Foto: USA Today Sports/DELFI/Atis Klimovičs
Ārkārtējās situācijas pozitīvais aspekts ir iespēja izmainīt savu uzvedību, tā intervijā Sabīnei Košeļevai sacīja mācītājs Juris Cālītis. Viņš atgādina, ka fiziskais vīruss pāries, bet cilvēkiem jāatceras, ka paliek arī iekšējie dvēseles vīrusi. Viņaprāt, mums savas problēmas ir jārisina tieši ar tiem cilvēkiem, ar kuriem mūsu dzīve ir sasaistīta: "Tur arī beigu beigās būs mūsu prieks un laime".

Savukārt "Cālis.lv" redaktore Aija Rutka stāsta par Adriana uzvaru onkoloģijas nodaļā. Toreiz, pirms astoņiem gadiem, kad vēl mazajam pirmklasniekam pēc ilgiem izmeklējumiem tika noteikta baisā diagnoze "Hodžkina limfoma", un arī visu ārstēšanās laiku ģimenē vārds "vēzis" netika pieminēts nekādā formā. Pats Adrians sarunā atzīst, ka bijis šokā, uzzinot, kādu slimību ir uzvarējis, bet viņa mamma Svetlana dalās atmiņās, kādas pārdomas šaudās pa galvu, kad cīnies par savu bērnu.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Viņš uzsvēra, ka, ņemot vērā ierobežotos resursus, Latvijas iekšlietu sistēmas darbs ārkārtas režīma kontrolē vērtējams kā ļoti labs. Par Bulgārijas pilsoņiem, kurus aizdomu par Covid-19 dēļ neielaida Lietuvā, Ģirģens norādīja, ka mūsu kaimiņvalstij par to draud sankcijas no Eiropas Savienības puses, jo Eiropas pilsoņu kustību pa iekšējām robežām traucēt nedrīkstot.

Bet sporta žurnālists Ingmārs Jurisons ieskicē ainu, kādos apstākļos pašreiz strādā Kristaps Porziņģis. Kā piemin Ingmārs, iespējams, Porziņģi profesionālajā karjerā vajā kādi nenokārtoti rēķini ar Laimes māti.

Piedāvājam sarakstu ar daļu no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Atgādinām, ka, reaģējot uz Latvijā izsludināto ārkārtējo stāvokli un pildot žurnālistikas misiju informēt un izglītot lasītāju, "Delfi" publikācijas par koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 ir pieejamas bez maksas.

Tur visi vienādi – bez matiem un pelēku ādu. Adriana stāsts par uzvaru onkoloģijas nodaļā

Foto: Privātā arhīva foto


Toreiz, pirms astoņiem gadiem, kad pirmklasniekam Adrianam Balodim pēc ilgiem izmeklējumiem tika noteikta baisā diagnoze "Hodžkina limfoma", un arī visu ārstēšanās laiku ģimenē vārds "vēzis" netika pieminēts nekādā formā. Pavisam, pavisam saudzīgi, ja nevarēja citādi, leksikā parādījās vārdi "audzējs" un "onkoloģija". Tagad Adrianam ir 15 gadu, un šķiet, ka aktīvāka zēna šajā vecumā nemaz nevar būt – viņš mūzikas skolā apgūst saksofona spēli, apmeklēja un veiksmīgi absolvēja dīdžeju skolu, ir skolēnu padomes deputāts, fotografē, filmē...
Lasīt vairāk

Lielais cilvēks ir tas, kurš uzņemas otra sāpes. Saruna ar mācītāju Juri Cālīti

Foto: F64


Latviešiem Lieldienas jau izsenis iezīmē pavasara saulgriežus, kuri apliecina pavasara iestāšanos, mūžīgo ritumu un nemitīgo dabas atjaunotni, savukārt kristīgajā pasaulē tās ir liturģiskās dzīves kulminācija, kurā godina Jēzus Kristus augšāmcelšanos. Lai arī kāda būtu katra individuālā motivācija, tas ir laiks, lai apstātos, norimtu, nomestu tumšajos ziemas mēnešos sakrājušos smagmi un pārdomātu priekšā stāvošo dzīves un darba cēlienu. Vēlams – jaunā kvalitātē un gaismā. Tiesa, šogad apstāšanās un pārdomāšana mums tika piespēlēta krietni pirms Lieldienām. Par to tad arī sarunājos ar mācītāju Juri Cālīti.
Lasīt vairāk

Redzam mērķi, nevis šķēršļus. Kā Latvijā dzīvo ukraiņu viesstrādnieki

Foto: Māris Morkāns


Sēžam tipiska Ķengaraga trīsistabnieka šaurajā virtuvītē. Pulkstenis rāda astoņi vakarā. Antons (40) nesteidzīgi salej tēju, vienlaikus apjautājoties, cik cukura katrs vēlamies, Genādijs (48) atver konfekšu kārbu. Šajā dzīvoklī viņi ir tikai ceturto dienu, vēl nav paspējuši iekārtoties. Antons un Genādijs ir ukraiņu viesstrādnieki. 2019.gadā uz Latviju darba meklējumos atceļoja vairāki tūkstoši Ukrainas pilsoņu, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) dati.
Lasīt vairāk

