Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kaut dzērves jau rindojas kāšos, skaļi apliecinot, ka ziema vairs nav aiz kalniem, septembra pēdējā nedēļa mūs ir patīkami pārsteigusi, palutinot ar īsteni vasarīgiem laikapstākļiem. Svaigi, viegli lapu salāti, kuros pavīd pa kādai sulīgai vīnogai, būs īsti piemēroti vieglai maltītei atvasaras garā, vēl jo vairāk tādēļ, ka pašmāju vīnogulāji šobrīd vai lūst no ogu pārbagātības.

Ja tomēr iegādāsies vīnogas veikalā vai tirgū, pirms lietošanas tās ļoti kārtīgi jānomazgā, jo ogas mēdz būt apsmidzinātas ar fungicīdiem, lai tik ātri nesabojātos, bet tos ir iespējams nomazgāt.

Vīnogas satur diezgan daudz fruktozes, arī daudz minerālvielu (magniju, dzelzi, kāliju), C vitamīnu un citus antioksidantus, turklāt tās droši var ēst pat gada vecumu sasnieguši mazuļi (uztura speciālistes viedokli par šo tēmu meklē te).

Galvenais, ko der ņemt vērā, pievienojot vīnogas salātiem – labāk izvēlēties šķirnes bez kauliņiem. Bet vari arī lielās, sulīgās vīnogas pārgriezt uz pusēm un izķeksēt sēkliņas ar naža galu. Ja arī kāda sēkliņa paliks iekšā, nebūs liela bēda, jo, kā zināms, tie satur daudz vērtīgu vielu.

Spināti, romiešu salāti, rukola un ledussalāti – kā salātu pamatu vari izmantot jebkurus zaļos salātus vai to maisījumu. Pamēģini salātiem pievienot šobrīd īpaši sulīgos ābolus – tie ļoti labi papildinās vīnogu garšu. Arī krēmīgi bumbieri būs izdevīgi spridzīgo odziņu sabiedrotie, palīdzot līdzsvarot skābumu. Lai gūtu patiesu baudījumu, neaizmirsti vīnogu salātiem pievienot saujiņu valriekstu, pistācijas, grauzdētus zemesriekstus vai lobītas saulespuķu sēkliņas, šādi katrā kumosā radot īpaši kārdinošu tekstūru un garšu kontrastu.

Vīnogu patīkamais aromāts lieliski saderēsies ar lasi un garnelēm, kā arī ar maigo vistas gaļu – vari izmantot gan vārītas, gan ceptas, sautētas vai kūpinātas gaļas šķēlītes, neaizmirstot arī par zeltaini apceptām vistu akniņām.


Bet pikantas zilā siera drupatas, krēmīgas brī šķēlītes vai plānas cietā siera skaidiņas būs gluži kā punkts uz "i" gardajos salātos ar vīnogu klātbūtni.

Lai labi garšo!

Svaigie salāti ar vistu, vīnogām un eļļas–sinepju mērci

Foto: DELFI

Vien pusstundas laikā pagatavojami gardi, svaigi un veselīgi salāti, kas papildināti ar sulīgu vistiņu, vīnogām un grauzdētām saulespuķu sēkliņām. Īsti piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar āboliem, vīnogām un Cēzara salātu mērci

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami un debešķīgi gardi kūpinātas vistas salāti, kam īpašas garšas nianses piešķir āboli, sulīgas vīnogas, kraukšķīgi valrieksti un pašgatavota Cēzara salātu mērce.

Lasīt vairāk

Svaigie garneļu salāti ar vīnogām un āboliem

Foto: Vida Press

Kraukšķīgi saldskābi un ļoti svaigi - tieši šādi ir šie garneļu salāti, kas patiks gardēžiem, kuri nolēmuši samazināt ikdienā uzņemamo taukvielu daudzumu.

Lasīt vairāk

Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti

Foto: Aija Lietiņa

Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!

Lasīt vairāk

Pavasarīgie salāti ar vistu, turku zirņiem un vīnogām

Foto: DELFI

Pavisam citādi salāti, kur lieliski harmonē sāļās, saldās, maigās un nedaudz pikantās garšu nianses.

Lasīt vairāk

Valdorfa salāti

Foto: Shutterstock

Valdorfa salāti - īpaši gardi un vienkārši pagatavojami.

Lasīt vairāk

Žāvētas vistas salāti ar pistācijām un vīnogām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un ļoti garšīgi salāti ātrām vakariņām vai launagam.

Lasīt vairāk

Siltie vistu akniņu salāti ar šampinjoniem un vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestā apceptas visu akniņas ar kraukšķīgu šķiņķi, siltām vīnogām un šampinjoniem. Īsta delikatese bagātīgam vakariņu galdam vai svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!