36% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku galdam šogad plāno atvēlēt 50-100 eiro, 15% tērēs no 100 līdz 150 eiro, bet vēl 10% – vairāk par 150 eiro, liecina SEB bankas veiktā aptauja. Lielākā daļa (72%) aptaujāto norāda, ka tērēs līdzīgu summu kā pērn, 13% mielastam atvēlēs mazāk, bet 5% – vairāk naudas nekā pagājušajā gadā.

Teju katrs piektais Latvijas iedzīvotājs jeb 19% aptaujāto min, ka, klājot svētku galdu, iekļausies 50 eiro, un lielākoties šādu summu svētkiem gatavojas atvēlēt seniori virs 60 gadu vecuma. Vienlaikus daļa Latvijas iedzīvotāju svētku izdevumiem pievienos arī maksu par citām atpūtas iespējām: kaut arī absolūtais vairums – 84% – svinēs Ziemassvētkus mājās, ir arī tie, kuri svētkus svinēs citādi, piemēram, restorānā, kafejnīcā, klubā, viesu namā vai pirtī, kā arī ārzemju ceļojumā.

"Svētku laiks ir skaists un bagātīgs, bet arī prasīgs – jārēķinās ar daudz dažādiem izdevumiem par dāvanām, gardu ēdienu, dalību koncertos un svinīgos pasākumos, labdarību un citām ar Ziemassvētkiem ierasti saistītām aktivitātēm. Ēdiens ir nepieciešamība, un, protams, šajā laikā gribas celt galdā ko īpašāku. Lūkojoties uz aptaujas rezultātiem, joprojām ir jūtamas citu izmaksu pieauguma sekas, jo to iedzīvotāju, kuri šogad tēriņus par svētku mielastu samazinās, ir vairāk nekā to, kuri var atļauties tos palielināt," aptaujas rezultātus komentē bankas pārstāve Elza Rudzīte.

Savu sakāmo viņa papildina: "Lai Ziemassvētki neizveidotu robu ģimenes budžetā, labākais risinājums būtu veidot uzkrājumu tieši šim mērķim – ik mēnesi novirzīt noteiktu summu krājkontā – līdzīgi, kā mēs krājam vasaras atvaļinājumam vai kādam lielam pirkumam. Mūsu aptauja parāda, ka svētku dāvanām krāj katrs trešais Latvijas iedzīvotājs. Visdrīzāk, krājot dāvanām, šie cilvēki piedomā arī par citām svētku izmaksām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!