Foto: Shutterstock

21. gadsimts patiesi ir lielisks – pie svaigiem garšaugiem, kurus pielikt dienišķajai omletei, zupai vai sautējumam varam tikt katru mīļu brīdi, nemaz negaidot vasaru, kad no to pārpilnības dobes pārpilnībā zaļo. Tagad savu herbāriju varam turēt uz virtuves palodzes, vasaras ražu sasaldētu glabāt ledusskapī vai, ja ļoti liels slinkums – aiziet uz veikalu un nepieciešamo estragonu, baziliku vai parastos lociņus nopirkt tur. No tik ierastajiem garšaugiem varam pagatavot ne vien vēderam pazīstamas maltītes, bet arī ko neparastāku.

Lociņu maigā sīpolu piegarša lieliski piestāv salātiem, zivīm, vistas gaļai, kā arī siera mērcei. Gatavojot tos sakapātus, pievieno pēdējā minūtē, lai tie nezaudētu īpašo garšu.

Timiāna smalkajām lapiņām ir izteikta smarža, un tas piestāv teju visam. Bet it īpaši – vistai, zivīm, jēram un dārzeņiem. Kā arī saldām mērcēm un dažam labam desertam (to meklējiet zemāk).

Piparmētras ir kā radītas, lai maltītei piešķirtu izteiktu garšu un atsvaidzinošu smaržu, tāpēc tās maltītei pievieno jau sākumā vai mirkli pirms jāņem nost no plīts.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skābenes ir klasiskais zaļums, kas pārsteidz ar savu skābumu un īpašo garšu. Tāpēc tās ideāli piestāvēs salātiem, zupām un mērcēm.

Estragons domāts zivju, vistas un rīsu maltītēm, kā arī pievienojams salātiem un jebkur, kur atrodami tomāti.

Kurš gan nezina pētersīļus? Ar tiem var paspilgtināt jebkuru sātīgo ēdienu un vieglos salātus, bet īpaši smaržīgs tas būs zaļumu mērcēs un pievienots garšaugu sviestam.

Bet koriandrs maltītei piešķirs svaigumu, un salātos saskanēs ar baziliku un piparmētrām.

Tagad, kad īsais kurss garšaugos apgūts, jāķeras pie gatavošanas. Ar piparmētrām viss ir skaidrs – kombinācijā ar šokolādi, garša būs debešķīga. No lociņiem sanāks īpašs pesto, kuru pievienot šnicelei. Taču visneparastākais deserts noteikti būs olu krēms, kuram pievienots timiāns. Bet rudenī var ļauties svaigo zaļumu eksperimentiem, un "piešaut" tos klāt kādai tomātu krēmzupai.

Olu krēma glāzītes ar timiāna cepumiem

Kas to būtu domājis, ka timiāns var būt lieliska sastāvdaļa gardam desertam. Šoreiz olu un saldā krējuma krēms pildīts nelielās glāzītēs, bet klāt pasniegti maigi cepumiņi, kuros paslēpušās timiāna lapiņas. Iesakām baudīt kopā ar kādu krūzi karstas tējas vai aromātiskas kafijas.

Lasīt vairāk

Kārdinošā šokolādes kūka ar piparmētrām

Izteikti smaržīgs kakao un piparmētru biskvīts, pat veseli divi, kam virsū ziesta ar piparmētrām piesūcināta šokolāde. Tik grēcīgi gardam un izskatīgam šokolādes gabaliņam pretoties grūti. Un ak, cik gardi! Turklāt pagatavošana ir itin viegla, jo nepieciešamo sastāvdaļu klāstā nav nekā sveša.

Lasīt vairāk

Vokpannā gatavotas olu nūdeles ar liellopa gaļu un koriandru

Vokpannā pagatavota maltīte ar nedaudz citādām piedevām, kā ierasts – sātīgumam šoreiz pievienotas liellopa steika strēmelītes. Gatavojot izvēlies tos dārzeņus, kas vislabāk garšo, nebaidoties eksperimentēt. Lieliska maltīte sanāks arī tad, ja pievienos kādu drusku ananasu gabaliņu.

Lasīt vairāk

Vistas šnicele ar lociņu pesto

Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.

Lasīt vairāk

Tomātu un estragona plātsmaize

Plātsmaizes var būt arī sāļas un ar dārzeņiem. Kāpēc gan nepagatavot šo picai radniecīgo maltīti, kurā uz kraukšķīgas kārtainās mīklas pamatnes izkārtoti apcepti sīpoli, divi sieri un sulīgi tomāti! Patīkamu aromātu našķim piešķirs estragons.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Cepta plekste ar skābeņu mērci

Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.

Lasīt vairāk

Jēra karbonāde ar piparmētru mērci

Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.

Lasīt vairāk

Vistas fileja estragona mērcē

Vienkāršs un ātrs veids, kā sagatavot krēmīgu vistas fileju estragona mērcē. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Cepti loki ar riekstiem un čili

Šādi sagatavotus pikantus lokus var pasniegt ar rīsiem, ceptu zivi un putnu gaļu. Visvieglāk lokus būs pagatavot vokpannā, bet tos var cept arī parastajā pannā.

Lasīt vairāk

Gandrīz omlete, tikai bez olām. Ditas Lases recepte

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!