Foto: Shutterstock

Drumstalu kūkas ir viena no gada aukstāko mēnešu klasikām – gardais mīklas deserts, paverot cepeškrāsns durtiņas, piesilda visu māju, un patīkamā smarža ceļo pa telpu gaismas ātrumā. Un šim gardumam pretoties grūti, kad mīklas drupačas mijas ar sulīgiem āboliem, kādu plūmju ievārījumu un kanēļa smaržu. Visu to var pagatavot no dažām vienkāršām sastāvdaļām, jo skaistām drupačām uz kūkas pietiek vien ar miltiem, cukuru un sviestu.

Bet, lai drumstalas izdotos patiešām skaistas un nesaliptu vienā lielā mīklas masā, ir svarīgi atcerēties dažas pamatlietas. Piemēram, izmantotajām miltu, cukura un sviesta proporcijām jābūt vienlīdzīgām. Pārāk daudz miltu neveidos drupačas un sanāks vien smalki putekļi. Bet pārāk daudz sviesta novedīs pie tā, ka drumslas būs lielos kunkuļos.

Pie reizes nevajag arī pārcensties ar mīklas maisīšanu un staipīšanu. Drumstalu kūkas mīkla patiesi ir jādrupina, līdz veidojas skaisti mīklas kunkulīši, kurus uzbārstīt pa virsu augļiem, ogām vai ievārījumam. Tas gan var prasīt kādu lielāku laika sprīdi, bet rezultāts ir tā vērts. Sviestu labāk ņemt tādu, kas noturēts istabas temperatūrā, nevis ir auksts, jo tā tas labāk saķersies ar miltiem, lai veidotos skaista drumstalu konsistence.

Gatavo drumstalu kūku var pasniegt, garnējot ar pūdercukuru vai kanēli. Klāt pieliek kādu bumbu plombīra vai vaniļas saldējuma. Bet lieliski tas garšos arī tad, ja kūkas gabaliņiem uz šķīvja klāt liks kādu drusciņu sakulta putukrējuma vai maskarpones krēma.

Dateļu un ābolu drumstalkūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam garda plātsmaize, kas pildīta ar datelēm un āboliem. Īpašu garšu pildījumam piešķir aromātiskās garšvielas, bet kraukšķīgumu – auzu pārslas, kas piejauktas miltu un sviesta mīklai.

Lasīt vairāk

'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Drumstalu kūka

Foto: ČetrasSezonas.lv

Vari izmantot jebkuras sezonas augļus, ogas, svaigas vai saldētas. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu. Pusi no miltiem vari aizstāt ar samaltiem riekstiem, auzu pārslām. Var pievienot tējkaroti malta ingvera.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar drumstalām un plūmju ievārījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un vienkārši pagatavojama plātsmaize ar plūmju ievārījumu un mandeļu skaidiņu drumstalām. Patīkamu garšu piešķirs ievārījuma saldums un mīklas sastāvā esošie mandeļu milti.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām

Foto: Shutterstock

Vienkāršais ābolu - kanēļa pudiņš ar drumstalām ir ātri pagatavojams un lieliski garšos ar vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Sulīgais melleņu 'crumble'

Foto: DELFI

Šis saldais ēdiens pilnībā atbilst filmai ''Manas melleņu naktis'', jo mellenes patiesi ir tik tumšas kā augusta naktis, savukārt saldā garša itin labi piestāv vasarai. Un kad tad vēl, ja ne tagad jāizbauda melleņu garšu variācijas? Iesaku remdināt kāri pēc kaut kā salda ar šo elementāri pagatavojamo desertu, kas pārsteigs pat tos, kas uzskata, ka recepte, kurā nepieciešama cepeškrāsns, ir sarežģīta.

Lasīt vairāk

Citronu krēma plātsmaize ar drupačām

Foto: Shutterstock

Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.

Lasīt vairāk

Mandeļu drumstalu ogu kūka

Klāt vasara - skaistākais ogu laiks! Izmanto sava dārza veltes šai kūkā, kas ir arī veselīga, ne tikai garda, jo drumstalu pagatavošanai izmantotas mandeles.

Lasīt vairāk

Ātrā drumstalu plātsmaize ar ievārījumu

Foto: Shutterstock

Ja pieteikušies negaidīti viesi vai nezini, kā patērēt iepriekšējā gada ievārījumu, noderēs šī recepte - ātrā drumstalu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Melleņu brokastu plātsmaize

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadījumā, ja brīvdienu brokastīs vēlies baudīt ko gardāku par ierastajām pankūkām, izmēģini recepti, kas atsauks atmiņā pie vecvecākiem pavadītās sestdienas bērnībā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Foto: Vida Press

Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!