Foto: Shutterstock
Pagājušas nedēļas nogales neierasti saulainie laikapstākļi bija kā radīti, lai, bruņojoties ar groziem, spaiņiem un maisiem, dotos "uzbrukumā" kartupeļu laukam, piepildot pagraba apcirkņus ar jauno ražu. Par godu kartupeļu talku sezonas noslēgumam ierosinām pagatavot ne vien kraukšķīgas kartupeļu pankūkas vai čaganu biezputru, bet kādu mazāk ierastu tupeņu ēdienu, smeļoties iedvesmu no citu tautu virtuves gudrībām.

Leišu kuģelis, itāliešu kartupeļu klimpiņas jeb ņoki, "patatas bravas" spāņu gaumē, gruzīnu hačapuri ar maigu kartupeļu pildījumu, krievu virtuvē iecienītie kartupeļu pončiki ar kāpostiem, zeltaini amerikāņu "frī" kartupelīši un daudzas citas variācijas par kartupeļu tēmu skaidri apliecina, ka šie dārzeņi ir iemantojuši popularitāti visā pasaulē, bet vēl tikai pirms nedaudz vairāk nekā 450 gadiem viss bija pavisam savādāk, un Eiropā neviens pat nenojauta par kartupeļu eksistenci.

Kartupeļu dzimtene ir Dienvidamerika. Kad 1492. gadā Kolumbs pirmo reizi spēra kāju uz jaunatklātā kontinenta, viņš pat nenojauta, ka Amerika nebūs vienīgais viņa atklājums. 1565. gadā spāņu kolonizatori atveda uz Eiropu dīvainu dārzeni. Šis dīvainais dārzenis bija visparastākais kartupelis, bez kura mēs tagad nevaram iedomāties savu pusdienu galdu. 16. gadsimtā, kad kartupeļi tikko kā bija parādījušies Eiropā, tos audzēja tikai augstmaņu dārzos kā krāšņumaugu, atklāj vietne "History Magazine".

Sākumā neviens nemācēja pareizi pagatavot šo dārzeni. Valdīja uzskats, ka ēdams ir nevis bumbulis, kas aug zem zemes, bet gan zaļās ogas, kuras izveidojas pēc ziedēšanas. Pat novārītas cukurā tās bija sīvas un negaršīgas. Un tikai vēlāk pavisam nejauši atklājās, ka ēdamas ir nevis ogas, bet kartupeļu bumbuļi. Tomēr ar kartupeļu ieviešanu nemaz tik gludi negāja – zemnieki neparko negribēja atzīt jauno dārzeni. Tam bija vairāki iemesli. Bieži vien izraka jaunus, negatavus bum­buļus, un tie bija rūgti un nederīgi ēšanai, jo saturēja vie­lu, kas reizēm izraisīja saindēšanos, tādēļ tautā kartupeļi tika dēvēti arī par "velna āboliem".

18. gadsimtā kartupeļus sāka audzēt Vācijā un Francijā. Pirmajam francūzim, kas veicinājis kartupeļu ieaudzēšanu savā zeme – aptiekāram Parmantjē pat uzcēla pieminekli. Kara ārsts Permentjē Francijā centās kartupeļus ieviest nabadzīgo tautas slāņu uzturā. Viņš ar savu kartupeļu projektu bija guvis karaļnama atbalstu, bet Marija Antuanete, lai pievērstu uzmanību kartupeļiem, ballēs sprauda matos kartupeļu ziedus.

Jau iepriekš portāls "Delfi" ziņoja, ka vēsture saglabājusi arī Tomsasa Heriota vārdu, kurš pirmais kartupeļus iedēstījis karaļa Īrijas rezidencē, līdz ar to Īrija kļuva par pirmo valsti Eiropā, kur kartupeļi kļuva par galveno pārtikas produktu. Krievijā kartupeļu parādīšanās saistīta ar caru Pēteri I, kurš feldmaršalam Borisam Šeremetjevam nosūtīja maisu kartupeļu no Holandes, tomēr pētnieki uzskata, ka, iespējams, kartupeļi Krievijā nonākuši no Latvijas – Krievijas ķeizarienes Annas galma virtuvē kartupeļus esot ieviesis Kurzemes hercogs Ernsts Johans Bīrons, jo Latvijā tos sāka audzēt jau 17. gadsimta beigās.

1673. gadā Kurzemes un Zemgales hercogistē, kā vienā no pirmajām Eiropas valstīm ar koloniju Tobago, ieveda un vēlāk sāka audzēt kartupeļus pārtikai, tomēr iesākumā tos pārsvarā izmantoja cūku nobarošanai. Saglabājies Kurzemes hercoga Jēkaba Ketlera kanclera fon Felkerzāma dēla ieraksts par to, ka hercogs licis caur Hamburgu ievest dārgos kartupeļus, lai pacienātu galmu. Tomēr katram vīram ticis, labākajā gadījumā, tikai viens no šiem retumiem.

