Foto: Shutterstock
Pēc lielajām lietavām zaļumi nu ir īpaši sulīgi un sakuplojuši ar divkāršu jaudu, tādēļ ir īstais brīdis tos ieburkot ziemas krājumiem. "Tasty" apcirkņos atradām receptes septiņām bez karsēšanas un liekām klapatām pagatavojamām zaļumu mērcēm no dažādu pasaules valstu kulinārajām tradīcijām.

Populārākā no tām ir bazilika pesto, bez kura nav iedomājama Itālijas virtuve. Sulīgs baziliks un svaigs ķiplociņš. Pikants cietais siers un labas kvalitātes olīveļļa. Šāda kombinācija ir klasisks pamats pašu gatavotam pesto, ko var latviskot, baziliku aizstājot ar šobrīd sezonā aktuālajiem ķiploku ziedkātiem.

Savukārt gremolata ir pavisam vienkārši pagatavojama pētersīļu mērce, ko Itālijā ierasts izmantot gaļas un zivju ēdienu aizdaram. Olīveļļā ceptas reņģes vai, piemēram, grilēti vistu šķiņķīši, pārslacīti ar atsvaidzinošo, aromātisko gremolatu, garšos vēl debešķīgāk. Klasiskā variantā gremolatu gatavo no pētersīļiem, papildinot ar citronu sulu, miziņu, sāli, ķiplokiem un olīveļļu. Visas sastāvdaļas var vai nu izmalt caur gaļas mašīnu, vai arī sablendēt viendabīgā masā.

Kanāriju salu virtuvēs iecienītās koriandra mērces "mojo de cilantro" pagatavošana neprasīs daudz laika un īpašas iemaņas, jo produktus iepriekš nav nepieciešams termiski apstrādāt, skaidro portāls "The Spruce". Šo mērci tradicionāli pasniedz kā piedevu "papas arrugadas" – maziem kartupelīšiem ar sāls kristāliņiem klātu, krunkainu miziņu, kas ir tradicionāls Kanāriju salu virtuves ēdiens, ko parasti bauda kā uzkodu pirms maltītes vai pasniedz kā piedevu ar zivs vai gaļas ēdieniem. Šis ir arī ātrs un maciņam draudzīgs veids, kā, izvārot lielu katlu kartupelīšu un veikli pagatavojot svaigo mērci, pacienāt lielāku baru ciemiņu.

Spāņiem varam pateikties arī par "salsa verde" recepti. Garšaugiem bagātīga zaļā mērce lieliski garšos kopā ar cieti novārītām olām un mīkstu maizīti. To var pasniegt arī ar salātiem, izmantot tortilju vai tako pildījuma pārslacīšanai.

Savukārt mērce ar neparasto nosaukumu "čimičuri" Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērcīte ir teju unikāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.

Visas recepšu kolekcijā atrodamās zaļumu mērces vari baudīt uzreiz vai sasaldēt ziemai – burciņās vai kubiņos (kā to paveikt, stāstījām šajā padomrakstā.)

Zaļumu mērces vari pievienot ne tikai kā piedevu gaļai, makaroniem, salātiem vai vārītiem kartupeļiem – te atradīsi daudz un dažādas radošas idejas, ko gardēži ir atzinuši par labām esam un izmanto ikvienas maltītes uzlabošanai.

Lai labi garšo!

Vasaras garša burciņā: bazilika pesto gatavošana soli pa solim

Foto: Shutterstock
Pagatavot pesto – neizklausās sarežģīti, tomēr nereti pēc pašu meistarotā degustēšanas nākas secināt, ka ir garšoti labāki. It kā gaužām vienkārša šķiet mērces pagatavošana, tomēr ir svarīgas nianses, kuras ievērojot, izdosies tikt pie kārotās mērces. Liec lietā bunti bazilika un iekonservē vasaras garšu burciņā, ar ko pēcāk papildināt dažādas maltītes.

Lasīt vairāk

Ķiploku ziedkātu pesto

Foto: Privātā arhīva foto

Vasarai piestāv pesto – to var iemaisīt mērcēs, salātos, uzzieķēt uz tomātmaizītēm un iecept pīrādziņos. Bet, lai garšu pasaule nebūtu tik garlaicīga, pamēģini ķiploku ziedkātu pesto! Pamēģināsi – sapratīsi, cik neprātīgi izmest šajā sezonā lekni saaugušos ķiploku ziedkātus. Recepti iesaka Zane Bitmane.

Lasīt vairāk

Itāliešu iecienītā zaļumu mērce – gremolata: kā to pagatavot un izmantot

Foto: Shutterstock

Gremolata ir pavisam vienkārši pagatavojama zaļumu mērce, ko Itālijā ierasts izmantot gaļas un zivju ēdienu aizdaram. Olīveļļā ceptas reņģes vai, piemēram, grilēti vistu šķiņķīši, pārslacīti ar atsvaidzinošo, aromātisko gremolatu, garšos vēl debešķīgāk.

Lasīt vairāk

Koriandra zaļumu mērce jeb 'mojo de cilantro'

Foto: Shutterstock

Kanāriju salu virtuvēs iecienītās zaļās koriandra mērces pagatavošana neprasīs daudz laika un īpašas iemaņas, jo produktus iepriekš nav nepieciešams termiski apstrādāt, skaidro portāls "The Spruce". Kad sulīgā, zaļā mērce pagatavota, iepildītu aizvākojamā stikla burciņā, vari to uzglabāt ledusskapī vismaz divas nedēļas, lai izmantotu kā atsvaidzinošu piedevu dažādiem ēdieniem. Ieliekot burciņas saldētavā, varēsi svaigo garšu baudīt visu ziemu, atkausējot mērci pēc nepieciešamības.

Lasīt vairāk

Salsa verde – garšaugu un olīveļļas mērce

Foto: DELFI

Garšaugiem bagātīga zaļā mērce lieliski garšos kopā ar cieti novārītām olām un mīkstu maizīti. To var pasniegt arī ar salātiem, izmantot gaļas marinēšanai un dažādos citos veidos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Čimičuri mērce – universāla ēdiena piedeva

Foto: Shutterstock

Čimičuri mērce Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērce ir teju unikāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršā zaļumu mērce ziemai bez karsēšanas

Foto: Shutterstock

Bez karsēšanas pagatavojama zaļumu mērce jeb zaļā adžika ziemas krājumiem. Ziemā to varēsi izmantot kā piedevu salātiem, kā gaļas marinādi vai pievienot skābajam krējumam, iegūstot gardu uzkodu mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!