Foto: Shutterstock
Ir svētdienas gandrīz pusdienlaiks jeb brīdis, kad ļaudis galvaspilsētā mostas brančam, bet tie, kuriem patīk savas mājas virtuves omulība, plāno, kā garšīgi sasildīt punci. Varbūt uzcept kādu kanēļmaizīšu pannu, biezpiena bulciņu vai citu glutēna bagātu kārumu. Vislabāk, ja to var izdarīt ātri, tāpēc šoreiz ļaujies saldētas kārtainās mīklas paciņas ērtumam, kuru atliks tikai nedaudz izrullēt, ieklāt tajā pildījumu, lai pēc 20 minūtēm izņemtu no krāsns karsti kūpošu smalkmaizīti.

Pirms ķerties pie darba – mīklu obligāti atkausē

Ja nu brīnumainā kārtā saldētas kārtainās mīklas paciņu rokās turi pirmo reizi, vērts zināt, ka saldētās mīklas plātnes pirms izmantošanas ir jāatlaidina. Noteikti nemēģini atdalīt sasalušās plātnes, vienkārši noliec paciņu istabas temperatūrā 40–60 minūtes vai dažas stundas paturi ledusskapī. Mēģinot gatavot ar mīklu, kas vēl sasalusi, tā nepadosies veidošanai un izrullēšanai, bet vienkārši salūzīs.

Atlaidinātās mīklas plātnes izmanto pa vienai, pārējās lieki nesildot virtuvē. Ar pilnībā sasilušu mīklu būs otrs grāvis apgrūtināti strādāt, jo mīkla pārlieku staipīsies. Tāpēc, aktīvi pildot smalkmaizītes, vēl nevajadzīgās kārtainās mīklas plātnes atpūtini ledusskapī, ieteikts vietnē "All Recipes".

Rullē ar mīlestību un nepārpildi bulciņu "vēderus"

Lai izvairītos no tā, ka mīkla pēkšņi izrullēta par plānu un pildījums krīt ārā, dari to nepiespiesti, bez liela spēka. Gludākam procesam darba virsmu apkaisi ar miltiem, cukuru (ja gatavo saldās maizītes) vai smalki sarīvētu cieto sieru (sāļajām maizītēm). Ja procesa laikā gadās mīklu saplēst, neuztraucies – samitrini pirkstus ar ūdeni un aizlipini radušos caurumu.

Kas attiecas uz kārtainās mīklas maizīšu pildījumu, atceries mērenību – ja pildījuma būs daudz un maizīti tā jau grūti aizvērt, cepšanas laikā tas tikai uzkarsīs un nepagatavosies krāsnī vienmērīgi.

Ko pildīt kārtainās mīklas loksnēs?

Te nu jāvaicā, kas katram iekritis sirdī un ko kārojas visvairāk. Visvienkāršākie un muļķudrošie pildījumi ir ievārījums, sarīvēts siers vai šokolādes krēms. Radošākie var izpausties ar dažādu augļu un ogu variantiem – gabaliņos sagriezt ābolus, bumbierus, kādu svaigu plūmi. Lai maizīšu pildījums nebūtu pārāk sauss, augļus un ogas pirms likšanas mīklas mētelītī apkaisa ar nelielu daudzumu cukura, lai izdalītos to sulas.

Improvizētāji kārtainās mīklas loksnēs ieliks teju jebko, taču, ja bail nošaut greizi, vienmēr var uzticēties pārbaudītām garšu kombinācijām. Piemēram, āboliem ar cukuru un kanēli, banāniem ar šokolādes krēmu, sulīgiem bumbieriem ar medu, riekstiem un, piemēram, kamambēru. Vēl vienkāršāk pagatavot būs kārtainās mīklas standziņas vai saldās austiņas – mīklu atliks vien sagriezt strēmelēs vai ielocīt kārtu kārtās, pirms tam kārtīgi apbārstot ar cukuru. Zemāk atradīsi 14 pārbaudītas, garšīgas un pietiekami vienkāršas receptes no "Tasty" pavārgrāmatas, lai iepriecinātu mājiniekus ar ko garšīgu un paša pagatavotu – lai izdodas!

