Foto: rus.Delfi.ee kolāža/KUVATÕMMISED, SHUTTERSTOCK

"Delfi" žurnālisti Igaunijā, uzdodoties par darba meklētājiem, divas nedēļas burtiski ienira populārajā ziņojumu apmaiņas platformā "Telegram", sarakstoties un sazvanoties ar potenciālajiem darba devējiem un atklājot šīs pasaules ēnas pusi. Vairākos gadījumos tika piedāvāts izdarīt noziegumu par naudu. Latvijas likumsargi neslēpj – līdzīga problēma ir arī Latvijā. Kā cilvēkus vervē nelegālu migrantu pārvadāšanai, iesaista naudas atmazgāšanas shēmās, piedāvā kļūt par narkokurjeriem un ievelk krāpnieku shēmās – mūsu pētījumā.

Pārvadātājs

"Delfi" žurnālisti izveidoja "Telegram" kontu uz Oļega vārda un iestājās vairākās Igaunijas darba meklētāju grupās. Ik dienu tur tiek publicēts simtiem vakanču – no ļoti konkrētām, tādām kā zemeņu vākšana, līdz informatīvi skopiem sludinājumiem, kuros piedāvā vieglu un ātru peļņu.

"Kas vēlas vieglu naudu, rakstiet man privāti, ir darbiņš!"

"Ziņa visiem, kas šajā grupā!!! Vajag cilvēkus. Darbs nav sarežģīts, 2-3 stundas dienā, 800$ nedēļā. Rakstīt privāti."

"Sveiki, vajadzīgs 1 cilvēks. Godīga samaksa, ņemam bez pieredzes, rakstīt privāti."

Daži lietotāji pat neslēpa, ka viņu piedāvātais darbs ir nelegāls. Bet solīja, ka, sekojot viņu rekomendācijām, no soda varot izbēgt.

Piemēram, persona ar segvārdu "Stīvs Džobss" piedāvā darbu šoferiem, kas "vadās pasažierus ES teritorijā". Starts Slovākijā, Slovēnijā, Horvātijā, Ungārijā un citās valstīs. Alga variē no 2500 līdz 10000 dolāriem par braucienu. Turklāt prasības pavisam zemas. Jāprot lasīt karti. Atbildība un disciplīna. Vēl sludinājumā teikts, ka nepieciešams savs auto. Vēlāk "Džobss" paziņos, ka darbam Horvātijā viņš gatavs apmaksāt arī auto nomu.

Sākumā žurnālisti vēlas noskaidrot, vai darbā pieņem Igaunijas pilsoņus. "Jā," atbild "Džobss", bet pēc tam piebilst, ka pašā Igaunijā darba nav un visticamāk arī nebūs, tādēļ Igaunijas iedzīvotājiem tuvākais darbs ir no Latvijas.

"No Latvijas līdz Vācijas robežai – 1300 par cilvēku. Jāpaņem pie Baltkrievijas robežas," raksta "Stīvs Džobss" un paskaidro, ka pasažieru skaitu nosaka šoferis, balstoties uz sava auto ietilpību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!