Foto: Shutterstock
Citrusaugļi neapstrīdami ir ziemas sezonas gardumi – aukstajos mēnešos tie ir ne tikai visgaršīgākie, bet organismam noderīgākie, lai nodrošinātu to ar C vitamīna devu. Taču tas nenozīmē, ka citrons derīgs vien tējai, apelsīns – ātrai apēšanai, bet laims – kokteiļiem. No šiem augļiem sanāk izcili gardi un atspirdzinoši deserti, kas ēdāju pievilina tieši ar savu skābeno saldumu.

Ikvienam zināms, ka klasisko kūku izcilo garšu pastiprina tieši mazliet pievienota citronu sula vai miziņa. Bet vēl izteiksmīgāku garšu iegūsi, ja siera kūku, tradicionālo olu krēma tarti vai biskvītkūku pārvērtīsi līdz nepazīšanai, pievienojot receptei krietnu tiesu citronu. Ja lielās kūkas nebūs pa spēkam, vari pievērsties mazākām porcijām, pagatavojot ar apelsīniem vai greipfrūtiem piesūcinātus kēksiņus jeb mafinus. Un kur nu bez kā gaisīga un viegla – vakariņu noslēgumā galdā celt var kādu greipfrūtu suflē, ārkārtīgi kārdinošu zefīra desertu vai ātro skābā krējuma kūku. Tev noteikti izdosies garšīgi!

Atsvaidzinoši gardā citronu siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Mūsmājās šī svaigā citronu siera kūka viennozīmīgi ir ierindojusies kūku topa augšgalā. Tā ir ne tikai viegli pagatavojama, bet arī atsvaidzinoša, viegla un tāda, kuras ēdājiem roka vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa. Skeptiķi sākotnēji teiks, ka bundža iebiezinātā piena nav prāta darbs, bet tad, kad būs nogaršojuši, ņems savus vārdus atpakaļ, kā arī prasīs papildprociju.

Lasīt vairāk

Pankūkas 'Suzette' apelsīnu karameļu mērcē

Foto: Shutterstock

Leģendārās pankūkas "Suzette" apelsīnu karameļu mērcē ir īsta franču virtuves klasika, kas kaut reizi mūžā jānogaršo katram.

Lasīt vairāk

Magoņu mafini ar citronu krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mīksti un ļoti citronīgi mafini ar magoņu sēkliņām. Garšos ļoti labi pie kafijas vai tējas tases.

Lasīt vairāk

Biskvītkūka ar kokosriekstu, jogurta un citronu krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoša un garda biskvīta kūka ar grieķu jogurta un citronu-medus krēma pildījumu. Biskvīta mīklai pievienots kokosriekstu piens – maigākai garšai.

Lasīt vairāk

Citronu siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Īsteni citronīgs gardums neceptās siera kūkas veidolā. Vasara un cepeškrāsns neesamība piespiedusi pievērsties svaigo siera kūku gatavošanai, tāpēc šoreiz dalos ar pārbaudītu recepti no sava pūra – svaigā siera citronu kūku. Ļoti vienkārši pagatavojama, bet rezultāts – tik spirdzinoši gards, patiks visiem!

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Gaisīgais citronu krēms jeb neceptais suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gaisīgs un atspirdzinošs deserts – citronu svaigais suflē būs ideāli piemērots saulainai dienai. To var ēst tāpat, ar kādu cepumu vai pasniegt gluži kā bērnībā, ar ogu ķīseli.

Lasīt vairāk

Maigā citrusaugļu un zefīru kūka

Foto: Shutterstock

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.

Lasīt vairāk

Mandeļu un apelsīnu sīrupa kūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazās, gardās mandeļu kūciņas, mīkstas, smaržīgas un saldas, mitrinātas ar apelsīnu sīrupu. Tās var pasniegt ar putukrējumu vai saldējumu. No dotā produktu daudzuma var izcept 12 kūciņas.

Lasīt vairāk

Ātrā skābā krējuma-citronu kūka

Foto: DELFI

Viesošanās reizēs nav nekā labāka par saimnieka ceptu kūku, un arī Inga Kalniņa, pie kuras viesojās portāls TavaMāja.lv, izbaudīja saimnieces labestību un kulinārās prasmes. Inga dalās ar recepti, kas palutinās garšu kārpiņas ar saldi skābu kūciņu, neprasot daudz laika pavadīt pie plīts.

Lasīt vairāk

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.

Lasīt vairāk

Klasiskā citronu tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.

Lasīt vairāk

Greipfrūtu suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šo suflē pasniedz kā desertu. Kā jau jebkuru suflē, to cep īsi pirms pasniegšanas. Šajā mirklī visa māja jauki smaržos un kārdinās ēdājus.

Lasīt vairāk

Spirdzīgie citronu un greipfrūta mafini ar magoņu sēkliņām un pūdercukura glazūru

Foto: DELFI

Saulainais laiks tā vien sauc pēc kā garšīga, vislabāk jau tāda, ko var paņemt līdzi. Tāpēc ir vērts pagatavot gaisīgus citrusaugļu mafinus, kuru kraukšķīgumā paspilgtinās magoņu sēkliņas. Citronu skābumiņš kēksiņu mīklā kontrastēs ar saldo pūdercukura glazūru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!