Foto: Shutterstock/AFP/Reuters
Par Tokijas olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu 3x3 basketbolā var izteikties dažādi, bet viens ir skaidrs – jau tā populārais sporta veids ieguvis vēl lielāku popularitātes uzrāvienu. Jautājums, ko šonedēļ "Delfi plus" skatīja žurnālists Reinis Lācis, ir, vai ar šo vilkmi pietiks arī līdz Parīzei 2024. gadā?

Savukārt Ārzemju ziņu nodaļas žurnālists Toms Ģigulis apskata, ar ko šobrīd īsti nodarbojas bijušais ASV prezidents Donalds Tramps. Izrādās, ka viņš joprojām organizē kampaņas mītiņus, kuros uzrunā savus atbalstītājus un kritizē Džo Baidena administrāciju. Eksprezidents ir padzīts no "Twitter", tomēr ar emocionāli piesātinātām pārdomām par notiekošo valstī dalās savā mājaslapā izplatītos paziņojumos un intervijās televīzijā. Vairāk par Trampa laiku pēc zaudējumu varam lasīt Ģiguļa rakstā.

Bet žurnāliste Baiba Kļava speciāli "Delfi" veidotā rakstā atklāj, kā strādāja būvnieku kartelis. Tā regulārajās tikšanās reizēs ierakstītās sarunas, kas nonāca tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, atklāj visu Latvijas būvniecības tirgu aptverošās un kropļojošās vienošanās aizkulises. Kļava pēta, kas noskaidrots izmeklēšanā.

Lūk, daži no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

3x3 basketbolā jaunu sapņotāju netrūkst, bet viennozīmīga ceļa uz Parīzi nav

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) par tās radītā 3x3 basketbola popularitāti Latvijā nevar sūdzēties. Savas spējas šajā basketbola paveidā pārbauda gan Latvijas basketbola izlases kandidāti, gan pilntiesīgi amatieri. Taču pat sapņus par dalību 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs var nomākt potenciāli smagā pāreja.

Lasīt vairāk

'Ģimeni izveda uz Sibīriju, es aizgāju mežā’ – intervija ar nacionālo partizānu

Foto: DELFI


1949. gada 25. martā Ernesta Rudzrogas (1929) ģimeni izsūtīja uz Sibīriju. Viņam pašam no deportācijām izdevās izvairīties, un, neredzot citu iespēju, Ernests devās mežā un pievienojās mazai, mobilai nacionālo partizānu vienībai. Intervijā portālam “Delfi” sirmais kungs stāsta par savām mežabrāļa gaitām un to, kā viņa pieredze ar terpentīnu noderēja seriāla “Sarkanais mežs” veidotājiem.

Lasīt vairāk

Šefpavārs Kārlis Roberts Celms: latviešu 'SprīdEats' no Amerikas

Foto: Privātā arhīva kolāža


Par Kārļa Roberta Celma dzīvi varētu uzņemt kādu kārtīgu Holivudas-Eiropas kopražojuma filmu, kurā būtu daudz piedzīvojumu, daudz jautrības un ļoti daudz ēdiena. Kārlis pats saka, ka piedzīvo vismaz trīs dzīves: Amerikā, Latvijā un beidzamajos gados – uz liela starptautiska uzņēmuma "Oceania Cruises" kruīza kuģa, ceļojot pa visu pasauli.

Lasīt vairāk

'Kļūdas tiks analizētas' – kādi trūkumi nākuši gaismā pēc pirmās 'lielās' skolēnu testēšanas

Foto: DELFI


Tas, ka galvaspilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs pedagogu un personāla vakcinācijas aptvere uz šā gada 23. augustu sasniedza vien 56% vēl uzreiz nenozīmē, ka no epidemioloģiskā viedokļa bērnudārzi ir nedrošāki nekā citas izglītības iestādes. To trešdien raidījumā "Spried ar Delfi" uzsvēra Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš, atgādinot, ka, ņemot vērā, ka bērnudārzi darbu turpināja arī laikā, kad skolās notika attālinātās mācības, tajos strādājošo vidū ir salīdzinoši vairāk cilvēku, kas izslimojuši Covid-19.

Lasīt vairāk

Pēc stundas maksās divreiz dārgāk? Kas nosaka aviobiļešu cenas

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI


Ideja par ceļojumu uz tuvāku vai tālāku galamērķi ir viens, bet kas pavisam cits ir lidojuma biļešu iegāde, kas dažkārt mēdz būt īsta laimes spēle. Kāpēc man ir jāmaksā par konkrēto sēdvietu? Vai cenā ir iekļauta bagāža? Kāpēc tā paša lidojuma biļetes cena pirms pusstundas bija zemāka? Šie ir tikai daži jautājumi, kas var sagādāt galvassāpes, meklējot izdevīgākās (būsim godīgi – galvenokārt lētākās) lidojuma biļetes.

Lasīt vairāk

Tā ir laimes spēle. Kompetenču izglītība un situācija pirmsskolā

Foto: DELFI


Cik sekmīgi izdevies ieviest kompetenču pieeju? Kas ir galvenie klupšanas akmeņi tās ieviešanā, un vai jau iespējams novērtēt pirmos rezultātus? Tie ir jautājumi, ko apspriedām diskusijā, noslēdzot rakstu sēriju "Dārziņa kompetence". Tikšanās laikā runājām gan par pedagogu attieksmi pret reformu, gan sāpīgo pedagogu algu jautājumu, gan to, kā sabiedrības, jo īpaši vecāku, attieksme pret pirmsskolas pedagogiem ietekmē situāciju nozarē un izglītības kvalitāti.

