Vistas fileja ir viens no veselīgākajiem un vērtīgākajiem pārtikas produktiem. Tai ir augsta uzturvērtība un zems kaloriju daudzums, tādēļ vistas fileja ir īpaši ieteicama tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai ikdienā veic darbu ar paaugstinātu fizisko slodzi. Turklāt, pateicoties savai vieglajai struktūrai, tā ir āri pagatavojama un viegli sagremojama. Taču der atcerēties, ka dažādība un sabalansēta ēdienkarte ir tikpat svarīga, kā produkti, ko lietojam uzturā, tādēļ vistas fileju nevajadzētu vienmēr gatavot vienā un tai pašā veidā. Šo lielisko produktu vari pagatavot tieši tā, kā tev vislabāk garšo – grilēt, gatavot mērces, kotletes, sautējumus, karbonādes vai izmantot salātu un zupu pagatavošanai.
Vistas gaļa satur lielu daudzumu kālija, kas veicina šķidruma apriti organismā, fosforu un kāliju, kas ir atbildīgi par ādas, matu, nagu un iekšējo orgānu stāvokli, kā arī par stipriem zobiem un nagiem. Ēdot vistas gaļu, tu uzņemsi arī dzelzi, cinku, kobaltu un citas vērtīgas minerālvielas, un virkni A, B un PP grupas vitamīnu, kas veicinās smadzeņu darbību un dos tev enerģiju.
Kā sagatavot fileju?
Ja iegādājies veselu vistu, tad zini, ka vistas krūtiņa ir visliesākā vistas daļa, tikai neaizmirsti to pirms gatavošanas atbrīvot no ādas, jo tā ir ļoti trekna un satur lielu daudzumu neveselīgā holesterīna un tauku.
Vistas fileju nav ieteicams ilgstoši mērcēt ūdenī. Nevajadzētu skalot jau gabaliņos sagrieztu fileju, jo šādi tā zaudēs daļu vitamīnu un minerālvielu.
Ja vēlies pagatavot vistas zupu vai vārītu fileju, lai gaļa nezaudētu uzturvērtību, liec to jau verdošā ūdenī.
Saldētu fileju atkausē istabas temperatūrā vai, vēl labāk - savlaicīgi pārvieto gaļu no saldētavas uz ledusskapi. Pēc atkausēšanas fileju nekavējoties izmanto - nekādā gadījumā nemēģini to saldēt atkārtoti!
Kā pagatavot fileju?
Veselīgāka, protams, ir vārīta, tvaicēta vai sutināta gaļa, bet, ja vēlies to cept, lieto nelielu taukvielu daudzumu un nepārcep maigo fileju, jo tad tā kļūs sausa, kokaina un nebaudāma. Cepšanai vari izmantot arī foliju un cepamos maisu. Lielisks veids, kā tikt pie gardas, kraukšķīgas garoziņas, nelietojot liekas taukvielas, ir vistas grilēšana – cepeškrāsnī, speciālā elektriskajā grilā vai uz oglēm.
Vistas filejas "labākie draugi" ir dārzeņi. Ja gaļu gatavosi vokpannā vai cepeškrāsnī kopā ar dārzeņiem, tā izdosies daudz sulīgāka un aromātiskāka. Filejas gabaliņi būs lielisks papildinājums arī dažādiem dārzeņu un lapu salātiem.
Vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem saldskābā mērcē
Sātīgā pankūka ar vistas fileju un lociņiem
Pildīta paprika ar vistas fileju
Graudu maizes rullīši ar vistas fileju
Vistas filejas kotletes ar ķiplokiem
Plovs ar vistas fileju un kariju
Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci
Krāsnī cepta vistas karbonāde riekstu panējumā
Cāļa fileja austrumu gaumē ar Indijas riekstiem un sēnēm
Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru
Vistas filejas un siera plācenīši
Vistas filejas strēmelītes ar sezamu
Krāsnī ceptas vistas karbonādes kārumniekiem
Vistas filejas ļuļa kebabs ar grilētu papriku
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili
Pašgatavoti vistas nageti
Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām
Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.