Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, pret kuru jau nedēļu notiek tautas protesti, svētdien devis rīkojumu Vitebskas desanta triecienbrigādi pārvietot uz Grodņu valsts rietumos, ziņo valsts TV kanāls "Belarus 1".

Aizsardzības ministrijas Stratēģiskās vadības centrā Bruņoto spēku pārstāvji informēja par "par militārās komponentes" pieaugumu pie valsts rietumu robežām, teikts TV sižetā.

Prezidents esot norūpējies par NATO mācībām Baltkrievijas kaimiņvalstīs. Viņš paziņoja, ka šajās teritorijās notiek bruņošanās eskalācija. Lukašenko uz to reaģē ar Vitebskas desantnieku nosūtīšanu uz Grodņu, lai kopā ar robežsargiem tie rūpētos par drošību.

Grodņa atrodas netālu no Lietuvas un Polijas robežām.

Jāpiebilst, ka Lukašenko svētdien runājis arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Baltkrievijas līderis pastāstīja, ka pēc pirmā pieprasījuma Krievija sniegs vispusīgu palīdzību drošības garantēšanai Baltkrievijā.

Pirms tam Lukašenko noraidīja ārvalstu starpniecību, lai noregulētu pēc vēlēšanām Baltkrievijā radušos situāciju.

Paziņojumi par NATO stiprināšanos un draudiem valsts rietumos, domājams, norāda uz Lukašenko vēlmi radīt sajūtu par ārēju apdraudējumu, turklāt tādu, kas atbilst arī Krievijas nostājai un propagandai.

Vēl pirms vēlēšanām Lukašenko bieži norādīja uz Krieviju kā draudu Baltkrievijas suverenitātei un valstī tika aizturēti Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi, kas plānojuši teroraktus un nekārtības valstī.

Pēc dažām dienām Lukašenko nostāja jau mainījās un, par spīti paziņojumiem par Krievijas algotņu aizturēšanu, viņš paziņoja, ka pret valsti ir vērsts hibrīdais karš, taču viņš nezina, kas to veic un no kurienes nāk draudi.

Pret sevi vērsto protestu kontekstā Lukašenko ir izteicies, ka notiek valsts šūpošana no ārpuses, piektdien oficiālie mediji ziņoja, ka valstī nav ielaisti "provokatori no Latvijas", kas darbojušies komandā ar ukraiņiem. Savukārt "par terorotismu" apsūdzētie krievu algotņi tika atbrībvoti.

Pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja protestētāji. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, bet populārākā pie vēlēšanām pielaistā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10% balsu.

Opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un patiesā uzvarētāja ir Tihanovska. Šīs vēlēšanas, tāpat kā visas citas Baltkrievijā pēc Lukašenko nākšanas pie varas, Rietumos netiek uzskatītas par brīvām, demokrātiskām un godīgām.

Pret protestētājiem, kas svētdien un visas turpmākās dienas devās ielās, drošības spēki pielietoja brutālu spēku, lietā tika laisti ūdens lielgabali, gumijas lodes un apdullinošās granātas, šokējot sabiedrību. Tūkstošiem cilvēku tika aizturēti, daudzi ziņo par aizturēšanas vietās piedzīvoto vardarbību un spīdzināšanu.

Protestiem ar streikiem un akcijām pievienojušies arī dažādu rūpniecības uzņēmumu strādnieki, kurus Lukašenko tradicionāli uzskata par saviem atbalstītājiem.

Pēdējās dažas dienas pret demonstrantiem spēks vairs nav pielietots, iespējams, varasiestādēm apzinoties, ka vardarbība kalpoja par pret valdību vērstā noskaņojuma strauju pieaugumu, un cerot uz situācijas nomierināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!