Lasīt vairāk

Politisko skatuvi nepamet: Ko dara Tramps

Foto: Reuters/Scanpix/LETA


"Vai jums manis nepietrūkst?" ar šādu retorisku jautājumu savu paziņojumu, kurā uzskaitītas vairākas ASV prezidenta Džo Baidena pieļautās kļūdas, noslēdza Donalds Tramps. 45. ASV prezidenta pēdējie mēneši ietekmīgajā amatā bija, maigi izsakoties, trauksmaini, un vērotājam no malas varētu šķist, ka nu jau pilnīgi visām miljardiera politiskajām ambīcijām pienācis gals. Taču tā gluži nav.

Lasīt vairāk

'Ne jau viņi lemj, ko viņi grib. Mēs jau tāpēc šeit sēžam.' Kā būvnieku kartelis gadiem kropļoja konkurenci

Foto: Joe Holland / cc


Regulārajās būvnieku karteļa tikšanās reizēs ierakstītās sarunas, kas nonāca tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, atklāj visu Latvijas būvniecības tirgu aptverošās un kropļojošās vienošanās aizkulises. "Delfi" pēta, kas noskaidrots izmeklēšanā.

Lasīt vairāk

Aristokrātiskais zagļu magnēts un nepiedienīgais ķengurs. Mežaparka kriminālais stāsts


Mežaparku mēdz dēvēt par strādnieku aristokrātu. No vienas puses tam piekļaujas huligāniskā Sarkandaugava, no otras – vienkāršais Čiekurkalns. Salīdzinājumā ar kaimiņiem Mežaparks allaž bijis savrupi respektabls.

Lasīt vairāk

Kā radīt perfektu hitu un nopelnīt ar repu? Saruna ar reperi Edavārdi

Foto: DELFI


Mūziķis Edavārdi jeb Eduards Gorbunovs ar hip-hopu nodarbojas jau 14 gadus, šajā laikā izdevis astoņus solo albumus, sadarbojies ar daudzām grupām, darbojies hip-hopa apvienībās "PKI" un "Riekstu armija", un joprojām ir supergrupas "Singapūras satīns" dalībnieks. Šis Edavārdiem, kā viņš pats saka, ir atgriešanās gads ar vairākiem svarīgiem notikumiem – iznāk solo albums "Ekosistēmas" un mini albums "Echo EP", bet 1. septembrī notiek mūziķa lielkoncerts Hanzas peronā, iezīmējot arī ilgi gaidīto atgriešanos pie klausītājiem.

Lasīt vairāk

Naidīgas ziņas un mēģinājumi uzrīdīt pūli – pandēmijā izgaismojas agresija pret žurnālistiem

Foto: Shutterstock


Kad naidpilnu ziņu saņemšana un publiski diskreditēšanas mēģinājumi daļai Latvijas žurnālistu sākuši kļūt par pieradumu, pie apvāršņa parādījusies "svaiga" problēma – centieni uzrīdīt viņiem saērcinātu pūli. Tik skarbu vēršanos pret sevi mediju pārstāvji vēl nav pieredzējuši, jo apvainojumus un vārdos izteiktus draudus sāk pavadīt arī aicinājumi uz reālu rīcību, vērtē speciālisti. Kaimiņvalsts Lietuvas neseno protestu piemērs liecina, ka dusmīga pūļa noskaņošana pret žurnālistiem var izvērsties bīstamās situācijās.

Lasīt vairāk

Treneris pulkstenī un citas kļūdas. Kā 'Delfi' žurnāliste gatavojās pusmaratonam?

Foto: DELFI


Daži pieturpunkti par manu pirmo pusmaratonu – gatavojos tam kopš pavasara, sasniedzu mērķi to noskriet ātrāk par divām stundām un mana trenere pēc pirmajiem pāris treniņu mēnešiem salūza. Šķiet, ka no šī uzskaitījuma visvairāk uzmanības varētu piesaistīt pēdējais punkts, tāpēc pie tā pakavēšos vairāk.

Lasīt vairāk

Pelēkā, sarkanā un melnā zona: 'Netflix', 'Hulu' un citu servisu skatīšanās, izmantojot VPN

Foto: DELFI


Draugu lokā arvien vairāk cilvēku ar prieku stāsta, ka saturu no "torentiem" vairs neņem, bet tā vietā godprātīgi samaksā servisiem – "Amazon", "Spotify", "Netflix" un citiem. Arī es pats, lai gan senos laikos biju tuvā kontaktā ar DC++, šāda veida attiecības esmu pārrāvis pilnībā. Taču, kad runājam par filmu, seriālu un šovu satura platformām, aizvien dzirdama piebilde: "No torentiem nekačāju, bet maksāju par pakalpojumu Amerikā." Ko tas īsti nozīmē?

Lasīt vairāk

Par ko atlaida sporta žurnālistu – Laura Lizbovska un TV3 versija

Foto: LETA


Pagājušajā nedēļā pieredzējušais sporta žurnālists Lauris Lizbovskis tviterī paziņoja, ka viņa kā sporta ziņu diktora karjera pēc 25 gadu darba ir noslēgusies. Lizbovskis televīzijas ekrānos ar sporta vēstīm parādījās 1996. gadā kā LNT Ziņu dienesta cilvēks. Pēc LNT pārpirkšanas viņš divus gadus nostrādāja TV3, taču nu darba attiecības ir pārtrauktas no darba devēja puses. Kāpēc tā noticis, skaidroja portāls "Delfi".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!