Foto: Shutterstock
Lai palīdzētu tev arī šonedēļ gavēt ar prieku, apkopojām spēcinošas un gardas pākšaugu receptes. Izrādās, pupas, zirņi un lēcas ir bagātīgs magnija avots, kam ir vitāli svarīga loma enerģijas producēšanā.

Šī minerālviela ir īpaši nepieciešama, ja tu gavē vai aktīvi sporto. Turklāt magnijs, papildus citām lieliskām īpašībām, arī uzlabo noskaņojumu, koncentrēšanās spējas un paaugstina organisma noturību pret stresu un slodzi.

Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku

Foto: Vida Press

Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Aromātiskie rīsi ar zaļajiem dārzeņiem un pākšaugiem

Foto: Vida Press

Viegls un veselīgs - tāds ir šis ēdiens! Zaļie pākšaugi un rīsi, kuriem īpašu aromātu piešķir kanēlis. Pagatavo un izbaudi!

Lasīt vairāk

Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām

Foto: Vida Press

Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - pupiņu zupa ar sēnēm.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Foto: L. Grēviņa

Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Lēcu un saldo kartupeļu karijs

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.

Lasīt vairāk

Lēcu un paprikas salāti

To, ka beluga lēcas ir perfektas salātos, atklāju pagājušajā vasarā. Kopš tā laika, man tās vienmēr ir mājās, un jāsaka - ieņēmušas pirmo vietu lēcu topā. Izvārās ātri, neizšķīst un fantastiski garšo.

Lasīt vairāk

Gruzīnu lobio

Foto: Shutterstock

Gruzīnu lobio - pupiņas ar valriekstiem un koriandru.

Lasīt vairāk

Pusdienu omlete ar lēcām un brokoļiem

Gadās, ka lēcas izvārās pārāk daudz - apēd siltas, pēc tam uztaisi salātus - un vēl paliek pāri! Tā nu tapa šādas pusdienas - omlete ar lēcām un brokoļiem, kas šoreiz, starpcitu, arī bija palikuši pāri. It kā recepte tapa, apvienojot bļodiņas ar produktiem ledusskapī, bet rezultāts manuprāt ir atsevišķas receptes vērts, ne tikai no sērijas "ko iesākt ar pārpalikumiem".

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un sarkano lēcu zupa

Foto: K. Baumane

Krista Baumane, bloga www.krista.lv autore, atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoja savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!

Lasīt vairāk

Lēcu biezzupa ar dārzeņiem un kumīnu

Foto: Publicitātes foto

Aromātiski apcepti dārzeņi, biezas lēcas ar kumīnu un svaigu koriandru jeb kinzu - spilgts produktu trio, kas apvienojies vienā katliņā, lai kļūtu par gardu pusdienu maltīti. Pikantais kumīns zupai piešķir noslēpumaini austrumniecisku garšu. Šī ir zupa gardēžiem!

Lasīt vairāk

Sātīgais pupiņu sacepums ar marinētiem pipariem un sieru

Dienās, kad gribas sasildīties ar kaut ko sulīgu, bet reizē apetīti remdinošu, šis dārzeņu sacepums ar siera un olu "cepurīti", būs īstajā vietā un laikā. Pat zvērināti gaļēdāji tikai pēc maltītes nobaudīšanas attapsies, ka labi paēsts pat bez gaļas klātbūtnes ēdienā.

Lasīt vairāk

Sātīga lēcu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!