Foto: Shutterstock
Pat ja svētkus esam atstājuši aiz muguras un par pīrādziņiem, cepešiem un rasoliem vairs nedomājam, ziemas simboli – mandarīni – vēl kādu laiku ir uz palikšanu. Tā kā veikalu plauktos mandarīnu piedāvājums, lai gan sarucis, joprojām ir pietiekami plašs, ir vērts šiem citrusaugļiem nepaiet garām un izbaudīt to sezonu, kamēr tā vēl aktuāla. Ja mājās ir vēl kāds puskilograms aizķēries, no mandarīniem var pagatavot ne vien garšīgus salātus un desertus, bet arī kādu konservējumu "vasaras" krājumiem.

Ja jaunas garšas nebaida, pusdienās itin žigli var pagatavot burkānu un mandarīnu salātus ar grauzdētām sēkliņām. Tā būs īstena vitamīnu deva, kas aukstajā laikā ir ļoti nepieciešama. Tomēr lielākoties no mandarīniem gardi sanāks visdažādākie deserti. Piemēram, citrusaugļu un zefīru deserts, cepti mandarīni ar brūno cukuru vai mandarīni šokolādē.

Kēksiņu cepējiem jo īpaši varētu patikt biezpiena kēksiņi, kuros paslēpti mandarīni. Ja esi atradis kādu kēksiņu recepti, kas izdodas vienmēr, padari to interesantāku. Ietaukotas mafinu pannas pamatnē saliec mandarīnu šķēlītes un uzlej virsū mīklu. Pēc cepšanas iegūsi no ārpuses it kā vienkārša paskata kēksiņus, kurus apgāžot, kāram kodienam pavērsies salda mandarīnu šķēlīte.

Foto: Shutterstock

Mandarīni noderēs arī konservēto gardumu pagatavošanai, piemēram, sīrupa vai ievārījuma. Ja vasarā gatavoto augļu un ogu ievārījumus saucam par ziemas krājumiem, lai aukstajos mēnešos varētu izgaršot vasaru, tad šos varam saukt par krājumiem vasarai. Jo kur gan vasarā var dabūt mandarīnus, kas garšotu pēc decembra vai janvāra spelgoņa?

Pirms sīrupa gatavošanas gan jārēķinās, ka nāksies no augļiem izspiest sulu. Bet ievārījumam nāksies izlobīt un sadalīt mandarīnu daiviņas. Taču rezultāts noteikti būs tā vērts – iegūsi mandarīnu ievārījumu, ko pielikt pankūkām, putrai un pat siera uzkodu platei.

Mandarīnu sīrups

Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.

Lasīt vairāk

Mandeļu miltu kūka ar mandarīnu biezeni

Ja negribas neko treknu, krēmīgu un smagnēju, šī kūka ir kā radīta svētku izskaņai. Viegla, mitra un patīkami atsvaidzinoša, turklāt ar mandarīnu garšu un smaržu. Mandarīnus var aizstāt ar apelsīniem, bet daļu mandeļu miltu sajaukt ar mandeļu skaidiņām, lai kūkas konsistence būtu vēl irdenāka.

Lasīt vairāk

Maigā citrusaugļu un zefīru kūka

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais mandarīnu ievārījums

Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts

Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.

Lasīt vairāk

'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem

Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.

Lasīt vairāk

Cepti mandarīni ar brūnā cukura glazūru

Vienkāršs un ātri pagatavojams deserts ziemas vakariem - cepeškrāsnī cepti mandarīni ar aromātisku brūnā cukura glazūru. Recepte no "Lido" pavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Biezpiena kēksiņi ar mandarīniem

Daudzi piekritīs, ka nav nekā labāka par dažādiem biezpiena sacepumiem un kūkām. Izmēģini ziemīgu recepti - biezpiena kēksiņus ar mandarīniem! Pateicoties mandarīnu sulai, kēksiņiem ir neparasti skaista krāsa - pēc izskata medaini riekstaini, bet pēc garšas - ļoti mandarīnīgi!

Lasīt vairāk

Mandarīni šokolādē

Kamēr mandarīnu sezona vēl nav beigusies, pārsteidz viesus ar našķi - mandarīniem šokolādē! Augļu saldskābais svaigums brīnišķīgi saspēlējas ar rūgti saldo šokolādi. Un, ja to visu papildina ar sasmalcinātiem riekstiem...

Lasīt vairāk

Burkānu un mandarīnu salāti ar grauzdētam sēkliņām

Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!