Žiglās kārtainās mīklas maizītes ar bumbieriem, kamambēru un valriekstiem

Formai nav nozīmes, galvenais ir saturs – tieši tā varētu teikt par šo našķi, kuru pagatavot būs pa spēkam pat tiem, kas ar konditoreju ir uz jūs. Galvenais, lai saldētavā ir kāda paciņa kārtainās mīklas, tas vien būs solis pretī gardumu ātrākai tapšanai. Sulīgs bumbieru un medus pildījums, kas papildināts ar kamambēra siera šķēlīti un sadrupinātiem valriekstiem.

Lasīt vairāk

Ātrās krēmšnites no saldētas kārtainās mīklas

Foto: Shutterstock

Lai nevajadzētu kavēt laiku, gatavojot mīklu krēmšnitēm, liec lietā saldētu kārtaino mīklu. Savukārt krēmu daudz ātrāk un vienkāršāk varēsi pagatavot, izmantojot vaniļas pudiņa pulveri. Šīs grēcīgi gardās kūciņas pavisam noteikti būs tavā gaumē.

Lasīt vairāk

Ātrās kārtainās mīklas standziņas ar sezama sēklām

Foto: Privātais arhīvs

Saldēta kārtainā mīkla ir produkts, ko leduskkapī vienmēr vajadzētu turēt pa ķērienam, lai reizēs, kad sakārojas panašķoties, pavisam ātri un vienkārši varētu izcept saldus vai sāļus gardumiņus. Kraukšķīgu kārtainās mīklas standziņu recepti iesaka Anita.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainās mīklas ābolkūka ar marcipānu

Vizuāli pievilcīga un ļoti ātri pagatavojama kūka ābolu ražas laikam.

Lasīt vairāk

Ātrās kanēļmaizītes no saldētas kārtainās mīklas

Foto: Publicitātes foto

Trauslas mīklas kārtiņas ar bagātīgu cukurota kanēļa un skābā krējuma pildījumu - šīs kanēļmaizītes ir tik gardas un tik vienkārši pagatavojamas no saldētas kārtainās mīklas! Recepti piedāvā grāmatas "Elijas nama garša" autore Inga Rubene.

Lasīt vairāk

Persiku biezpienmaizītes no kārtainās mīklas

Foto: Privātais arhīvs

Izcila ideja, kā pielietot biezpienu, – sulīgas un kārdinošas smalkmaizītes būs gatavas nieka pusstundā. Konservētie persiki bagātina saldo maizīšu garšu, piešķirot svaiguma akcentu. Savukārt biezpienam pievienotais krēmsiers pildījumam rada patīkamu tekstūru. Pasniedzot var skaisti dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Ātrās sālsstandziņas

Foto: @kristinesvirtuve

"Viens, divi un gatavs! Tā patiešām var teikt par šīm sālsstandziņām.
Brīvdienu filmu vakaram šīs būs ideālas!" – tā par recepti saka Kristīne no @kristinesvirtuve

Lasīt vairāk

Sāļie biezpiena pīrādziņi

Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd pīrāgi, lai nākamgad būtu daudz pārsteigumu. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā recepti sāļajiem biezpiena pīrādziņiem.

Lasīt vairāk

Ātrie kārtainās mīklas ābolu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša ābolu pīrādziņu recepte, kuru pagatavot divtik ātri, ja izmanto saldēto kārtaino mīklu. Ābolu pildījumam vēl var pievienot rozīnes, ja ir vēlēšanās, vai biezpienu.

Lasīt vairāk

Desiņas vai cīsiņi kārtainajā mīklā

Foto: DELFI

Ātrā uzkoda, kas jo īpaši patiks bērniem – cīsiņi mīklā. Izvēlies tādus cīsiņus vai desiņas, kas pašam garšo vislabāk. Ēd, kamēr silts!

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās kārtainās mīklas austiņas

Foto: Shutterstock

Zeltainās un kraukšķīgās smalkmaizītes – kārtainās mīklas austiņas. Pagatavošanai nevajag daudz, vien labu bezrauga kārtaino mīklu un cukuru.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar aprikozēm un marcipānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinošas brokastu maizītes ar sulīgām aprikozēm un saldu marcipānu.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainās mīklas ābolmaizīte tikai no trim sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Ja mājās ir tikai saldētas kārtainās mīklas paciņa, divi āboli un mazliet ābolu ievārījuma, arī no šīm trim sastāvdaļām sanāks lielisks deserts. Ātri, vienkārši un ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!