Foto: Shutterstock

Pavisam drīz jau būs 10. novembris un Mārtiņdiena klāt! Kā stāsta seno godu pārzinātāji, tad Mārtiņi jeb Mārtiņdiena ir seni latviešu ziemas sagaidīšanas svētki, iezīmējot viduspunktu starp rudens saulgriežiem un ziemas saulgriežiem.

Mārtiņdienā izsenis tiek cepts gaiļa cepetis, bet cieņā vienmēr ir bijis arī zoss vai pīles cepetis. Lai arī veikalā visas vistas tiek sauktas par vistām, tās, protams, bioloģiski nav tikai vistas. Un, ja kāds māk atpazīt nokautu gaili no nokautas vistas, tad speciāli šim vakaram var piemeklēt gaili. Gailim ir spics, izsliets krūšu kauls, bet vistai - plakans un noapaļots. Gaili var nopirkt arī tirgū.

Šajās dienās ne tikai tirgū, bet arī veikalā ir nopērkamas zosis un pīles. Ja vēlas cept šos lielos putnus, gaļu būtu ieteicams vairākas dienas pirms cepšanas apstrādāt ar sāli, īpaši, ja cep zosi un tirgū pirktu gaili. Sāls mīkstinās un ārdīs gaļas šķiedras.

Kā to darīt, var izlasīt šajā receptē. Lai arī receptē tiek apstrādāti tikai stilbi, arī veselu putnu ar sāli apstrādā līdzīgi. Otrs veids ir sālījuma gatavošana un putna mērkšana sāļā ūdenī (sālījumā). Šai metodei ir viens trūkums - ir nepieciešams pietiekami liels trauks, kurā ielikt veselu zosi un uzliet tik daudz salījumu, lai putns būtu apsegts ar šķidrumu pilnībā.

Ja putns pirms cepšanas tiek sālīts, tad to rūpīgi noskalo, nosusina un gatavošanas laikā sāli nepievieno.

Piedāvājam veselu duci ideju Mārtiņdienas cepešiem dažādām gaumēm un vēlmēm. Pavadām ar godu rudeni un sākam gaidīt ziemu!

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock

Nedaudz neierasts zoss cepetis Mārtiņdienas cienastam.

Lasīt vairāk

Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Vistas šķinķīši ķiplokos

Foto: Shutterstock

Visi, kas novērtē ķiplokus, šo recepti iemīļos, jo tā patiešām ir vista ķiplokos. Gatavošanai tiek izmantotas 3 ķiploku galviņas. Turklāt tām jābūt tik lielām, lai apmēram sanāktu 30 vidēji lielas daiviņas.

Lasīt vairāk

'Plakanā' vista ar citronu un salviju

Kā vistu padarīt plakanu? Atbilde ir vienkārša: jāizņem vistas mugurkauls. Pēc šādas apstrādes gaļu ir vieglāk cept un pēc cepšanas sagriezt. Mugurkaula izņemšana nav tik sarežģīts process, kā sākumā šķiet. Šīs receptes pagatavošanai vislabāk izvēlēties lauku vistu, kas audzēta ar bioloģiskām metodēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!