Foto: Shutterstock
Ceptus kastaņus varētu salīdzināt ar lieliem riekstiem. Tos var izmantot kā uzkodu pie glāzes sarkanvīna vai piedevu pie dažādiem ēdieniem, līdzīgi kā izmanto riekstus.

Lai arī pie mums neaug ēdamo kastaņu koki, tomēr tos veikalā tagad, rudenī, var nopirkt. Turklāt tie jāgatavo tieši šajā laikā, līdz Ziemassvētkiem, jo pēc Jaunā gada kastaņi sāk izkalst ļoti intensīvi un vairs nav piemēroti cepšanai.

Ja nopirktie kastaņi šķiet apkaltuši, tos pa nakti izmērcē ūdenī, līdzīgi kā pupas. Ja kastaņi ir svaigi, tos nemērcē. Nākamajā diena mērcētos kastaņus ņem laukā no ūdens un noslauka sausus.

Kastaņu gatavošana mikroviļņu krāsnī


Kastaņiem virspusē veic vienu garu iegriezumu, pārgriežot mizu, un saliek stikla bļodiņā. Otrā bļodiņā ielej tīru ūdeni. Abas bļodiņas liek vienu otrai blakus mikroviļņu krāsnī. Krāsni noregulē uz intensīvo režīmu un kastaņus karsē 45 minūtes. Ieliek karstus kastaņus auduma maisiņā vai ietin dvielī un 5 minūtes ļauj tiem atpūsties. Gatavi.

Kastaņu cepšana cepeškrāsnī


Kastaņiem virspusē krusteniski iegriež miziņu, saliek katliņā. Pāri lej ūdeni tik daudz, lai kastaņi būtu nosegti, liek uz uguns un karsē, līdz parādās pirmie burbuļi un putas.

Nokāš kastaņus caurdurī un liek vienā kārtā cepamajā pannā. Cep cepeškrāsnī 2025 minūtes 220°C temperatūrā. Izklāj bļodiņu ar virtuves dvieli, tajā ber izceptos kastaņus, saloka dvieli ciet un ļauj kastaņiem atpūsties 5 minūtes. Gatavi.

Kastaņu cepšana pannā


Pannā ieber tik daudz rupjo sāli, lai pamatne būtu pilnībā nosegta. Katram kastanim sānos veic slaidu iegriezumu un gulda uz sāls. Liek pannu uz lielas uguns, to nosedz ar vāku un ļauj kastaņiem cepties 2025 minūtes. Izklāj bļodiņu ar virtuves dvieli, tajā ber izceptos kastaņus, saloka dvieli ciet un ļauj kastaņiem atpūsties 5 minūtes. Gatavi.

Noskaties video un pārliecinies, cik tas ir vienkārši!

Ceptos kastaņus var sagriezt gabaliņos un pievienot salātiem, maltajai gaļai, ceptiem dārzeņiem un dažādiem saldiem kārumiem. Piedāvājam duci ideju, kurās tu vari izmantot ceptos kastaņus!

Kastaņu mafini ar kastaņu krēmu

Foto: ČetrasSezonas.lv

Kastaņu mafini ir nevis vienkārši mafini, bet mafini īpašiem gadījumiem, jo vienkārši tā ir. Bet tieši tajos gadījumos tie ir dievīgi labi, maigi, mīksti, sulīgi un tik īpaši. Un krēms. Pagaršo, un būs skaidrs, par ko ir runa.

Lasīt vairāk

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto

Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

Mandeļu un riekstu pralinē groziņi

Foto: Shutterstock

Fantastiskie mazie groziņi ar sviestainu pralinē riekstu pildījumu ne tikai krāšņi greznos jebkuru deserta galdu, bet kumosa lieluma groziņi ļaus našķoties, īpaši nesasmērējot pirkstus ar karameli. Groziņiem tiek izmantots smilšu mīklas variants, kas ir plastiskāks un vieglāk veidojams nekā tradicionālā cepumu mīkla. Groziņiem kā formu var izmantot arī riekstiņu cepumu formiņas.

Lasīt vairāk

Lazdu riekstu un medus konfektes

Foto: Shutterstock

Medus konfektes ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās noderēs, klājot galdu arī latviskā stilā.

Lasīt vairāk

Burkānu kūka ar svaigā siera krēmu un lazdu riekstiem

Nesen es pagatavoju pirmo burkānu kūku savā mūžā. Neliekuļošu, ka agrāk būtu par tām bijusi sajūsmā. Taču jau pēc pirmā kumosa es sapratu, ka gatavošu vēl! Nezinu, kur slēpjas atminējums. Varbūt izcilajā krēmā vai kanēlī un riekstos, bet šis tiešām ir ideāls garšu savienojums!

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Ātrais ogu krambls - drumstalu deserts

Veselīgas un ātrās brokastis - kas varētu būt labāks? Laba iespēja izmantot pēdējās ogas, vai arī pievienot plūmes, bumbierus vai kaut ko citu, kas padarīs rītu patīkamāku! Pasniedzot kopā ar saldējumu, brokastis pārvēršas par īstiem svētkiem un vairs nav grūti piecelties agrāk.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.

Lasīt vairāk

Cepti loki ar riekstiem un čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šādi sagatavotus pikantus lokus var pasniegt ar rīsiem, ceptu zivi un putnu gaļu. Visvieglāk lokus būs pagatavot vokpannā, bet tos var cept arī parastajā pannā.

Lasīt vairāk

Pasta ar zilo sieru, spinātiem un ciedru riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša ideja, kā ātri pagatavot maltīti un atgūt enerģiju pēc nogurdinošas dienas. Spinātu lapas piešķirs makaroniem svaigumu, zilais siers - pikantumu, savukārt ciedru rieksti - kraukšķīgumu un papildu sātīgumu. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.

Lasīt vairāk

Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!