Ja jaunas garšas nebaida, pusdienās itin žigli var pagatavot burkānu un mandarīnu salātus ar grauzdētām sēkliņām. Tā būs īstena vitamīnu deva, kas aukstajā laikā ir ļoti nepieciešama. Tomēr lielākoties no mandarīniem gardi sanāks visdažādākie deserti. Piemēram, citrusaugļu un zefīru deserts, cepti mandarīni ar brūno cukuru vai mandarīni šokolādē.
Kēksiņu cepējiem jo īpaši varētu patikt biezpiena kēksiņi, kuros paslēpti mandarīni. Ja esi atradis kādu kēksiņu recepti, kas izdodas vienmēr, padari to interesantāku. Ietaukotas mafinu pannas pamatnē saliec mandarīnu šķēlītes un uzlej virsū mīklu. Pēc cepšanas iegūsi no ārpuses it kā vienkārša paskata kēksiņus, kurus apgāžot, kāram kodienam pavērsies salda mandarīnu šķēlīte.
Mandarīni noderēs arī konservēto gardumu pagatavošanai, piemēram, sīrupa vai ievārījuma. Ja vasarā gatavoto augļu un ogu ievārījumus saucam par ziemas krājumiem, lai aukstajos mēnešos varētu izgaršot vasaru, tad šos varam saukt par krājumiem vasarai. Jo kur gan vasarā var dabūt mandarīnus, kas garšotu pēc decembra vai janvāra spelgoņa?
Pirms sīrupa gatavošanas gan jārēķinās, ka nāksies no augļiem izspiest sulu. Bet ievārījumam nāksies izlobīt un sadalīt mandarīnu daiviņas. Taču rezultāts noteikti būs tā vērts – iegūsi mandarīnu ievārījumu, ko pielikt pankūkām, putrai un pat siera uzkodu platei.
Mandarīnu sīrups
Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.
Mandeļu miltu kūka ar mandarīnu biezeni
Ja negribas neko treknu, krēmīgu un smagnēju, šī kūka ir kā radīta svētku izskaņai. Viegla, mitra un patīkami atsvaidzinoša, turklāt ar mandarīnu garšu un smaržu. Mandarīnus var aizstāt ar apelsīniem, bet daļu mandeļu miltu sajaukt ar mandeļu skaidiņām, lai kūkas konsistence būtu vēl irdenāka.
Maigā citrusaugļu un zefīru kūka
Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.
Vienkāršais mandarīnu ievārījums
Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.
Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts
Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.
'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem
Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.
Cepti mandarīni ar brūnā cukura glazūru
Vienkāršs un ātri pagatavojams deserts ziemas vakariem - cepeškrāsnī cepti mandarīni ar aromātisku brūnā cukura glazūru. Recepte no "Lido" pavāru krājumiem.
Biezpiena kēksiņi ar mandarīniem
Daudzi piekritīs, ka nav nekā labāka par dažādiem biezpiena sacepumiem un kūkām. Izmēģini ziemīgu recepti - biezpiena kēksiņus ar mandarīniem! Pateicoties mandarīnu sulai, kēksiņiem ir neparasti skaista krāsa - pēc izskata medaini riekstaini, bet pēc garšas - ļoti mandarīnīgi!
Mandarīni šokolādē
Kamēr mandarīnu sezona vēl nav beigusies, pārsteidz viesus ar našķi - mandarīniem šokolādē! Augļu saldskābais svaigums brīnišķīgi saspēlējas ar rūgti saldo šokolādi. Un, ja to visu papildina ar sasmalcinātiem riekstiem...
Burkānu un mandarīnu salāti ar grauzdētam sēkliņām
Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.