Foto: Shutterstock
Gardās "Sēnītes" vai "Vāverītes" no sulīgas biskvīta mīklas ar sentimentu atceramies no pavisam agras bērnības. Jau tolaik tiem bija īpaša vērtība, jo ne kuram katram mājās bija smagā cepamforma – īpašs veidojums, ar kuru vajadzēja rīkoties ļoti uzmanīgi, jo cepumi tika gatavoti nevis cepeškrāsnī, bet uz gāzes plīts riņķa. Bērnības garšu atmiņā iespējams atsaukt arī tagad – ja paveicies kādā krāmu tirdziņā vai vecmāmiņas pieliekamajā uziet cepamformu.

Ja tomēr secini, ka sēnīšpanna nav atrodama tavā ģimenes relikviju sarakstā, vēl viss nav zaudēts – iespējams, kādā dziļākā virtuves atvilktnē mētājas "Riekstiņu" alumīnija formiņas. Ir īstais laiks notraust tām putekļus un celt gaismā šo bagātību, piesmaržinot virtuvi ar kārdinošu smilšu mīklas aromātu, lai jau pēc brīža varētu ziest nule kā izceptajās "Riekstiņu" cepumu čaumalās karamelīgi brūno un ķepīgi saldo vārīto iebiezināto pienu.

Šis bērnības našķis nu ir bez problēmām nopērkams katrā veikalā, bet agrāk atjautīgās saimnieces to gatavoja mājās 2-3 stundas, katliņā karsējot ar ūdeni pārlietu kondensētā piena bundžiņu. Turklāt obligāti bija jāseko, lai bundža visu laiku būtu pārklāta ar ūdeni, citādi tā itin viegli varēja eksplodēt.

Foto: Shutterstock

Bet, ja arī "Riekstiņu" formītes tavā virtuvē nav ne ar uguni sameklējamas, tad mums padomā ir vēl viena lieliska klasisko kārumu alternatīva – eļļā vārītie "Žagariņi" ar dāsnu pūdercukura kārtiņu. "Tasty" recepšu krājumos uzgājām pat veselas trīs atšķirīgas šo kraukšķīgo cepumiņu mīklas versijas – katru ar savu "odziņu", lai tev būtu, no kā izvēlēties.

Un noslēgumā pačukstēsim, ka "Vāverīšu" un "Sēnīšu" veidnes, kā arī "Riekstiņu" formiņas var uziet Krievijas vai Baltkrievijas saimniecības preču veikalos, kas atrodami, piemēram, Rīgas Centrāltirgū.

Lai labi garšo!

Trauslie 'Riekstiņi' ar iebiezinātā piena pildījumu

Foto: Shutterstock
Gaidītākais našķis bērnu ballītēs - smilšu mīklas "Riekstiņi" ar iebiezinātā piena pildījumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie 'Žagariņi'

Foto: DELFI
Mutē kūstoši un kraukšķīgi cepumi – tradicionālie "Žagariņi". Pārkaisīti ar pūdercukuru būs īpaši gardi.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Sēnītes' gluži kā bērnībā

Foto: Privātais arhīvs
"Mana ģimenes "firmas" recepte ir "Sēnītes". Tā ir iegūta no mammas vecās pierakstu klades un bēniņos atrastās pannas. Tās tiek liktas galdā katros svētkos un nestas arī citiem kā cienasts," par savu ģimenes gardāko recepti stāsta Signe Griķe. Viņa to iesūtījusi Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam. Piedāvājam to izmēģināt arī ikvienam Tasty.lv lasītājam!

Lasīt vairāk

Kārdinošais bērnības našķis – cepumi 'Vāverītes'

Foto: Privātais arhīvs
Bērnu ballīšu galvenais cienasts - čaganas un sulīgas biskvīta mīklas "Vāverītes". Recepti iesaka Skaidrīte.

Lasīt vairāk

Biezpiena cepumi 'Žagariņi'

Kas gan var būt gardāks par "Žagariņiem"? Iepriecini sevi un citus, pagatavojot šos cepumus, un izbaudi kopā ar tēju vai kafiju. No norādītajiem daudzumiem iegūsi aptuveni 100 cepumus.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu

Foto: Privātais arhīvs
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.

Lasīt vairāk

'Žagariņi' no skābā krējuma un degvīna mīklas

Foto: DELFI
'Žagariņi' ar degvīnu un skābo krējumu mīklā - tik gardi, ka pāri nepaliks neviens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!