Foto: EPA/Scanpix/LETA

Komentējot valstī notiekošos protestus un streikus pret savu valdīšanu, Aleksandrs Lukašenko paudis pārliecību, ka studenti, kuri piedalās protesta akcijās, no augstskolām ir jāatskaita, vēsta portāls "Tut".

Lukašenko norāda, ka saistībā ar "šiem aicinājumiem no Polijas un Lietuvas par ultimātiem un streikiem", ir pienācis mirklis katram pašam izvēlēties ceļu, pa kuru iet. Viņaprāt nevienu nevajag pierunāt – ja kāds negrib strādāt, lai nestrādā.

"Studenti, atnācāt mācīties? Mācieties. Kurš vēlas, lai mācās. Kurš izgāja pārkāpt likumu nesankcionētā akcijā, tas zaudē tiesības būt students. Nosūtiet viņus, kā jau es esmu teicis, kuru uz armiju , kuru ielās – lai staigā pa ielām. Bet no augstskolas viņiem jābūt atskaitītiem," paskaidroja Lukašenko.

Leģitimitāti zaudējušais līderis arī pauda pārliecību, ka "protestu organizatori krāsaino revolūciju metodikā jau ir izgājuši 7-8 etapus".

"Atlicis pavisam nedaudz. Nākošais etaps – radikalizācija. Tā notiek," pauž Lukašenko, iesakot vecākiem "aizvākt bērnus no ielām, lai pēc tam nebūtu sāpīgi".

Viņš arī apgalvo, ka nu jau valsts saskaras ar "terorisma draudiem".

Ziņots, ka naktī uz pirmdienu beidzās termiņš opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas pasludinātajam "Tautas ultimātam", kas paredzēja Aleksandra Lukašenko atteikšanos no varas, un pirmdiena sākas ar strādnieku protestiem lielākajos valsts uzņēmumos .

Nacionālajam streikam pirmdien pievienojušies vairāk nekā 1000 uzņēmumu, tostarp daļa rūpniecības gigantu "Grodņas Azots", Minskas traktoru rūpnīcas (MTZ), Minskas elektrotehniskās rūpnīcas, Minskas riteņu vilcēju rūpnīcas un "Belarusņeft" strādnieku, ziņo portāls "Currenttime".

Vairākas protesta akcijas sarīkoja studenti, no kurām daļa beidzās ar aizturēšanām. Pa dienu Minskā notika pensionāru gājiens. Dienas gaitā cilvēki veidoja solidaritātes ķēdes, pa kurām vietām šauts ar peintbola ieročiem.

Pats Lukašenko savu leģitimitāti kā prezidents zaudējis pēc Rietumos neatzītajām prezidenta vēlēšanām, kurām sekoja plaši protesti un varasiestāžu mēģinājumi ar spēku tos apslāpēt, kā arī negaidīti sarīkotās inaugurācijas.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!