Foto: Shutterstock
Svētki lielai daļai svinētāju asociējas ar kūkas baudīšanu, un daudzi nemaz nevēlas atteikties no šīs privilēģijas, tomēr ir daļa arī tādu, kuriem saldumi neko neizsaka. Lai apdalītajiem nenāktos samierināties vien ar speķa pīrādziņiem, pagatavo sāļo kūku, kas būs īsts pagodinājums sāļo ēdienu cienītājiem.

Ne tikai tiem, kam saldumi neiet pie dūšas, bet arī kārumniekiem sāļās kūkas un tortes būs patīkams jaunatklājums, ja līdz šim nekas tāds vēl nav mēģināts. Un nemaz nevajag baidīties no vārdu salikuma ''sāļā kūka'', jo gala rezultāts tiešām ir ļoti baudāms. Tā var būt kūka ar trauslu smilšu mīklas pamatni, sulīga siera kūka vai torte, kas veidota no tostermaizēm. Kreptīgs troņa numurs sanāks, ja pagatavosi baltkrievu tradicionālo kāzu kūku no vistu aknu plācenīšiem, bet pieticīgākā variantā neliks vilties arī kraukšķīgā kartupeļu kūka.

Tā vietā, lai pie salātiem piekostu maizes riku, pasniedz kūku, kas patiesībā būtu pelnījusi, lai to bauda kā galveno ēdienu. Ja vēlies ļauties improvizācijai, gatavo siera kūku, pamatnē liekot sausmaizītes vai sasmalcinātus krekerus ar sviestu, bet krēmsieru papildini ar zilo, mocarellas, cietā tipa vai kamambēra sieru. Neceptajā siera kūkas versijā var pildījumā likt garneles, ikrus, kas gardi pakšķēs mutē katrā kumosā. Ja šis izklausās pārāk sarežģīti, izcep sāļo ruleti, kas nebūs ne par mata tiesu sliktāks variants! Te var izlasīt vairāk par neparasto cepienu. Vēl vienkāršāks variants būs kāda pīrāga izcepšana, kur pamatnē var izmantot pat veikalā nopirkto kārtaino mīklu, un pašam atliks tikai sagatavot pildījumu. Variācijas ir pat vairāk, nekā varētu domāt, tāpēc izvēlies kādu no ''Tasty'' receptēm un pagodini svētku galdu ar kaut ko nebijušu.

Lai vai kurai receptei lemtu par labu, atceries, ka vislabāk arī sāļo kūku gatavot dienu pirms pasniegšanas, lai garšas labi savelkas un tā pagūst sastingt.

Baltkrievu sāļā kāzu torte – smeķīgs gardums no vistu akniņām

Foto: DELFI

Kāzas nevienā valstī nav iedomājamas bez tortes, bet ierasts, ka tā ir salda. Liels bija mans pārsteigums, kad iepazinu baltkrievu paražu, ka kāzās ir arī garda sāļā torte. Turklāt to uzcept mājās nemaz nebija grūti – pat nevajadzēja izmantot cepeškrāsni. Lūk, kā pagatavot gardo vistu akniņu torti ar burkānu pildījumu un valriekstiem baltkrievu gaumē!

Lasīt vairāk

Dārzeņu rulete ar krēmsiera un šķiņķa pildījumu

Foto: DELFI

Ik pa laikam uz "Facebook" sienas izlec kāds video, ar ko dalījušies draugi, un tajā redzams, kā kādas čaklas rokas minūtes laikā pagatavo ļoti kārdinošas receptes. Paskatos, nosmejos, ka tas nevar būt tik viegli, un noglabāju ar domu, ka "gan jau kādreiz pagatavošu". Liktenīgā reize beidzot pienāca un lūk, jūsu vērtēšanai kartupeļu un burkānu rulete – izcili kārdinoša, sātīga un garda. Lieki piebilst, ka no šķīvjiem pazuda zibenīgi.

