Foto: Shutterstock

Svētki aizvadīti, vēderi pilni. Tomēr ne vienā vien mājā aizķērušies dažādi svētku maltītes pārpalikumi: otrās vai pat trešās dienas pīrāgi ar cietāku garoziņu, mazliet dārzeņu, gabaliņš cepeša, nedaudz pelēko zirņu... Ko iesākt ar ēdiena atlikumiem, lai tos nevajadzētu izmest atkritumos, iesaka "Rimi Gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.

"Kurš gan nav piedzīvojis to piesātināto pēcsvētku sajūtu, kad ne uz mandarīniem, ne piparkūkām vairs negribas pat paskatīties, bet ledusskapi aizbarikādējušas kastītes ar dažādiem ēdienu pārpalikumiem. Tomēr klasiskās Ziemassvētku mielasta atskaņas var lieliski integrēt jaunu ēdienu pagatavošanā, vajag tikai nedaudz radošuma," saka šefpavārs Baranovskis.

Pīrādziņu reanimācija

Lai pēc svētkiem pīrādziņiem piešķirtu "svaigumu" un tie atkal būtu tikpat garšīgi kā tikko cepti, tos var ietīt samitrinātā lina dvielītī un ielikt cepeškrāsnī pacepties. Pīrāgi uzsūks mitrumu un atkal būs svaigi un mīksti. Bet var darīt arī gluži pretējo: pīrāgus var sagriezt mazākos gabaliņos un sakaltēt kā sausmaizītes vai grauzdiņus.

"Piemēram, pīrādziņus ar sieru var sakaltēt kā grauzdiņus, bet gaļas pīrādziņus – kā sausmaizītes, kas būs lieliska piedeva biezzupām. Pēc svētkiem pāri palikušos pīrāgus var arī ielikt šķīvī un apliet ar buljonu – ātrs, ērts un garšīgs veids, kā to apēst!" iesaka pavārs.

Otrās dienas pelēkie zirņi

Pelēkos zirņus droši var vēlreiz sildīt un ēst. Galvenais ir ļaut zirņiem uzsūkt mitrumu, lai tie nebūtu cieti un sausi. Taču no pāri palikušajiem zirņiem var pagatavot arī humosu vai citus smēriņus, pievienot tos zupām un sautējumiem. Lielisks veids, kā izmantot pāri palikušos pelēkos zirņus, ir gatavot no tiem bumbiņas, falafelus vai kotletes: zirņus iemērc uz laiku ūdenī un piebriedina, tad samaļ. Ja gribas, samaisa ar apceptiem sīpoliem un dažādām garšvielām, tad veido bumbiņas un fritē vai cep.

"Šādas zirņu bumbiņas vai kotletes var ēst gan atsevišķi ar majonēzi, pašgatavotu Indijas riekstu mērci vai kādu pikantu piedevu, bet var arī likt kārtās ar maizīti, salātlapām, dažādām mērcēm, tomātiem, sīpoliem un zaļumiem un pagatavot gardu burgeru," idejās dalās Normunds Baranovskis.

Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem


Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Lasīt vairāk

Pelēko zirņu kotletes no 1974. gada pavārgrāmatas

Foto: Čība gatavo

"Pelēkie zirņi, bez šaubām, ir īsts latviešu produkts, tikai, manuprāt, nepelnīti reti izmantots. Mūsdienās pelēkie zirņi godā tiek celti vien Ziemassvētkos, ko gan nevar teikt par senākiem laikiem. Pāršķirstot 1974. gadā izdoto kaucmindietes* Ainas Kļaviņas pavārgrāmatu "Pusdienas katrai dienai", var atrast tādus ēdienus kā zirņu pastēte, pikas, sautējumi, sacepumi un kotletes. Tās tad arī šoreiz es pagatavoju. Sanāca ļoti gardas un sātīgas pusdienas," pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Lasīt vairāk

Salāti ar pelēkajiem zirņiem

Foto: F64

Zemāk esam pievienojuši recepti gardiem salātiem!
Lasīt vairāk

Ar cepeša garšu bagātināti salāti

Cepetis ir tradicionāls svētku gardums, kas bieži vien netiek apēsts pirmajā dienā. "Cepeša atlikumus visvienkāršāk ir saplucināt vai sagriezt gabaliņos un pievienot salātiem, zupām, pat mērcēm, likt uz sviestmaizēm. Ja nu galīgi pēc svētkiem negribas ēst cepeti, to var sagriezt un noglabāt saldētavā," stāsta "Rimi" šefpavārs.

Viņš iesaka nogaršot salātus, kas sastāv no otrās dienas cepeša, kartupeļiem, āboliem, sīpoliem, marinēta gurķa, zirnīšiem, kaperiem un sakapātiem pētersīļiem ar majonēzi, sinepēm un citrona sulu. Gardus salātus var pagatavot arī no cepeša, kartupeļiem, sīpollokiem, sarkanā sīpola, marinētiem gurķiem un atlaidinātiem zaļajiem zirnīšiem ar skābā krējuma, majonēzes, sinepju un ābolu etiķa mērci.