Labi gan, ka mūsdienās kartupeļi vairs nav zelta vērtē, drīzāk gan pretēji – tie ir īsts glābiņš pirmsalgas dienās, turklāt par vienveidību nebūs jāsūdzas, jo tupeņus var pagatavot neskaitāmi daudzos veidos, iedvesmu smeļoties arī citu tautu kulinārajā mantojumā.

Lai labi garšo!

Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Pagatavo ceptus kartupeļus grieķu gaumē – papildināti ar olīvam, svaigiem zaļumiem, sulīgiem tomātiem un citronu sulā marinētiem fetas siera gabaliņiem, tie ne vien izskatīsies ļoti kārdinoši, bet veidos tiešām izcilu garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock

Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar gaļu pildīti kartupeļu plācenīši ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Ar gaļu pildītus kartupeļu zrazi – ukraiņu tradicionālās virtuves ēdienu – pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābu krējumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu

Foto: Shutterstock

Kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu ir kā radīti sātīgām vakariņām, it īpaši, ja pasniegsi tos ar skābo krējumu.

Lasīt vairāk

'Saag Aloo' – kartupeļi ar spinātiem indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagātīga pusdienu vai vakariņu maltīte, kurā kartupeļiem asumiņu piešķirs ne tikai sinepju sēkliņas, ingvers un ķiploks, bet arī druska sarkanā čili pipara. Pēc indiešu virtuves tradīcijām pievienots arī kumins un kurkuma. Vislabāk garšos, ja šo ēdienu gatavosi no jaunajiem kartupelīšiem.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi spāņu gaumē ar pikantu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepti kartupeļi ar papriku ir viena no vispopulārākajām un atpazīstamākajām spāņu tapām. Šai uzkodai piemērotāki būs kartupeļi, kas nav pārāk miltaini. Pasniedz ar salsu un ķiploku majonēzi, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'

Foto: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu zupa indiešu gaumē

Foto: L.Tellgrena

Garšīgā bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena ar prieku piekrita piedalīties BioLoģiski! izaicinājumā – vislielākajā gada "nesezonā" pagatavot gardu zupu no vietējiem produktiem, kas ir bioloģiski sertificēti. Izaicinājuma ietvaros tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, kas tika papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām

Lasīt vairāk

'Gnocci' jeb kartupeļu klimpas ar sieru

Foto: Shutterstock

"Gnocci" jeb kartupeļu klimpas ar sieru, ikdienā un svētku reizē.

Lasīt vairāk

Sviestā apcepti cepelīni

Foto: Shutterstock

Sviestā apcepti cepelīni gardai un sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepts sātīgs hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'

Foto: Vida Press

Gana pīrāgs jeb Shepherd's pie ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.

Lasīt vairāk

Kuģelis

Foto: Shutterstock

Sendienu kārums, kas nācis no kaimiņiem - Lietuvas. Kuģeli pasniedz ar mērci, ko pagatavo no taukos apceptiem sīpoliem krējumā. Receptes iesūtītāja Irēna Mieze kuģeli gatavot iemācījusies no savas māmiņas, kura savukārt šo prasmi mantojusi no savas vecmāmiņas. Irēnas ģimenē kuģelis senāk bijis Ziemassvētku ēdiens, ko galdā pasnieguši ar asinsdesām vai ķilbasām jeb mājās gatavotām gaļas desām.

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'frī'

Foto: Shutterstock

Visu iecienītie, gardie un kraukšīgie kartupeļi "frī".

Lasīt vairāk

Draņiki jeb kartupeļu pankūkas ar gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Draņiki jeb ar gaļu pildītas kartupeļu pankūkas baltkrievu gaumē. Lieliska izvēle pamatīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot zeltainus kartupelīšus spāņu gaumē ar dažādām mērcēm jeb 'patatas bravas'

Tapas – tā spāņi dēvē nelielas uzkodas, kas tradicionāli tiek baudītas pie vermuta, heresa vai alus. Viena no vienkāršākajām, bet tajā pašā laikā garšīgākajām un populārākajām spāņu uzkodām ir "niknie kartupeļi" jeb "patatas bravas" – vārīti vai apcepti zeltainu kartupeļu gabaliņi ar "alioli" ķiploku mērci un salsas "brava" mērci, kuras pamatā ir tomāti, etiķis un čili pipari. Izklausās garšīgi, vai ne? Ne velti viena zeltaino kartupelīšu porcija Spānijā maksā vidēji 3–5 eiro, bet, sekojot mūsu padomiem, varēsi pagatavot "patatas bravas", kas būs tikpat garšīgi kā Spānijā, turklāt izmaksās stipri vien lētāk.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!