Lasīt vairāk

Sāļā kūka ar garneļu krēmu

Foto: Māris Lapiņš

Kūkas ir gardas, taču reti kurš atceras, ka nenovērtēta klasika ir arī sāļās kūkas, kas ir viegli pagatavojamas, turklāt pavisam noteikti oriģināls ēdiens, ar ko pārsteigt ēdājus. Sāļo kūku gatavošanā "Selga Nature" maizcepumi ir neaizstājama sastāvdaļa, kas ir kā radīta ne tikai garšas, bet arī apaļās formas iegūšanai, ļaujot izveidot omulīgas kūciņas.

Lasīt vairāk

Sāļā siera un spinātu kūka

Foto: Shutterstock

Laiks fantāzijas lidojumam, jo šī ir lieliska recepte eksperimentiem. Tajā var izmantot dārzeņus, sieru un garšvielas, kādas vien vēlies. Tāpat šo kūku var cept arī mafinu pannā (15-20 minūtes) vai mazo mafinu veidnītēs (10-15 minūtes).

Lasīt vairāk

Vistas gaļas pīrāgs marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs pīrāgs, kas pagatavots no filo mīklas, sulīga vistas gaļas, rozīņu un pētersīļu pildījuma, kā arī pavisam nedaudz mandeļu skaidiņām kraukšķīgumam. Lieliska maltīte nesteidzīgām pusdienām vai vakariņām, kuru pasniegt kopā ar svaigajiem dārzeņu un zaļumu salātiem.

Lasīt vairāk

Pankūku sāļā torte

Foto: Shutterstock

Viekārši pagatavojama pankūku sāļā torte.

Lasīt vairāk

Sāļā svētku rulete ar gaļas un sēņu pildījumu

Foto: Publicitātes attēls

Šī ēdiena pagatavošanai būs nepieciešams nedaudz vairāk laika un prasmju, taču pacietība sniegs gandarījumu, jo sāļā rulete ne tikai greznos svētku galdu, bet patīkami pārsteigs gardēžus.

Lasīt vairāk

Sāļā tomātu un estragona kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķietami vienkāršs, bet gards sāļais tomātu un estragona pīrāgs. Krāsnī ceptajiem tomātiem pāri pārlieta sakulta ola ar saldo krējumu, lai tas turētos stingrs. Kas ir interesanti – mīklu izcep pirms paša pīrāga pildīšanas ar presēšanas metodi, lai tas nepaceltos un izdotos perfekti kraukšķīgs.

Lasīt vairāk

Sāļā kabaču torte

Foto: mosfood

Sāļās kabaču minitortītes būs interesanta uzkoda svētku galdam vai neparastākas brokastis vai vakariņas ikdienā. Izmēģini! No norādītajiem daudzumiem sanāk divas kabaču tortītes, ņem vērā, ka pagatavošanai nepieciešamas divas bļodiņas.

Lasīt vairāk

Lielais sīpolu un siera pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļais pīrāgs ar bagātīgu sīpolu pildījumu un sarīvētu sieru izteiksmīgākai garšai. Var ēst tāpat vai pasniegt ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Sāļā jubilejas torte ar jūras veltēm un odziņu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bagātīga un bezgala trekna jūras velšu torte ar trīs veida krēmiem - tieši tāda, kāda piestāv nopietnām jubilejas reizēm. Kūpināts lasis, garneles, ikri - te visa ir tik daudz un viss ir tik garšīgs!

Lasīt vairāk

Sāļā torte ar fetas sieru un tunci

Foto: Shutterstock

Garda sāļā torte ar fetas sieru, tunci un svaigiem dārzeņiem būs kaut kas pavisam neparasts svētku galdam.

Lasīt vairāk

Kartupeļu rulete ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Burvīga un kārdinoša kartupeļu rulete, kas pildīta ar apceptiem dārzeņiem. Pildījumu vari gatavot ļoti dažādu, atkarībā no sezonas. Tie var būt arī spināti, sēnes, kāposti un citi dārzeņi.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!