Foto: Shutterstock

Lielākoties tie, kuri savu virtuvi papildinājuši ar gaisa friteri jeb "air fryer", aiz laimes vai spiedz. Vēlies zināt, kāpēc? Nu kurš gan nemīl fritētus ēdienus? Mīl ikviens, taču līdz riebumam nepatīk liekā eļļa, nekārtība un pēcāk tīrīšana. Re, te talkā nāk "air fryer"! Pieredzējušie lietotāji slavē tā ērtumu un garšīgo rezultātu – tajā gatavotie dārzeņi izdodas skaisti apbrūnējuši, kartupelīšiem pietiek vien nedaudz uzsmidzināt eļļu, vistas gabaliņi iegūst kraukšķīgu ādiņu. Apskati šo recepšu kolekciju, lai pārliecinātos par to, cik gan šī ierīce var būt daudzpusīga. Un, ja tev tādas vēl nav, uzskati to par zīmi, lai spertu soli tuvāk karstā gaisa katla iegādei.

Karstā gaisa friteri var salīdzināt ar mini cepeškrāsni, kas īsā laikā ļoti karstā gaisā ar pavisam nelielu taukvielu daudzumu pagatavo īpaši kraukšķīgu ēdienu. Tā kā gaisa friteri izmanto gaisu, nevis eļļu, jārēķinās, ka kartupeļi frī, vistas nagetiņi vai sīpolu gredzeni negaršos viens pret vienu kā eļļas friterī gatavotie. Taču savi ieguvumi par labu gaisa friterim ir: mazāka ķēpa, mazāk atkritumvielu (nav jādomā, kā atbrīvoties no lielā karstās eļļas daudzuma), mazāk kaloriju.

Gaisa friteris ēdiena pagatavošanai izmanto konvekcijas karstumu – ierīce savā "telpā" cirkulē karsto gaisu, līdzīgi kā cepeškrāsns ar ventilatoru. Tirgū populārākie ir gaisa friteri "ar groziņu" jeb tvertni vai metāla groziņu, kurā salikt sastāvdaļas un pagatavot maltītes. Speciālā tvertne nodrošina to, ka gaiss cirkulē bez šķēršļiem, iegūstot maksimāli kraukšķīgu rezultātu bez pārmērīgas taukvielu palīdzības. Šīs īpašības dēļ gaisa friteriem ir reputācija, ka tajos pagatavotais "fast-food" ir veselīgāks.

Protams, ka sasaldēti pusfrabrikāti – frī kartupeļi, panētas gaļas, zivs gabaliņi, sīpolu gredzeni, pat pelmeņi – ir populārākās lietas, ko gatavot gaisa fritierī. It īpaši, ja jāgatavo vienam vai diviem ēdājiem.

Foto: Shutterstock

Tomēr nevajadzētu aizmirst par dārzeņiem (tiem, ko parasti cepam un grilējam), kartupeļiem (salmiņos, daiviņās, ripiņās, kā vien var iedomāties), vistas spārniņiem, stilbiņiem un šķiņķīšiem, bekona (un kas ir foršākais – kraukšķīgas gaļas šķēlītes nepeldēs taukos!). Turklāt viens milzīgs pluss – otrreiz uzsildītais ēdiens. Gaisa fritieris var pildīt arī mikroviļņu krāsns funkciju.

Vai nepieciešama iedvesma dažādu uzkodu, pamatēdienu un pat desertu pagatavošanai? Pieturies pie saviem iecienītākajiem našķiem, šoreiz tos pagatavojot gaisa fritierī. Atceries – karstā gaisa katls atļauj būt radošam!

'Air fryer' cepti kartupeļi ar ķiplokiem un zaļumiem

Foto: DELFI


Zeltaini brūna un kraukšķīga miziņa, ķiploka un sāls ņiprums, mīksts kartupeļa viducītis – šie karstā gaisa katlā ceptie kartupeļi varētu kļūt par tavu jauno mīļāko ēdienu! Garša ir satriecoši laba!

