Foto: Kadrs no video
Katra OMON kaujinieka, miliča un ugunsdzēsēja, kurš piedalās baltkrievu protestētāju sišanā, identitāte ir atšifrējama, ceturtdien publicētā video demonstrē Silīcija ielejā, ASV dzīvojošais baltkrievu datortehnoloģiju izstrādātājs Andrejs Maksimovs.

"Iepriekš solīju, ka jūsu bērni redzēs tieši jūsu sejas, kad īstenosiet pašus nežēlīgākos noziegumus savās dzīvēs. (..) Jums nav maskas, jūs dzīvojat neīstajā laikmetā. Visas jūsu sejas ir atklātas foto un video, kuri uzņemti, kad veicāt noziegumus," paziņo Maksimovs, paralēli demonstrējot, kā ar dažiem soļiem mākslīgais intelekts pēc acu formas vien datu bāzēs atrod sitēja seju un "noņem masku", kā arī atklāj citu par viņu zināmo informāciju.

Maksimovs gadiem strādā datorgrafikas attīstīšanā, tiek uzskatīts par datorspēļu izstrādes industrijas veterānu, kā arī ir nozarē pieprasīts viedokļu līderis, kurš uzstājas konferencēs visā pasaulē.

Viņš ASV izveidojis kompāniju "Promethean AI". Tā māksliniekiem asistē virtuālo pasauļu celtniecībā, darot garlaicīgās un monotonās lietas, kamēr mākslinieks var nodoties svarīgajam, liecina uzņēmuma interneta vietnē atrodamais apraksts.

Acīmredzami Maksimovs savas zināšanas datorgrafikā un mākslīgā intelekta jomā tagad izmanto, lai piedalītos savu tautiešu baltkrievu cīņā par tiesībām pašiem izvēlēties savu politisko pārvaldi, tā vietā, lai to noteiktu kāds, kurš valdījis jau 26 gadus un demokrātiskas vēlēšanas simulē, to rezultātus vilto, bet pēc tam sarīko pašinaugurāciju. "Twitter" Maksimovs pēc vērienīgajām demonstrācijām, kuras sekoja vēlēšanu simulācijai, pauda sajūsmu: "Pēc gadiem ilgām represijām (..) biju beidzis cerēt redzēt šādu dienu. Tirāniskā diktatūra manā dzimtajā Baltkrievijā drīz kritīs."


Tagad publicētajā video viņš norāda, ka baltkrievu tauta ir atradusi ģimeni, kuri atbalsta cits citu, baro, apģērbj, aizsedz cits citu ķermeņiem, kamēr OMON kaujinieki ik dienu kļūst nicināmāki. "Jūs vairs uz darbu nedodaties formā. Jūsu draugi no jums novēršas un nodod visu jūsu privāto informāciju, jūs atsakās apkalpot kafejnīcās un restorānos, kā arī ārstēt. Jums arī varēja būt ļoti liela baltkrievu ģimene," video saka Maksimovs.

Viņš atzīmē, ka baltkrievu, kuri izvēlējušies dzīvot brīvi, ir miljoniem, kamēr represīvajās institūcijās strādājošo, kuri piedalās protestu apspiešanā, nav vairāk par 3000, kas nozīmējot, ka katrs no viņiem ir sitis vismaz sešus cilvēkus. "Lieliski saprotu, ka esat atsaldēti un turpināsiet sist cilvēkus," viņš saka, brīdinot, ka viņu bērni pēc gadiem redzēs šīs bildes un ar nicinājumu vecākiem prasīs, kāpēc viņi sita līdzcilvēkus.

Maksimovs norāda, ka visiem tautiešu sitējiem ir tikai viena iespēja - pamest darbu.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!