Foto: Shutterstock
Pēc tam, kad nedēļas nogalē baudīti dažnedažādi gardumi, pirmdienu vajag aizvadīt pieticīgāk. Labs veids, kā to darīt, – nedēļas pirmajā dienā ievērot tā saucamo atslodzi. Ļauj kuņģim kaut nedaudz atpūsties un pagatavo kādu no mūsu izvēlētajām 12 salātu receptēm.

Par pamatu ņem lapu salātus – ledus salātus, rukolu, spinātus, kressalātus vai citus zaļumus, kas vislabāk tīk. Pēc tam pievieno dārzeņus, augļus un ogas – īpaši iesakām sezonas gardumus. Salātus lieliski papildinās gan kāds ņiprāks redīss, gan svaigas zemeņu pusītes, gan pa kādai citai ogai vai auglim.

Ja izvēlies salātiem pievienot arī sieru, tad izvēlies vājpiena sierus, kas nebūs tik trekni. Mērcei izmanto augstvērtīgu olīveļļu, kādu vasarai piemērotu etiķi, piemēram, aveņu (vairāk iedvesmu salātu mērcēm smelies šeit). Un, ja ir vēlme pievienot salātiem ko nedaudz kraukšķīgu, laba izvēle būs sēkliņas vai daži riekstiņi.

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar koriandru un laimu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami burkānu salāti ar spirgto laimu un sakapātu koriandru. Ja salātus gribas nedaudz asākus, tiem var pievienot smalki sagrieztu čili.

Lasīt vairāk

Svaigie gurķu salāti ar sezama sēkliņām

Foto: DELFI

Kad klasiskie lapu salāti ar gurķi un redīsiem apnikuši, bet pie sātīga pamatēdiena bez svaiguma devas neiztikt, iesakām pagatavot šos salātus, kuros patīkami balansē saldais, skābais un sāļais.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar aveņu balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Zaļie salāti ar saldi skābo balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem varēs greznot jebkuru viesību galdu. Salātiem vispiemērotākais būs mīkstais un svaigais kazas siers, bet mērces akcentiem izvēlies sezonālās ogas, žāvētas dzērvenes un grauzdētas pistācijas. Šobrīd rudenī vispiemērotākās būs rudens avenes, bet to vietā vari izmantot arī kazenes, mellenes, zemenes vai jauktas ogas. Arī pistāciju vietā vari izmantot jebkādus citus riekstus.

Lasīt vairāk

Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti

Foto: Shutterstock

Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām īpaši labi saderēsies ar dažādām grilētām, pikantām gaļām. To viegli saldā un atsvaidzinošā garšas buķete līdzsvaros marinādes pikantumu. Salātu pagatavošanai lieliski noderēs kartupeļu mizojamais nazis, ar kuru dārzeņus var sagriezt garās, platās, dekoratīvās strēmelēs.

Lasīt vairāk

'Caprese' salāti

Foto: Shutterstock

"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!