Cepeša pēcsvētku tarte

Foto: Shutterstock

Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.
Lasīt vairāk

Karstie liellopa filejas salāti ar grilētiem pipariem un sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

iltie salāti ar grilētu papriku un liellopa filejas steika šķēlītēm ir restorāna cienīga maltīte, ko var pagatavot mājās. Norādītie daudzumi paredzēti vienai porcijai.
Lasīt vairāk

Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs

Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Lasīt vairāk

Piparkūku jaunā dzīve

"Laikam jau piparkūkas ir tas gardums, uz kuru pēc svētkiem nereti ir grūti pat paskatīties – esam tās ēduši veselu mēnesi. Tomēr piparkūkas var izmantot kā bāzi kūku pamatnēm un deserta kārtojumiem, piemēram, pagatavot ko līdzīgu rupjmaizes kārtojumam," atklāj Normunds Baranovskis.

Tā kā piparkūkas lieliski sader ar mandarīniem, gardu tarti var pagatavot no pāri palikušās piparkūku mīklas: izrullē mīklu, ieklāj cepamajā formā un 7–10 minūtes cep, tad pamatni pieber pilnu ar nomizotām mandarīnu filejām, pārlej ar biezpiena, olu, cukura un mannas masu un pārkaisa ar sviesta, miltu un piparkūku garšvielu drumstalām un cep.

Piparkūku un putukrējuma kārtojumsizsmalcināts deserts svētkiem un ikdienai

Foto: Linda Raituma

Vēlies pagatavot mājās desertu gluži kā restorānā, kas izdosies pat iesācējiem? Mums tev ir piedāvājums! Piparkūku, putukrējuma un blendētu aveņu kārtojums glāzītē būs pareizā izvēle ne tikai darbdienām, bet arī kādiem īpašiem svētkiem. Ņemot vērā krāsu tonalitāti, lieliski iederēsies uz Latvijas dzimšanas dienas klāto svētku galdu. Un, protams, arī Ziemassvētkos, jo piparkūkas taču ir šo svētku galvenais gardums!
Lasīt vairāk

Piparkūku un karamelizētu augļu kārtojums jeb "trifle"

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ja kūku cepšana nav tavs aicinājums, šis kārtainais deserts jeb ''trifle'' ir kā radīts tev. Nekādas cepšanas, vien sastāvdaļu sajaukšana un beigās radoša vaļa deserta pasniegšanai kokteiļu glāzēs, burciņās, cilindra traukos vai bļodā. Angļiem ir lieliska tradīcija ''trifle'' desertā izmantot visu to, kas pāri palicis no Ziemassvētku vakara, lai nākamajā dienā mielotos ar šo desertu. Šajā gadījumā pārpalikumi varētu būt piparkūkas, kuras grauzt tāpat vien jau vairs negribas, arī augļi varētu būt katram mājās. Viegli pagatavojams, skaisti pasniedzams un bezgala gards deserts Ziemassvētkiem vai Jaunā gada sagaidīšanai.
Lasīt vairāk

Baltās šokolādes siera kūka ar piparkūku mīklas pamatni

Foto: Privātais ahīvs

"Klasisku siera kūkas recepti, papildinot ar ziemas aromātiem, var iegūt lielisku garšu kombināciju. Ierasto cepumu vietā par pamatni izmantoju piparkūku mīklu. Pildījumā ietvēru balto šokolādi, un dekorācijai, protams, mandarīnus," tā savu recepti komentē Laura Balode.

Lasīt vairāk

Mandarīni – dzērienos un desertos

Mandarīni ir otrs svētku gardums, kura daudziem ir jau gana, vēl pirms svētki sākušies. Tos var pievienot dzērieniem, gatavot cukurotas miziņas kūkām un desertiem vai likt klāt cepešiem, īpaši tītaram un cūkgaļai. No mandarīniem var pagatavot arī ievārījumu vai gardu krēmu ar sviestu, olām un cukuru, kas rotās jebkuru vafeli, pankūku vai desertu.

Dārzeņi der gandrīz jebkāda ēdiena pagatavošanai

"Šķiet, dārzeņus, kas palikuši pāri pēc svētkiem, ir visvieglāk integrēt jaunos ēdienos. To daudzveidība ļauj pagatavot visdažādākās maltītes, turklāt tas ir viegli un ātri. Nu, piemēram, krāsnī ceptās saknes un dārzeņus var sagriezt vienādos gabalos, apliet ar mērci un pagatavot sacepumu. Tāpat var gatavot salātus. Saknes, līdzīgi kā zirņus, uz īsu brīdi vajag iegremdēt verdošā ūdenī, lai tās kļūst mīkstas un sulīgas," iesaka Baranovskis.

Iepriekšējā dienā gatavotus dārzeņus var kombinēt ar svaigiem lapu salātiem, pākšaugiem, lēcām, sieru, cepeša atlikumiem, var pagatavot plācenīšus vai biezeņus.

Kartupeļu-dārzeņu kroketes jeb ko iesākt ar pāri palikušiem vārītiem tupeņiem

Foto: Publicitātes attēli

Šefpavārs Lauris Aleksejevs demonstrē noderīgu recepti, ko pagatavot no ēdiena, kas paliek pāri pēc svētkiem, dodot otro iespēju pāri palikušiem vārītiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!