Foto: Shutterstock
Lai maltīte būtu ne vien garda, bet arī veselīga un uzturvērtīga, liela nozīme ir produktu izvēlei un prasmei tos pareizi "saprecināt". Pareizi sakomplektēti produkti izceļ viens otra stiprās puses un aktivizē veselīgās īpašības. Šoreiz atklāsim astoņus ideālos produktu pārus, lai tu turpmāk zinātu, ka tie jāliek uz vienas pannas.

Saskanīgu produktu apvienošana uz viena šķīvja ir viens no galvenajiem pavārmākslas stūrakmeņiem, kas sevī apvieno gan mākslas, gan zinātnes elementus. Ideālā variantā iznākumam ir jābūt gan garšīgam, gan veselīgam, tādēļ "Kitchenmag" skaidro, kuri produktu pāri sniegs vairāk labuma, ja tos baudīsi duetā.

Liellopa aknas un paprika

Foto: Shutterstock

Abi šie produkti izceļas ar iespaidīgu vitamīnu un mikroelementu daudzumu, kopā veidojot superveselīgu kulināro tandēmu. Tas tādēļ, ka liellopa aknas ir lielisks dzelzs avots, bet, kā zināms, organismā dzelzs neuzsūcas bez A un C vitamīna klātbūtnes, savukārt tie visā pārpilnībā atrodami paprikas sastāvā. Lai pagatavotu liellopa aknas ar papriku īpaši veselīgā un figūrai draudzīgā veidā, sagriez abus produktus šķēlēs, pārkaisi ar sāli, garšaugiem, pārlej ar šļuciņu labas kvalitātes eļļas un cep cepeškrānī.

Maltītes dažādošanai liellopa aknas vari aizstāt ar ātrāk pagatavojamām vistu akniņām, kuras arī satur gana daudz dzelzs. Šajā rakstā skaidrojām, kā tās izcept sulīgas un zeltaini brūnas.

Cūkgaļa un Briseles kāposti

Foto: Shutterstock

Briseles kāpostu maigā garša lieliski harmonē ar cūkgaļu, kura šādā tandēmā organismam būs vieglāk pārstrādājama. Un tie nav vienīgie plusi – cūkas gaļa satur vērtīgo selēnu, savukārt Briseles kāpostos lielā daudzumā ir sulforafāns – organiska viela, kas palielina selēna iedarbību pat 13 reizes.

Tā kā ziemas mēneši ir Briseles kāpostu sezona, grēks nepamēģināt šos mini kāpostiņus izcept krāsnī. Kas zina, varbūt tie iegaršosies tik ļoti, ka aizstās tradicionālos kartupeļus vakariņu maltītēs. Lūk, svarīgākie triki, lai krāsnī ceptie Briseles kāposti izdotos ideāli.

Liec aiz auss šādu ieteikumu – lai cepšanas laikā gaļa un dārzeņi nezaudētu sulīgumu, nevajag bez nepieciešamības lieki virināt krāsns durvis un bakstīt gaļu ar nazi, pārbaudot tās gatavību.

Lasi tālāk un uzzini vēl sešus veselībai vērtīgus produktu salikumus, kā arī noderīgus ieteikumus to gardai pagatavošanai.

Vistas gaļa un burkāni

Foto: Shutterstock

Aromātiska, sulīga vistiņa un krāsnī cepti burkāni medus un rozmarīna glazūrā neatstās vienaldzīgu pat izlepušu gardēdi. Un, starp citu, šis garšīgais duets lieliski noderēs arī imunitātes paaugstināšanai, jo burkāni satur A vitamīnu, kurš efektīvi stājas pretī vīrusiem, bet vistas gaļā esošais cinks palīdz A vitamīnam labāk uzsūkties organismā.

Lai vista un dārzeņi izceptos īpaši sulīgi un maigi, izmanto cepeškrāsns tvaika funkciju, bet, ja tavai krāsnij tāda nav pieejama, tad cepeškrāsns apakšā ievieto karstumizturīgu trauku, kurā ielej tasīti ūdens un uzstādi konvekcijas režīmu.

Te uzzināsi citus vienkāršus, bet noderīgus ieteikumus, kas jāievēro, lai ceptas vistas garoziņa būtu perfekta – zeltaina un kraukšķīga, bet gaļa – sulīga, bet, sekojot šīs receptes norādījumiem, varēsi pagatavot aromātiskus krāsnī ceptos burkānus.

Olas un brokoļi

Foto: Shutterstock

Šī produktu kombinācija palīdzēs stiprināt kaulus, jo brokoļi ir bagātīgs kalcija avots, bet, lai kalcijs sniegtu labumu kaulaudiem, ir nepieciešams D vitamīns, kas lielā daudzumā ir olas dzeltenuma sastāvā.

Nepelnīti aizmirstais brokolis ir viens no tiem dārzeņiem, ko ziemas laikā vajadzētu ēst jo īpaši – kā jau visus kāpostveidīgos. Ideālam brokolim, neatkarīgi no tā, vai tas tvaicēts, vārīts vai cepts, jāsaglabā sava koši zaļā krāsa un vieglais kraukšķīgums. Kā parūpēties, lai šo dārzeni jebkurā veidā pagatavotu, kā nākas, un tas nezaudētu pievilcīgo toni, uzzināsi, izlasot šo padomrakstu.

Tvaicētas vai karstā ūdenī pāris minūtes noblanšētas brokoļu rozetes liec karstumizturīgā traukā, pārlej ar sakultām olām (ja vēlies, vari pievienot arī sauju spinātu un sarīvētu sieru) un liec sakarsētā krāsnī, lai pagatavotu gardu, veselīgu omleti.

