Varētu pieminēt franču kaislību uz sieru un prasmi sagatavot visdažādākajos veidos visu veidu gaļas, tomēr gribētos izcelt zaļumus un salātus, ar kuriem tiek papildināta gan brokastu olu, gan uzjaukta neatvairāma uzkoda, gan kartupeļu vietā ar zaļumiem tiek pasniegta ceptā gaļa vai zivs.
Franči kartupeļus ēd daudz retāk nekā mēs, toties daudz biežāk galdā ceļ arī citus dārzeņus. Ikvienai ēdiena izejvielai ir neskaitāmas receptes, tomēr daži ēdieni ir populārāki un pazīstamāki, bet citi sasniedzami tikai Francijā. Bet daži ēdieni ir īpaši slaveni un iekarojuši daudzu tautu sirdis un galdus.
Īpaši gribētu izcelt franču desertus. Kurš gan nav dzirdējis par franču grauzdiņiem vai plānajām pankūkām jeb kā franči saka krepēm (crepe), vai krēmu brulē vai siera suflē, vai nepārspējamo kārtainās mīklas ābolmaizīti. Mandeļu bezē jeb makarūnus un šokolādes meistarstiķus nemēģināšu pat iztēloties.
Izvēlies kādu no franču receptēm, kas atrodamas mūsu pavārgrāmatā un pagatavo gardu maltīti, kas neliks vilties nevienam.
Lionas salāti ar plaucētu olu
Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.
Omlete provansiešu gaumē
Omlete provansiešu gaumē ar tomātiem, puraviem un baziliku.
Karstās ievārījummaizes franču gaumē
Ātri pagatavojama karstā uzkoda, par ko bērni vienmēr būs sajūsmā. Un, ne tikai bērni...
Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'
Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.
Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'
Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".
Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu
Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu ir tik garšīgas, ka nozūd no šķīvja, pirms kāds ir paspējis pieteikties uz papildporciju.
Gaisīgais siera suflē
Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, visgrūtākais to pasniegt, pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz karsts, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.
Ceptas cāļa akniņas konjakā pēc 19. gadsimta franču receptes
Ceptas vistu aknas var izmantot kā uzkodu kopā ar salātiem vai kā pamatēdienu ar tvaicētiem dārzeņiem. Cepšanai tiek izmantoti pīļu tauki, bet tie varētu būt arī zosu tauki, cūku tauki, sviests vai eļļa. Garšas buķete būs visgardākā, ja izmantos pīļu vai zosu taukus.
Pīles krūtiņa ar kraukšķīgiem salātiem un pikantu mērci
Īpašām vakariņām var sagatavot pīles krūtiņu ar salātiem. Šim ēdienam ir divas milzīgas priekšrocības. Tas ir ļoti gards un to var pagatavot 20 minūtēs. Var pasniegt salātus un pīli ar jebkuru mērci, kura garšo, bet receptē piedāvājam pikantu mērci, kas padarīs skaistu pavasara vakaru vēl piesātinātāku ar garšām un smaržām. Pīles krūtiņa labi saderēsies ar gaisīgo Pinot Noir sarkanvīnu, brīnišķīgi būs arī nobriedušāki, vecāki burgundieši.
Sātīga lēcu zupa franču gaumē
Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.