Foto: Shutterstock

Mana kolēģe Kristīne ābolus sauc par otrajiem Latvijas kartupeļiem tikai tādiem, kas aug kokos. Precīzi! Cik var malt to stāstiņu par ābolu paradīzes dārzā!

Nē, nu varbūt tie, ko visu ziemu pārdod veiklos tie, pārāk jau nu skaistie un pilnīgi vienādie, ar cieto un vaskoto mizu, arī nāk no kaut kādas ārzemju paradīzes. Bet pamēģini tādā iekosties, tas vēl nieks. Pamēģini no tāda zapti savārīt! Nebūs! Nebūs ne garšas, ne smaržas, tāpēc paldies, nevajag mums nekādus paradīzes ābolus, mums, lūdzu, tos, no Latvijas dārziem. Vasaras un rudens šķirnes zaptei būs tās īstās. Un tieši ābolu zaptes mūs izvedīs cauri ziemai, un, galu galā, nav tāda rūgtuma, ko nevarētu saldināt ābolu zapte, jo tai jau cukuru nežēlo.

Foto: Shutterstock

Kurš vāra, tas sauc, kā vēlas es, teiksim, saucu par zapti, bet var jau dēvēt arī par ievārījumu. Manuprāt, nav tā smeķa! Bet tā nu ir gaumes lieta. Tāpat kā dažnedažādie veidi, kā vārīt ābolu zapti.

Ir cilvēki, kuriem sirds sauc savārīt visas iespējamās ābolu zaptes ar brūklenēm, ar dzērvenēm, apelsīniem, ar pīlādžiem un ko tik vēl ne bet prāts norauj atpakaļ pie zemes, laika un telpas. Vai, teiksim, nav vēl to pašu brūkleņu vai pīlādžu. Bet tas nu tiešām ir nieks, var taču savārīt burku burkas ar āboliem un pārējo kraut ledusskapja saldētavā gan ogas, gan plūmes, gan visu, kam vēl jāgaida savs laiks. Un tad jau var kaut ziemas viducī izvilkt no ledusskapja maisiņu ar brūklenēm un savārīt ar jau gatavo ābolu zapti un ziema sāk smaržot pēc rūgteni brīnišķīgas septembra dienas.

Bet, ja viss jau mājās, burku vēl pietiek un vieta atļauj (abas lietas septembra vidū daudzviet kļūst sāpīgs jautājums, jo burku un plauktu vienmēr ir par maz!), nav lielākas baudas, kā vārīt ābolu-brūkleņu zapti un ļaut, lai savārās kopā mazās, dzīvelīgās odziņas ar dzintarainajām ābolu šķēlītēm. Tā smarža! Un tās gardās putiņas! Un uzreiz skaidrs, kas būs vakariņā tādā dienā, kad vāra ābolu-brūkleņu zapti pankūkas, protams! Prove tak ir jānoņem!

Par brūklenēm runājot "Tasty" jau paudis savu nostāju: ābolu-brūkleņu zapte, iespējams, ir mūsu nacionālā zapte. Latviskākā no visām un arī svarīgākā to vajag visur: sākot no pankūkām un kūkām, beidzot ar medījumiem un asinsdesām.

Taču skaidrs, ka nevajag apstāties tikai pie brūklenēm. Pīlādži, plūmes, aronijas, dzērvenes, avenes, pat tomāti ko tik nevar savārīt ar āboliem!

Foto: Shutterstock
Protams, kāda burka jāatstāj tikai ar savārītiem āboliem vien. Man vislabāk patīk tie ātrie vārījumi, kur ābola gabaliņi vēl nav pavisam izšķīduši un pati zapte ir gaiši iedzeltena un medaini salda. Bet var jau vārīt arī ilgāk, līdz zapte iegūst dzintarainu krāsu, var ābolus izlaist caur sietu, lai iegūtu viendabīgu, saldu masu, var ābolus sablendēt un savārīt ar iebiezināto pienu, tur sanāk tāds mazuļu gardums, ka laizās visi, gan mazie, gan lielie!

