Vistas fileja ir viens no veselīgākajiem un vērtīgākajiem pārtikas produktiem. Tai ir augsta uzturvērtība un zems kaloriju daudzums, tādēļ vistas fileja ir īpaši ieteicama tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai ikdienā veic darbu ar paaugstinātu fizisko slodzi. Turklāt, pateicoties savai vieglajai struktūrai, tā ir āri pagatavojama un viegli sagremojama. Taču der atcerēties, ka dažādība un sabalansēta ēdienkarte ir tikpat svarīga, kā produkti, ko lietojam uzturā, tādēļ vistas fileju nevajadzētu vienmēr gatavot vienā un tai pašā veidā. Šo lielisko produktu vari pagatavot tieši tā, kā tev vislabāk garšo – grilēt, gatavot mērces, kotletes, sautējumus, karbonādes vai izmantot salātu un zupu pagatavošanai.
Vistas gaļa satur lielu daudzumu kālija, kas veicina šķidruma apriti organismā, fosforu un kāliju, kas ir atbildīgi par ādas, matu, nagu un iekšējo orgānu stāvokli, kā arī par stipriem zobiem un nagiem. Ēdot vistas gaļu, tu uzņemsi arī dzelzi, cinku, kobaltu un citas vērtīgas minerālvielas, un virkni A, B un PP grupas vitamīnu, kas veicinās smadzeņu darbību un dos tev enerģiju.
Kā sagatavot fileju?
Ja iegādājies veselu vistu, tad zini, ka vistas krūtiņa ir visliesākā vistas daļa, tikai neaizmirsti to pirms gatavošanas atbrīvot no ādas, jo tā ir ļoti trekna un satur lielu daudzumu neveselīgā holesterīna un tauku.
Vistas fileju nav ieteicams ilgstoši mērcēt ūdenī. Nevajadzētu skalot jau gabaliņos sagrieztu fileju, jo šādi tā zaudēs daļu vitamīnu un minerālvielu.
Ja vēlies pagatavot vistas zupu vai vārītu fileju, lai gaļa nezaudētu uzturvērtību, liec to jau verdošā ūdenī.
Saldētu fileju atkausē istabas temperatūrā vai, vēl labāk - savlaicīgi pārvieto gaļu no saldētavas uz ledusskapi. Pēc atkausēšanas fileju nekavējoties izmanto - nekādā gadījumā nemēģini to saldēt atkārtoti!
Kā pagatavot fileju?
Veselīgāka, protams, ir vārīta, tvaicēta vai sutināta gaļa, bet, ja vēlies to cept, lieto nelielu taukvielu daudzumu un nepārcep maigo fileju, jo tad tā kļūs sausa, kokaina un nebaudāma. Cepšanai vari izmantot arī foliju un cepamos maisu. Lielisks veids, kā tikt pie gardas, kraukšķīgas garoziņas, nelietojot liekas taukvielas, ir vistas grilēšana – cepeškrāsnī, speciālā elektriskajā grilā vai uz oglēm.
Vistas filejas "labākie draugi" ir dārzeņi. Ja gaļu gatavosi vokpannā vai cepeškrāsnī kopā ar dārzeņiem, tā izdosies daudz sulīgāka un aromātiskāka. Filejas gabaliņi būs lielisks papildinājums arī dažādiem dārzeņu un lapu salātiem.
Vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem saldskābā mērcē
Sātīgā pankūka ar vistas fileju un lociņiem
Nedaudz neparasta un sātīga gaļas pankūka, kurai zaļie lociņi piešķir pavasarīgu svaigumu. Ja vēlies, cep vairākas nelielas pankūciņas un pasniedz tās ar mērci un zaļajiem salātiem.
Pildīta paprika ar vistas fileju
Pildīta paprika ar vistas fileju, sautēta tomātu sulā.
Graudu maizes rullīši ar vistas fileju
Vistas filejas kotletes ar ķiplokiem
Sātīgas un gardas, piemērotas ēšanai gan pie kartupeļiem, gan rīsiem, gan griķiem, gan makaroniem. Piedevās labi garšos jogurta mērcīte.
Plovs ar vistas fileju un kariju
Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.
Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci
Vistas un kuskusa salātu recepte tapusi "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes "Štābiņa nometnes" dalībnieki.
Krāsnī cepta vistas karbonāde riekstu panējumā
Cāļa fileja austrumu gaumē ar Indijas riekstiem un sēnēm
Garda un vienkārša pusdienu recepte - vistas gaļa ar riekstiem un sēnēm, kam austrumniecisku noslēpumainību un asumu piešķir sojas mērce.
Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru
Vistas filejas un siera plācenīši
Vistas filejas strēmelītes ar sezamu
Februāra recepšu konkursam - vistas filejas strēmelītes ar sezamu, garšīgas gan karstas, gan aukstas - pasniedz kopā ar rīsiem vai makaroniem. Vai vienas pašas - kā auksto uzkodu! Recepti iesaka Tasty.lv lasītājs Agris.
Krāsnī ceptas vistas karbonādes kārumniekiem
Cepeškrāsnī ceptas vistas karbonādes ar tomātiem, sieru un majonēzi - ne pārāk veselīgi, toties grēcīgi garšīgi!.
Vistas filejas ļuļa kebabs ar grilētu papriku
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Pašgatavoti vistas nageti
Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!
Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām
Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.