Tuncis un citroni

Foto: Shutterstock

Šļuka citronu sulas piešķirs tuncim izteiktāku garšu un patīkami kontrastējošu skābumiņu, turklāt citrons zivs sastāvā esošo dzelzi pārveido organismam vieglāk pārstrādājamā formā, pēc maltītes ļaujot dzelzim ātrāk uzsūkties asinsritē un bagātināt asinis ar skābekli.

Ar citrona sulu pārslacīts tunča steiks cepeškrāsnī izdosies vissulīgākais, ja to cepsi folijā. Kaut tuncī ir salīdzinoši lielāks dzelzs daudzums, taču, tomēr svaigs tuncis mūsu platuma grādos ir salīdzinoši reta delikatese, tādēļ ikdienā to vari aizstāt ar foreli, lasi, mencu vai citām zivīm, kas arī būs lielisks dzelzs avots.

Arī liess konservēts tuncis satur daudz olbaltumvielu, maz tauku, fosforu, kāliju, nātriju, kalciju, magniju, dzelzi un vitamīnus. Tajā ir tikai aptuveni 100 kilokalorijas, turpretī, piemēram, šprotēs – 362. Tāpēc, ja nevari atļauties ēst svaigu tunci, ik pa laikam bagātini savu ēdienkarti ar konservētu. Pateicoties augstajam olbaltumu saturam, tunzivs ir īpaši ieteicama sportistiem, kā arī citiem fiziski aktīviem ļaudīm, kas vēlas iegūt lielāku muskuļu masu, tomēr ir vairāki knifi, kas jāzina, lai neiekristu lamatās, "uzķeroties" uz nekvalitatīvu produktu. Šajā rakstā skaidrojām, kas jāņem vērā, izvēloties tunča konservus.

Kartupeļi un sēnes

Foto: Shutterstock

Kartupeļi un sēnes ir daudzu iecienīts duets – kurš gan spētu atteikties no gaileņu vai baraviku mērcītas pār kūpošiem kartupelīšiem. Laikam mūsu senči jau intuitīvi ir nojautuši, ka abi augstākminētie produkti ir izcili saderīgi, jo miltainajos tupeņos ir daudz ogļhidrātu, savukārt sēnes ir labs olbaltumvielu avots, salikumā sniedzot organismam siltumu un nodrošinot ar enerģijas rezervēm. Gan sēnēs, gan kartupeļos nav daudz kaloriju, tādēļ, šos produktus pareizi pagatavojot un nesabojājot ar treknām mērcēm, maltīte būs gana sātīga, bet nekaitēs figūrai.

Plāni sašķēlēti kartupeļi, kas samaisīti ar sviestā viegli apceptām sēnēm, sīpoliem un pārlieti ar bundžiņu kokosriekstu piena, cepeškrāsnī pārvērtīsies gardā sacepumā.

Savai ziemas ēdienkartei te atradīsi 12 pavisam vienkāršu kartupeļu sacepumu receptes bez liekām sastāvdaļām.

Zivis un sparģeļi

Foto: Shutterstock

Šo produktu salikumu ir iecienījuši gardēži visās pasaules malās un ne velti – sparģeļi delikāti paspilgtina zivs garšu, nenomācot to, kā arī piešķir maltītei tekstūru, kraukšķīgumu un priecē aci ar veselīgi košo krāsu. Arī no uzturzinātnes viedokļa šis duets ir atzīstams par veiksmīgu, jo zivs palīdz organismā uzsūkties sparģeļu sastāvā esošajai vitamīnu un minerālvielu pārbagātībai, savukārt sparģeļi gādā par to, lai zivs būtu vieglāk sagremojama un olbaltumvielu šķelšanas procesā nerastos kaitīgi savienojumi.

Zivi, piemēram, laša steiku kopā ar sparģeļiem visvienkāršāk un figūrai draudzīgāk var pagatavot cepampapīra aploksnē (kā to darīt, stāstījām šajā rakstā), un jau pēc 15-20 minūtēm varēsi baudīt veselīgu un karaliski gardu maltīti.

Burkāni un valrieksti

Foto: Shutterstock

Gan burkāni, gan valrieksti jau katrs pats par sevi teju vai plīst no veselīgo uzturvielu daudzuma, bet, tos apvienojot uz viena šķīvja, gūsi maksimālu labumu organismam. Lieta tāda, ka burkāni ir pārbagāti ar beta karotīnu, kas novērš novecošanas pazīmes, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli, savukārt valriekstu sastāvā esošais E vitamīns palīdz beta karotīnam veiksmīgāk uzsūkties organismā.

Visveselīgāk šos produktus būs baudīt svaigos salātos, pilnīgai garšas izcilībai valriekstus iepriekš apgrauzdējot uz sausas pannas, bet ēdienkartes dažādošanai noteikti izmēģini arī krāsnī ceptus burkānus, pirms pasniegšanas tos pārkaisot ar valriekstu gabaliņiem vai izcep sulīgu burkānu un valriekstu kūku (recepti atradīsi šeit).

Ziemas sezonā, tieši izcepti krāsnī, ne tikai burkāni, bet arī daudzi citi dārzeņi, piemēram ķirbji, kartupeļi, selerijas saknes, kāļi un bietes vislabāk pierādīs savu burvību un paglābs no izsalkuma, tāpēc šajā recepšu kolekcijā iedvesmojies no dažādajām variācijām un palutini mājiniekus, pirms mielošanās dāsni pārlejot tos ar gardu mērci.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!