Foto: EPA/Scanpix/LETA

Omskā miris Ātrās palīdzības slimnīcas Nr.1, kur augustā ārstējās ar "Novičok" saindētais opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs, ārsts Rustams Agiševs. Saskaņā ar oficiālo slēdzienu nāves iemesls ir insults, vēsta "Radio Svoboda".

63 gadus vecais ārsts Agiševs slimnīcā nostrādājis 30 gadus un vadīja traumatoloģijas un ortopēdijas nodaļu. Netiek ziņots, vai viņam bijusi kāda informācija par Navaļnija veselības stāvokli un ārstēšanu.

Opozicionāra līdzgaitnieki uzskata, ka slimnīcas administrācija un personāls zināja īsto iemeslu, kāpēc Navaļnijs bezsamaņā nokļuva slimnīcā, taču pakļāvās Federālā drošības dienesta rīkojumam un publiskoja melīgu diagnozi, lai slēptu politiķa saindēšanu ar kaujas vielu.

Šis nav pirmais personāla nāves gadījums Omskas slimnīcā kopš Navaļnija hospitalizācijas. Februārī 55 gadu vecumā ar sirdstrieku mira slimnīcas galvenā ārsta palīgs Sergejs Maksimišins, kurš, kā norāda Navaļnija līdzgaitnieki, noteicis Navaļnija ārstēšanas kursu.

Pirms tam no darba slimnīcā uz privātu medicīnas iestādi aizgāja cits galvenā ārsta palīgs Anatolijs Kaliničenko. Kaliničenko atbildējis par Navaļnija ārstēšanu, sakariem ar Vācijas mediķiem, bet politiķa hospitalizācijas pirmajā dienā arī par sakariem ar presi, skaidro "Radio Svoboda".

Pēc tam komunikāciju ar medijiem pārņēma galvenais ārsts – valdošās partijas "Vienotā Krievija" biedrs Aleksandrs Murahovskis. Viņš paziņoja, ka Navaļnijs cieš no vielmaiņas traucējumiem un divas dienas neļāva pacientu izvest uz Vāciju.

Vēstīts, ka Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

"Bellingcat" un citu mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

Savukārt Navaļnija vadītais "Korupcijas apkarošanas fonds" pēc opozicionāra aizturēšanas publicēja apjomīgu pētījumu par Kremļa saimnieka Vladimira Putina slepenajiem īpašumiem. Navaļnija atbalstam Krievijā sākās plaši protesti un varasiestāžu represijas pret tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!