Foto: Shutterstock

2016. gadu Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) ir pasludinājusi par Starptautisko pākšaugu gadu. Lai gan oficiālais pākšaugu gada atklāšanas pasākums notika jau novembrī Romā, jaunā gada pirmās nedēļas, kad daudzi vēl ir stingri apņēmušies ēst veselīgi, ir lielisks brīdis, lai vēlreiz atgādinātu par pākšaugu labajām īpašībām.

Starptautiskā pākšaugu gada mērķis ir pievērst uzmanību tam, cik viegli uzglabājami kā pārtikas produkti tie ir. Papildus tam, ANO atgādina par pākšaugu nozīmi veselīga uztura nodrošināšanai, kā arī pievērst uzmanību un izglītot cilvēkus par to, kā pākšaugu audzēšana var uzlabot ne tikai augsni, bet arī par pākšaugu produktu tirgu pasaules mērogā. Par Starptautisko pākšaugu gadu vairāk var uzzināt oficiālajā vietnē Fao.org.

Cik daudz pākšaugu varam pagatavot? Sākot jau no jebkurām pupiņām, zirņiem, aunazirņiem (jeb turku zirņiem) un līdz pat dažādu veidu lēcām. Ne visi zina, bet arī zemesrieksti ir pākšaugi. Lūk, pieci iemesli, kāpēc pākšaugus iekļaut ikdienas ēdienkartē!

1. Pākšaugi ir proteīniem bagāti – to sastāvā ir 20-25 procenti proteīnu. Salīdzinājumam - gaļā ir 30-40 procenti. Tātad tas ir lielisks veids, kā uzņemt tik nepieciešamās olbaltumvielas!

2. Lēcas, pupas un zirņi tiek lietoti uzturā jau gadsimtiem un ir svarīga uztura sastāvdaļa. Pākšaugu sastāvā esošās uzturvielas palīdz no organisma izvadīt toksiskās vielas.

3. Pākšaugi ir nepelnīti aizmirsti – lai gan to audzēšanas rādītāji pēdējo 10 gadu laikā ir pieauguši, produktu patēriņš nav tik augsts, jo cilvēki ir tendēti uzturā lietot vairāk gaļas. Tāpēc, lai nodrošinātu sabalansētu un daudzveidīgu uzturu – izvēlies gaļas vietā pupas, turku zirņus vai lēcas!

4. Pākšaugu daudzveidība ļauj tos izmantot visdažādākajās maltītēs – sautējumos, zupās, sacepumos, biezeņos un pat plācenīšos.

5. Lēcas ir viens no visērtāk pagatavojamiem pākšaugiem, jo pirms gatavošanas nav jāizmērcē. Atliek tikai uzvārīt!

Lai dažādotu savu ēdienkarti, izvēlies kādu no gardajām Tasty.lv receptēm, un pagatavo pākšaugus jau šodien!

Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu un turku zirņu krēmzupa

Foto: DELFI

Kamēr vēl ir iespēja baudīt pašu vai omītes siltumnīcā augušos tomātus, jāizmanto katra iespēja, turklāt variācijas to pagatavošanai ir bez gala un bez malas. Viens no vieglāk un ātrāk pagatavojamiem ēdieniem ir krēmzupas, turklāt tieši no svaigiem tomātiem tā garšos vēl brīnišķīgāk. Pagatavo un pārliecinies pats!

Lasīt vairāk

Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem

Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Vistas un zaļo pupiņu buljonzupa taizemiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuriem apnikušas ziemas ķirbju krēmzupas – siltas vēsmas no Taizemes. Izteikta zupa Āzijas gaumē, kurā ir gan rīsu nūdeles, gan ingvers, gan taizemiešu virtuvei tipiskā zivju mērce.

Lasīt vairāk

Zivju zupa ar fenheli un sarkanajām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšām bagāta sarkano pupiņu un mencas zupa, kurai pievienots Vidusjūras dārgums – fenhelis. Zupu pasniedz vēl karstu, liekot klāt smaržīgos pētersīļus.

Lasīt vairāk

Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.

Lasīt vairāk

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Foto: Māris Lapiņš

Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Spinātu un lēcu salāti ar cukurzirņiem un graudu sinepju mērci

Vasara un saulgriežu laiks ir aktīvākā grilēšanas sezona, un viens no iecienītākajiem grila produktiem ir dažādi pagatavota vistas gaļa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!