Foto: Shutterstock
Reizēm gadās tā, ka svētkos nav plānots sēsties pie bagātīga galda, vai vēl priecīgāk – ciemiņi piesakās vien pāris stundas pirms ierašanās. Nevajag satraukties un gaiņāt svētkus prom – arī īsā laikā uz galda var uzlikt ko tādu, ko novērtēs ikviens. Šādās reizēs glābiņš būs salāti, piemēram, kāda visiem labi zināma recepte. Vienalga, vai tas būtu rasols, siļķe "kažokā" vai kārtainie grauzdiņu salāti – svētkiem būs būt ar šīm 14 receptēm!

Olivjē salāti jeb tautā dēvētais rasols ir teju paši, paši populārākie svētku galda salāti. Mēdz pat teikt, ka, ja nav rasola – nav ballītes. Tāpēc tie vienmēr būs droša izvēle. Tālu neatpaliek "šuba" jeb siļķe "kažokā" – burvīgi kārtainie salāti, kas kārtu pa kārtai pārsteidz ar savu sātīgumu un gardumu. Greizi nenošausi, ja pagatavosi kādus ātros krabju nūjiņu salātus, mēlīšu salātus vai vienkāršu biešu vinegretu. Galvenais, lai recepte pašam un ēdājam labi zināma, ne pārāk sarežģīta, bet produkti pieejami pat nelielā piemājas veikaliņā.

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Rasols jeb Olivjē salāti

Foto: Adnil2you

Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!

Lasīt vairāk

Īstā 'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock

Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Foto: Shutterstock

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.

Lasīt vairāk

Krabju salāti ar sieru un makaroniem

Foto: Privātais arhīvs

"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar kukurūzu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojami salāti, kas svētku reizēs svinīgākam noformējumam var tikt pasniegti glāzītēs. Tādā gadījumā sastāvdaļas liec kārtās un nemaisi. Bet ātrai apēšanai visu samaisi bļodā un baudi klasiku nedaudz citādākā variācijā.

Lasīt vairāk

Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu

Foto: Privātais arhīvs

Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar sieru un olu

Foto: mosfood

Viegli biešu salātiņi, gan vienkārši pagatavojami, gan nespiež vēderu. Noderēs gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Vinegrets

Foto: Shutterstock

Tradicionālais un garšīgais vinegrets.

Lasīt vairāk

Ātrie krabju salāti

Foto: Shutterstock

Ātrie krabju salāti - kad nav daudz laika griešanai.

Lasīt vairāk

Mēlīšu salāti ar olām un marinētiem gurķiem

Gardi mēlīšu salāti aukstajam galdam. Ja ir vēlēšanās, bez mēles salātiem var pievienot arī zaļos zirnīšus. Bet, lai subproduktu iemānītu arī šaubīgākajiem ēdājiem, mēli sagriež smalki līdz nepazīšanai.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu

Foto: DELFI

Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!