Foto: Shutterstock
Kamēr vasaras garšu reibonī priecājamies par jaunajiem kartupeļiem un kabačiem, nedrīkst aizmirst vēl vienu gardu dārzeni, kam lemts pārņemt ēdienkarti – ziedkāpostu. Kraukšķīgs, svaigs un ļoti gards. Ziedkāposts ir viens no tiem produktiem, ko var pagatavot daudz un dažādos veidos. Ko no tā pagatavot piedāvā ''Tasty''?

Pirms ķerties pie gatavošanas, jāpārliecinās, ka ziedkāposts ir pietiekami labas kvalitātes. Ziedkāposta kacenam jābūt resnam, bet pašam ziedkāpostam – stingram un krēmīgi baltam. Uz ziedkāposta nevajadzētu būt bojājumiem un pelēcīgas krāsas plankumiem. Iegādāto ziedkāpostu pirms uzglabāšanas nemazgā, bet gan ievieto ledusskapī, dārzeņu atvilktnē ar kāta daļu uz leju. To var glabāt atvērtā maisiņā. Svaigu ziedkāpostu ledusskapī drīkst turēt 5-7 dienas.

Kad izlemts ziedkāpostu gatavot, tam vispirms noņem zaļās lapas. Tad ar nazi izgriež ziedkāposta kacenu. Kad kacens izgriezts līdz daļai, kur sākas nelielās ziedkopas, ziedkāpostu sagriež sīkākos gabaliņos. Pēc tam jau ziedkāpostu gatavo, kā iecerēts – vāra, sautē, cep vai grilē. Vārīšanai noderēs neliels triks – ūdenim pievieno pustasi piena. Piens palīdzēs ziedkāpostam saglabāt krēmīgi balto krāsu, iesaka portāls "Recipetips".

Ko tad pagatavot no ziedkāposta? Pirmkārt, tas lieliski garšos cepts cepeškrāsnī – ziedkāpostu var cept gan sadalītu nelielos gabaliņos, gan veselu, izveidojot ziedkāpostam kraukšķīgu virskārtu no sakultas olas, miltiem un rīvmaizes. "Tasty" jo īpaši iesaka pamēģināt ziedkāpostu karbonādes.

Ja cepts ziedkāposts nevilina, no tā var pagatavot kādu sautējumu, piemēram, ar tomātiem vai citiem dārzeņiem. Bet vasarīgām maltītēm ziedkāposts būs piemērots kādai krēmīgai zupai. Ziedkāposts ir arī veselīga alternatīva picas mīklai – sasmalcinātu ziedkāpostu var izmantot kā picas pamatni, papildinot ar dažādām piedevām. Variācijas ir daudz un dažādas, atliek tikai izvēlēties un ķerties klāt pie gatavošanas.

Sēņu, ziedkāposta un siera plācenīši

Gardi un sātīgi krāsnī cepti sāļie plācenīši no ziedkāposta, sēnēm un siera. No pagatavotās masas sanāks 6-7 palieli plācenīši. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Justīne un Monika.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu ābolu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti mīklā

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem

Foto: Shutterstock

Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti Singapūras gaumē

Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!