Foto: LETA/F64

Partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līderi 14. Saeimas vēlēšanās būs Ainārs Šlesers, Linda Liepiņa, Ramona Petraviča, Edmunds Zivtiņš un Vilis Krištopans, tāpat deputātu kandidātu vidū ir aktieris Andris Bērziņš, ar "Memory water" saistītais Jānis Pļaviņš, kultūrists Māris Šveiduks un deputāte Ieva Krapāne.

LPV pirmdien, 25. jūlija, Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza partijas virzīto deputātu kandidātu sarakstu rudenī gaidāmajās vēlēšanās.

LPV Rīgas saraksta līderis ir uzņēmējs, bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, kurš ir arī LPV premjera amata kandidāts. Ar otro numuru kandidēs Rīgas domes deputāts Oļegs Burovs, bet trešo – Šarlote Šulca.

Tāpat partijas Rīgas sarakstā iekļauts Jūrmala domes deputāts Romāns Mežeckis, Latvijas Blogeru un influenceru asociācijas vadītāja Maija Armaņeva, sabiedrisko attiecību speciālists Sandris Točs, SIA "Prana energy" valdes loceklis Jānis Pļaviņš, evaņģēlisko kristiešu draudzes "Kristus pasaulei" vecākais mācītājs Jānis Jencītis u.c.

Vidzemes saraksta līdere ir savulaik 13. Saeimā no partijas "KPV LV" ievēlētā Linda Liepiņa. Ar otro numuru vēlēšanās startēs partijas sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Krapāne, bet ar trešo numuru – Latvijas Universitātes Juridiskā fakultātes profesors Ringolds Balodis.

LPV Vidzemes sarakstā iekļauti arī svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, 13. Saeimā no "KPV LV" ievēlētā Ieva Krapāne, AS "LTG" padomes loceklis Ričards Šlesers, mūziķi Jolanta Gulbe-Paškeviča un Deniss Paškevičs u.c.

Kurzemes saraksta līdere ir savulaik no "KPV LV" 13. Saeimā ievēlētā deputāte Ramona Petraviča. Ar otro numuru vēlēšanās kandidēs SIA "Happy me forever" uzņēmuma vadītāja Natālija Magazeina, bet trešais ir kultūrists Māris Šveiduks.

LPV Zemgales saraksta līderis ir bijušais Ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš. Ar otro numuru kandidēs savulaik no "KPV LV" 13. Saeimā ievēlētais deputāts Ralfs Nemiro, bet trešo – aktieris Andris Bērziņš, kurš norādījis, ka ir sadarbojies ar PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem kā šo dienestu ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs.

Latgales saraksta līderis ir uzņēmējs, bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopans. Ar otro numuru kandidē Rīgas Valda Zālīša sākumskolas pedagoģe Ilze Stobova, bet ar trešo – Daugavpils pilsētas pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste.

LPV savā 4000 zīmju programmā ir noteikusi, ka tā iestājas par Satversmes tiesas likvidēšanu: ''Izbeigsim Satversmes tiesas darbību, jo Satversmes tiesa savos spriedumos pieslienas politiskiem uzstādījumiem, nevis vadās no valsts pamatlikuma.''

LPV portālu "Delfi" informēja, ka šāda partijas nostāja "ir sekas Satversmes tiesas 2020. gada 12. novembra spriedumam, kurā tiesa rīkojās politiski paplašinot "ģimenes" jēdzienu un padarot Satversmē rakstīto par ''tukšu skaņu''".

"Balstoties uz šo tiesas nolēmumu Administratīvā tiesa jau lēma par viendzimuma laulību atzīšanu, bet Tieslietu ministrija sagatavoja un Saeimā iesniedza Civilās savienības likumprojektu, kas faktiski legalizē viendzimuma laulības," pauž partijā.

14. Saeimas vēlēšanās no LPV kandidēs kopumā 115 cilvēki, no kuriem 70,4% ir vīrieši, bet 29,6% – sievietes. Kandidātu vidējais vecums ir 49,2 gadi. Jaunākais kandidāts ir 21 gadu vecs, bet vecākais – 79 gadu vecs. 73,9% kandidātu ir ar augstāko izglītību.

Šā gada maijā notikušajā LPV otrajā kongresā ar lozungu "Pret Kariņa un Levita režīmu" partija vienojās, ka Šlesers būs tās premjera amata kandidāts, Krištopans - finanšu ministra amata kandidāts, Saeimas priekšsēdētājas amata kandidāte - Liepiņa, kultūras ministres amata kandidāte - Krapāne, jaunatnes un sporta lietu ministra amata kandidāts ir Ščerbatihs.

Partijas iekšlietu ministra amata kandidāts ir Zivtiņš, tieslietu ministra amata kandidāts – Balodis, aizsardzības ministra amata kandidāts ir Raimonds Rublovskis, izglītības ministres amata kandidāte – Stobova, bet ārlietu ministra amata kandidāte – Šulca.

Savukārt labklājības ministra amata kandidāte ir Petraviča, kura šo amatu jau ieņēma Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītajā valdībā, bet LPV virzītais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāt ir Nemiro, kurš iepriekš Kariņa valdībā ieņēma ekonomikas ministra amatu.

Saeimas nacionālās drošības komisijas vadītāja amatam LPV izraudzījusi Juri Leitieti, bet Saeimas Finanšu un budžeta komisijas vadītāja amatam nominēta Karina Plaude.

Pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktā pētījumu centra SKDS aptauja liecina, ka gadījumā, ja Saeimas vēlēšanas notiktu jūnijā, LPV netiktu ievēlēta Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!