'Fizkultūrietis' Porziņģis gaida un cer

Foto: USA Today Sports/Scanpix


Nonāca savā sapņu komandā, bet tā izrādījās īsta bedre. Nopelnīja Visu zvaigžņu spēli, taču nedabūja tajā uzspēlēt. Iekļuva NBA "play-off", taču nu arī tas draud aiziet gar degunu... Šķiet, Kristapu Porziņģi profesionālajā karjerā vajā kādi nenokārtoti rēķini ar Laimes māti. Un šajā negāciju ķēdē visām Ņujorkas intrigām, plīsušajām ceļgala saitēm un vīrusa krīzei pa pēdām kaut kā organiski iederas arī, iespējams, nākamais izaicinājums: tikt skaidrībā, vai komandas biedrs patiešām ir... komandas biedrs.
Lasīt vairāk

'Delfi TV ar Jāni Domburu' atbild iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Pilns ieraksts

Foto: DELFI

Pirmdien, 6. aprīlī pulksten 12.00 "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē uz jautājumiem par ārkārtējās situācijas prasību kontroli, policijas, robežsardzes un citu resoru darbu Covid-19 pandēmijas laikā atbildēja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). Pēc tiešraides intervija pieejama ierakstā.
Lasīt vairāk

Atis Klimovičs: Par mūžīgi neizprasto un neuzveikto Afganistānu

Foto: Atis Klimovičs


Saņemot ziņas par kārtējiem mazākiem un lielākiem incidentiem, uzbrukumiem, terora aktiem no Afganistānas, nav grūti pamācošā tonī norādīt, ka nevajadzēja taču tur līst! Vai tad katrs kaut nedaudz zinošs cilvēks neesot dzirdējis, ka ārējiem spēkiem šajā valstī nekad neko neesot izdevies panākt!?
Lasīt vairāk

'eBay' pārstāvis: ķīnieši globālajā tiešsaistes tirdzniecībā ir kā paraugs visiem pārdevējiem

Foto: Publicitātes foto


Astoņi tūkstoši pārdevēju, 1,7 miljoni pārdotu preču 2019. gadā vien, pirmajā darbības gadā eksports uz 13 dažādām pasaules valstīm – tā Latvija izskatās lielajā tiešsaistes pārdošanas platformā "eBay". Pavisam nesen Latvija pievienojās globālai iniciatīvai, kas zem viena "lietussarga" apvieno vairākas valstis, tādējādi ļaujot ieviest daudz ērtākus risinājumus daudz ātrāk. Taču kā norāda "eBay" ģenerāldirektors globālajos jaunietekmes tirgos (global emerging markets) Iļja Kretovs, visi eiropieši var daudz ko mācīties no ķīniešiem, kur veiksmīgāko pārdevēju apgrozījums sasniedz pat 90 miljonus dolāru gadā.
Lasīt vairāk

'Covid-19' veselo un mirušo skaitīšana – kāpēc rodas juceklis ar statistiku

Foto: Reuters/Scanpix/LETA


Pēdējā mēneša laikā varējām un aizvien varam novērot dažādas interpretācijas par to cilvēku skaitu, kas Latvijā izveseļojušies, un to, kas miruši. Jautājums par šo datu skaidrību ir būtisks, jo atšķirīgi dati vairo neziņu, bet neziņa – bailes, kas pēdējo mēnešu laikā arī novērojamas sociālajos tīklos, kur dzirdīgas ausis atradušas dažādas konspirācijas teorijas un viltus ziņas.
Lasīt vairāk

Situācija Latvijā tikai pasliktinās. Ekobūvnieks Harijs Tučs par māju siltināšanu

Foto: Privātais ahīvs/DELFI


Māju siltināšana – tas allaž bijis "karsts temats", jo šķēpi tiek lauzti ne tikai par labākajiem siltumizolācijas materiāliem, bet arī to, vai mājas vispār vajag siltināt. "Tava Māja" par māju siltināšanu sarunājās ar uzņēmuma "RB&B" pārstāvi un būvniecības konsultantu Hariju Tuču, kurš pats sevi ļauj dēvēt arī par ekopraktiķi.
Lasīt vairāk

'Delfi' Izraēlā: Mēs viņus pieveiksim ar dzimstību – palestīnieši nepiekāpjas

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Stāsts par Izraēlu nav atraujams no stāsta par ebreju attiecībām ar arābiem un neatrisināto strīdu par teritorijām, ebreju apmetnēm, okupētajām teritorijām un miera centieniem.
Lasīt vairāk

Haferis ar fidu ņem uz muļķi kužu – dīvainākie ulmaņlaiku noziegumi

Foto: Arhīva foto


Noziedznieku vārdi un uzvārdi, profesijas, bieži vien pat precīzas dzīvesvietas adreses – un, pats galvenais, noziegumi, kādus domādams neizdomāsi. Tā saukto ulmaņlaiku prese ir pilna ar kriminālziņām, kas, raugoties no mūsdienām, ir pilnas ar sensitīviem datiem, bet vienlaikus – aizraujoša lasāmviela.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!