
2016. gadu Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) ir pasludinājusi par Starptautisko pākšaugu gadu. Lai gan oficiālais pākšaugu gada atklāšanas pasākums notika jau novembrī Romā, jaunā gada pirmās nedēļas, kad daudzi vēl ir stingri apņēmušies ēst veselīgi, ir lielisks brīdis, lai vēlreiz atgādinātu par pākšaugu labajām īpašībām.
Starptautiskā pākšaugu gada mērķis ir pievērst uzmanību tam, cik viegli uzglabājami kā pārtikas produkti tie ir. Papildus tam, ANO atgādina par pākšaugu nozīmi veselīga uztura nodrošināšanai, kā arī pievērst uzmanību un izglītot cilvēkus par to, kā pākšaugu audzēšana var uzlabot ne tikai augsni, bet arī par pākšaugu produktu tirgu pasaules mērogā. Par Starptautisko pākšaugu gadu vairāk var uzzināt oficiālajā vietnē Fao.org.
Cik daudz pākšaugu varam pagatavot? Sākot jau no jebkurām pupiņām, zirņiem, aunazirņiem (jeb turku zirņiem) un līdz pat dažādu veidu lēcām. Ne visi zina, bet arī zemesrieksti ir pākšaugi. Lūk, pieci iemesli, kāpēc pākšaugus iekļaut ikdienas ēdienkartē!
1. Pākšaugi ir proteīniem bagāti – to sastāvā ir 20-25 procenti proteīnu. Salīdzinājumam - gaļā ir 30-40 procenti. Tātad tas ir lielisks veids, kā uzņemt tik nepieciešamās olbaltumvielas!
2. Lēcas, pupas un zirņi tiek lietoti uzturā jau gadsimtiem un ir svarīga uztura sastāvdaļa. Pākšaugu sastāvā esošās uzturvielas palīdz no organisma izvadīt toksiskās vielas.
3. Pākšaugi ir nepelnīti aizmirsti – lai gan to audzēšanas rādītāji pēdējo 10 gadu laikā ir pieauguši, produktu patēriņš nav tik augsts, jo cilvēki ir tendēti uzturā lietot vairāk gaļas. Tāpēc, lai nodrošinātu sabalansētu un daudzveidīgu uzturu – izvēlies gaļas vietā pupas, turku zirņus vai lēcas!
4. Pākšaugu daudzveidība ļauj tos izmantot visdažādākajās maltītēs – sautējumos, zupās, sacepumos, biezeņos un pat plācenīšos.
5. Lēcas ir viens no visērtāk pagatavojamiem pākšaugiem, jo pirms gatavošanas nav jāizmērcē. Atliek tikai uzvārīt!