"Tasty" dalās ar dažām receptēm, kas dzīvi noteikti padarīs saldāku!

Ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ābolu ievārījums - dažādiem desertiem un kūkām vai tāpat vien ar mazi un pienu.

Lasīt vairāk

Brūkleņu un ābolu ievārījums

Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Ābolu marmelāde

Foto: Shutterstock

Ābolu marmelāde ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ābolu džems ar apelsīniem un citroniem

Foto: Privātais arhīvs

"Kad āboliem piebirusi pilna zeme, lai raža neaizietu postā, pagatavo džemu ar apelsīnu un citronu. Tas ir ļoti aromātisks, garšīgs un neprasa daudz darba," tā pārbaudītu recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.

Lasīt vairāk

Ābolu biezenis ar kanēli

Foto: DELFI

Ābolu laikā var gatavot ne tikai kārdinošas plātsmaizes, kūkas, karstmaizītes vai uzpūteni, bet galdā var celt arī bērnības kārumu – ābolu biezeni, kas būs lieliska piedeva ēdieniem, piemēram, pankūkām.

Lasīt vairāk

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.

Lasīt vairāk

Brūkleņu un ābolu zapte ar kanēli

Foto: Shutterstock

Brūkleņu un ābolu zapte ar kanēli ziemas kārumiem.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju ievārījums

Foto: Shutterstock

Ābolu un plūmju ievārījums ar kanēli un timiānu.

Lasīt vairāk

Aroniju un ābolu džems

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem noderēs – aroniju un ābolu džems.

Lasīt vairāk

Neparastais aveņu ievārījums ar āboliem

Foto: DELFI

Patiesībā ir ļoti viegli pagatavot pašiem savus ievārījumus. Tie ne tikai garšo daudz gardāk un īpašāk, bet arī var kļūt par jauku dāvanu citiem. Neatkarīgi no tā, vai plāno gatavot ievārījumu sev, vai dalīties draugu lokā, šis gardais aveņu un ābolu ievārījums ir apbrīnojama lieta, ko pagatavot tieši tagad!

Lasīt vairāk

Viegli saldais ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Šādu ābolu ievārījumu var izvārīt jebkurā brīdī, vārot nelielu daudzumu un noglabājot burciņu ledusskapī un, kad burciņa izēsta, vāra nākamo porciju.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ievārījums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ievārījums ar āboliem - sagatave priekš kūku pildījumiem, riekstiņiem un citiem gardumiem.

Lasīt vairāk

Saldā tomātu adžika ar āboliem

Foto: Shutterstock

Saldā adžika - pikantai piedevai ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Aromātiskā ābolu un piparmētru želeja

Foto: Shutterstock

Aromātiskā piparmētru želeja ar āboliem un citronu sulu.

Lasīt vairāk

Ābolu zapte Dziesmusvētku atskaņās

Foto: Privātais arhīvs

"Dziesmusvētku dalībniekiem pusdienās un launagā tika iedalīts arī pa sulīgam ābolam, bet cik tad ilgi ābolus ēdīsi, tāpēc sanāca iekrāt un, atgriežoties mājās, izvārījās garda zapte," atklāj receptes autors Niks Bērziņš no JDK "Zālīte".

Lasīt vairāk

Ābolu 'siers'

Foto: Shutterstock

Ābolu siers ir ēdiens, ko iecienījuši ne vien mūsu kaimiņi lietuvieši, bet arī briti, kuri to sāk iekļaut savā tradicionālajā tējas dzeršanā, klāt piekožot biskvīta cepumus. Patiesībā tas nemaz nav siers, bet gan stingra ziemas ābolu marmelāde tumši brūnā krāsā ar dzeltenīgiem lāsumiņiem. Saldi svaiga, ļoti garšīga! Pagatavo, sagriez šķēlēs un našķojies!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!