Foto: Evija Trifanova/LETA

"Sociālās aprūpes centri ir pilnībā gatavi sākt klientu un darbinieku vakcinēšanu. Šobrīd vienīgais, kas trūkst, ir vakcīnas", uzsvēra labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL/KPV LV), lūdzot veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) pēc iespējas ātri sniegt informāciju, kad tiks sākta vakcinācija sociālās aprūpes institūcijās.

Kā portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Jānis Zariņš, lai informētu par gatavību operatīvam vakcinēšanas procesam sociālās aprūpes centros, Petraviča nosūtījusi vēstuli Pavļutam, kurā lūdz arī detalizētu skaidrojumu par "AstraZeneca" vakcīnas efektivitāti dažādām vecuma grupām.

"Nenodrošinot oficiālu informāciju par vakcīnas efektivitāti un iedarbību, plašsaziņas līdzekļi publicē pretrunīgas ziņas, kā rezultātā institūcijās veidojas negatīva attieksme pret šo vakcīnu un sekojoši – samazinās vakcinējamo personu skaits," pauda Petraviča.

Vakcinācijas projekta biroju komunikācijas stratēģijas ietvaros ministre aicina maksimāli ātri organizēt izglītojošas aktivitātes, kā arī izstrādāt informatīvos materiālus par vakcināciju, ņemot vērā institūciju klientu funkcionālos traucējumus (redze, dzirde, psihiska saslimšana, intelektuālās attīstības traucējumi u.c.) un organizēt informatīvus pasākumus ilgstošas sociālās aprūpes institūciju darbiniekiem.

Petraviča uzsver, ka LM sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu ir veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās sāktu vakcināciju.

Tostarp ir sagatavoti vakcinējamo personu (gan darbinieku, gan klientu) vārdiskie saraksti, kas iesniegti vakcinēšanas pakalpojumu sniedzējam – atbildīgai vakcinācijas iestādei.

Turpmāka saziņa par vakcinācijas datumu un laiku, vietu un vakcinējamo skaitu notiks starp institūciju un tai nozīmēto vakcinācijas pakalpojuma sniedzēju, norāda ministrijā.

Jau ziņots, ka "AstraZeneca" vakcīna ir paredzēta pieaugušajiem no 18 gadu vecuma. Līdzīgi kā iepriekš apstiprinātās vakcīnas, arī "AstraZeneca" vakcīna ir paredzēta simptomātiskas Covid-19 slimības novēršanai. Pilnīgai aizsardzībai pret vīrusu ir nepieciešamas divas "AstraZeneca" vakcīnas devas, kas, atbilstoši Latvijas Imunizācijas valsts padomes rekomendācijai, jāievada ar deviņu līdz 12 nedēļu intervālu, iepriekš skaidroja Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Kā norādīja ZVA, lielākā daļa klīnisko pētījumu dalībnieku, kuru datus analizēja vakcīnas iedarbības izvērtēšanai, bija vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Aptuveni 13% no visiem dalībniekiem bija virs 65 gadiem.

Eiropas Zāļu aģentūras zinātniskie eksperti pēc rūpīgas vakcīnas izvērtēšanas, sniedzot ieteikumu apstiprināt Eiropā jeb reģistrēt šo vakcīnu ar nosacījumiem, ir norādījuši, ka "AstraZeneca" izstrādātā vakcīna pret Covid-19 sniegs aizsardzību visiem pieaugušajiem no 18 gadu vecuma.

Latvijas Imunizācijas valsts padomes eksperti, iepazīstoties ar Eiropas Zāļu aģentūras iesniegtajiem datiem, rekomendē Latvijā "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu Covid-19 slimības novēršanai visu vecuma grupu cilvēkiem, sākot no 18 gadiem.

Gados vecākiem cilvēkiem pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca" vakcīnu pētījumos tika novērota imūnatbilde, un šiem cilvēkiem sagaidāma vakcīnas radīta aizsardzība. Taču šobrīd vēl nav pieejams pietiekami daudz datu, lai statistiski precīzi aprēķinātu, kādu tieši iedarbīguma jeb efektivitātes lielumu vakcīna nodrošinās cilvēkiem vecumā pēc 65 gadiem, norādīja ZVA.

Ziņots, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

6. janvārī EZA apstiprināja "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. 12. janvārī, Latvijā ir saņēma šīs vakcīnas pirmo kravu ar 1200 vakcīnām.

29. janvārī EZA apstiprināja arī "AstraZeneca" vakcīnu. Jāatgādina, ka Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna īstenošana pamatā tika saistīta tieši ar "AstraZeneca" vakcīnām.

Kopumā plānots saņemt 1 271 870 "AstraZeneca" vakcīnas devas, ar kurām varētu vakcinēt 635 935 cilvēkus. Tas bija lielākais plānotais vakcinējamo cilvēku skaits ar konkrētu vakcīnu, līdz Latvija nepieteicās vēl papildu "Pfizer" vakcīnu piegādēm.

Sākotnējās "Pfizer" vakcīnu rezervācijas paredzēja, ka Latvijā ar šo vakcīnu kopā tiks vakcinēti 297 620 cilvēku, bet, saņemot vēl 795 480 devas, šis skaitlis varētu sasniegt 695 360 cilvēkus.

Salīdzinājumam, saskaitot kopā gan sākotnēji pieteiktās, gan papildu pieteiktās "Moderna" vakcīnas devas, ar šo vakcīnu varētu tikt vakcinēti 273 459 cilvēki.

Svētdien, 7. februārī, Latvija saņēma pirmās "AstraZeneca" vakcīnas. Paredzēts, ka ar tām vispirms tiks potēti mediķi un farmaceiti, kuri vakcīnu līdz šim nav saņēmuši, bet pēc tam – sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!