stāsta izglītības zinātņu maģistre, bērnu attīstības centra Montessori studija vadītāja Alīna Ļebedeva.

Lasīt vairāk

Runas traucējumi bērniem pirmsskolas vecumā: kā tos atpazīt un kad jādodas pie audiologopēda

Foto: Shutterstock

Laiks, kad mazais sāk runāt, ir viens no saviļņojošākajiem brīžiem vecāku dzīvēs. Taču, valodai attīstītos, bērns dažādu iemeslu dēļ var piedzīvot runas traucējumus, piemēram, stostīties, nespēt atpazīt skaņas un jaukt vietām burtus. Ko šādā situācijā darīt un kā jau laikus pamanīt, ka bērnam ir runas traucējumi, stāsta VC4 Bērnu veselības centra audiologopēde Sabīne Mackeviča.

Lasīt vairāk

10 mīti par bērna valodas attīstību

Foto: Shutterstock

Bērns ar vecākiem sāk komunicēt uzreiz pēc nākšanas pasaulē, un pilnvērtīgas valodas pamati tiek ielikti jau kopš dzimšanas. Pārbaudi sevi, vai tu zini pietiekami daudz par bērna valodas attīstību!

Lasīt vairāk

Runas neveidošanās, aizrīšanās epizodes un citi signāli – kad bērnam meklēt audiologopēda palīdzību

Foto: Shutterstock

Lai parūpētos par to, ka mazuļa attīstībā viss ir kā nākas, vecāki nekautrējas savas atvases vest pie dažādiem speciālistiem. Runājot par mazuļa runas attīstību, ikdienas steigā vecāki var nepamanīt signālus, kas liecinātu par to, ka runas attīstībā varētu būt aizture vai citi traucējumi. Projekts “Vidzeme iekļauj”, konsultējoties ar audiologopēdi Tinci Strazdiņu, vieš skaidrību par to, kādos gadījumos vērsties pie audiologopēda.

Lasīt vairāk

Kā bērnam palīdzēt attīstīt runu: valodas pētnieces nosauc tipiskākās kļūdas un sniedz ieteikumus

Foto: Shutterstock

Bērns saprot vairāk vārdu, nekā var pateikt. Dažkārt mazie gudrinieki valodas apguves procesā vārdus izrunā tā, ka tikai pēc ilgāka laika vecākiem ir skaidrs, ko bērns cenšas pateikt. Kā vecāki var palīdzēt bērnam attīstīt valodu, kuras ir bērnu izplatītākās kļūdas, par kurām vecākiem nevajadzētu uztraukties, un citas ar bērnu runu saistītas lietas sarunā "Vai mēs saprotam bērnu valodu?" skaidroja valodas pētnieces Dace Markus un Anna Vulāne.

Lasīt vairāk

Septiņi piemēri, kā vecāku pārmērīga mīlestība var kavēt bērna valodas attīstību

Foto: Shutterstock

Universāla iemesla, kas izskaidrotu bērna runas attīstības traucējumus, nepastāv. Tomēr aptuveni gan ir iespējams noteikt, ka ikvienas problēmas pamatā vienmēr būs divas sastāvdaļas – bioloģiskā un sociālā. Un vecāku ietekme uz bērnu kopš agrīnas bērnības vienmēr ir galvenais faktors viņa attīstībā.

Lasīt vairāk

Logopēds kā burvis bērna valodas attīstībā – vingrinājumi, padomi un pieredze

Foto: Shutterstock

Katrs bērns attīstās individuāli, to speciālisti atgādina nemitīgi. Un tomēr pastāv aptuvenas norādes, ko bērnam vajadzētu prast konkrētā vecumposmā. Vai ir normāli, ja bērns vēl nerunā divu gadu vecumā? Jā, tas ir normāli! Bet, vai tas ir tikpat normāli, ja arī četru gadu vecumā viņš nespēj salikt kopā pāris vārdus? Visticamāk, ka šī vairs nebūs norma, un noteikti ir vērts vērsties pie speciālista.

Lasīt vairāk

Vingrinājumi, ja bērns neizrunā burtus 's' un 'r'

Foto: F64

Piedāvājam dažādus vingrinājumus un spēles pirmsskolas vecuma bērniem, kuri skaidri neizrunā burtus "s" un "r". Ar logopēdes sagatavotiem vingrinājumiem dalījās kāda mamma, kurai puika pēc gadu ilgas vingrināšanās skaidri spēj izrunāt visus alfabētā esošos burtus.

Lasīt vairāk

Runas prasmju apgūšana bērniem: Kas to ietekmē un kas ir jāmāk

Kāds bērns savu pirmo "mamma" pasaka vēl pirms savas pirmās dzimšanas dienas, cits savukārt runāt sāk nedaudz vēlāk. Mazuļiem runas prasmju apgūšana ir ļoti individuāls process, tomēr gandrīz visi vecāki ļoti gaida, ka viņu bērniņš sāks runāt, un ļoti uztraucas, ja runas prasmes sāk kavēties un atpaliek no līdzīga vecuma bērnu spējām runāt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!