Lasīt vairāk

Kā pagatavot cieti vārītas olas 'air-fryer' jeb karstā gaisa katlā

Foto: Shutterstock


Karstā gaisa katls jeb "air-fryer" ir lielisks virtuves palīgs ne vien dažādu kraukšķīgu ēdienu pagatavošanai, bet arī pavisam ikdienišķu lietu sagatavošanai. Tajā var "izvārīt" arī olas!

Lasīt vairāk

'Air-fryer' cepts lasis ar kraukšķīgu pesto 'cepuri'

Foto: DELFI


Karstā gaisa katls ir riktīga elles mašīna – labā nozīmē, protams! Gan kartupeļus frī bez eļļas izceps, gan maizi, pat olas var izvārīt bez ūdens! Un šoreiz nolēmām mēģināt, kā pagatavos lasi. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu – izcili! Ne miņas no sausuma! Un panko rīvmaize piešķir maigajai zivs gaļai ļoti patīkamu kraukšķi.

Lasīt vairāk

'Air fryer' vistas fileja ar saldo čili mērci

Foto: DELFI


Šī pavisam noteikti varētu kandidēt uz sulīgākās un garšīgākās gaisa friterī jeb "air fryerī" ceptās vistas titulu. Lielākais šīs receptes pluss to ir gana viegli pagatavot, turklāt tā ir ir ļoti, ļoti garda. Ideāla maltīte veselīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Nestāvi pie plīts! Kotletes, kas izcepsies pašas

Foto: DELFI


Atzīšu, ka ar kotletēm pavisam noteikti esmu uz "Jūs". Un tas ir vairāk nekā dīvaini, jo mana drauga mīļākais ēdiens ir kotletes... Kāpēc uz "jūs"? Manī ir Mežāža spīts un reizē stūrgalvība, ka man nemūžam nesanāks tādas sulīgas un pufīgas kotletes kā drauga mammai vai manai vecmāmiņai. Un kurai sievietei gan gribas izgāzties? Nu nevienai!

Lasīt vairāk

'TikTok' makaronu čipsi

Foto: Shutterstock


Ja esi tas cilvēks, kuram garšo kraukšķīgas lazanjas maliņas, tad jaunākais "TikTok" trends – makaronu čipsi – pavisam noteikti varētu kļūt par tavu iecienītāko uzkodu!

Lasīt vairāk

Karstā gaisa katlā cepta rozmarīna maize

Foto: Shutterstock


Vienkārša, "muļķudroša" recepte mājās ceptai maizei, kas gatavota karstā gaisa katlā jeb "air-fryer". Protams, drīkst izmantot arī parasto cepeškrāsni, vien jārēķinās, ka tad cepšanas laiks būs ilgāks. Un, protams, jārēķinās, ka no miltu trauka atvēršanas līdz aromātiskai maizes šķēlei ar sviesta kārtiņu paies 18-24 stundas, jo mīklai jāuzrūgst.

Lasīt vairāk

Karstie kartupeļu salāti ar pesto un sniega bumbām

Foto: DELFI


Sveiki, gardēži! Grila sezona jau rit pilnā sparā, un, protams, ka šo sezonu nevar izlaist bez gardiem salātiem, ko baudīt klāt pie šašlika vai grildesiņām. Un šie kartupeļu-pesto salāti pavisam noteikti konkurē (varbūt pat izkonkurē?) klasiskos salātus ar etiķi un eļļu, majonēzi vai kefīru.

Lasīt vairāk

Ātri marinētā citronu un garšaugu vista ar jogurta mērci

Foto: DELFI


Citrusu un piparmētru svaigums, ķiploka ņiprums, vistas vieglums un aromātiski svaiga jogurta mērce – izcila kombinācija vakariņām vasarā, kad ārā ir karsts.

Lasīt vairāk

Siltie jauno kartupeļu salāti ar rukolu, tomātiem un mocarellu

Foto: DELFI


Jauno kartupeļu saldenais svaigums, rukolas rūgtums, tomātu skābenums un mocarellas maigums, ko apvieno aromātiskais pesto. Pagatavosi vienreiz, gatavosi vēl un vēl – un nesaki, ka mēs nebrīdinājām!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!