Foto: Leaving Big
Olas, piens un sviests ir tie produkti, ko parasti iekļaujam iepirkumu sarakstā, gatavojoties cept kūkas biskvītu. Savukārt pildījumam visbiežāk izmantojam krēmsieru, saldo krējumu vai iebiezināto pienu. Laiks lauzt iesīkstējušos paradumus un, sekojot visā pasaulē populārajiem vegānu un svaigēdāju uztura principiem, pagatavot kūku bez dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Vegānu un svaigēdāju ieskatā, lai kūku varētu ēst bez sirdsapziņas pārmetumiem, tai jābūt ne vien garšīgai, bet arī tādai, lai gatavošanas procesā neciestu neviena dzīvā radība.

Ja tev šķiet, ka bez dzīvnieku izcelsmes produktiem gatavota kūka ir neiespējamā misija, tad mūsu piedāvātās astoņas receptes satrieks pīšļos šo kļūdaino pieņēmumu. Liekot lietā izdomu, teju visiem produktiem var atrast līdzvērtigus aizstājējus: govs piena vieta izmanto, piemēram, kokosriekstu vai mandeļu pienu, sviestu aizstāj ar margarīnu, olas ar uzbriedinātām linsēklām, bet želatīnu – ar agaragaru.

Svaigēdāju siera kūku pamatā visbiežāk ir kraukšķīga sēklu vai riekstu pamatne un pildījums, kurā krēmsiers vai saldais krējums tiek aizstāts ar sablendētu avokado mīkstumu vai uzbriedinātiem, viendabīgā, krēmīgā masā sablendētiem riekstiem, visbiežāk – Indijas riekstiem. Tālākais jau ir eksperiments, papildinot garšīgo kompozīciju ar sezonā aktuālām ogām vai augļiem.

Lai labi garšo!

Dzērveņu siera kūka šokolādes glazūrā

Foto: Privātais arhīvs

"Kad uznāk iedvesma, cepu kūkas, šoreiz stundas laikā tapa vegāna siera kūka, turklāt tik glīta, ka bija žēl apēst!" saka receptes autore Līva Immermane. Ja kas, receptē norādīto bezglutēna miltu maisījumu var aizstāt ar kviešu miltiem, sojas pienu ar govs pienu, bet agara pulveri ar želatīnu.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka

Foto: DELFI

Kad organisms piespiež mainīt ikdienas paradumus un pārskatīt savu ēdienkarti, īpaši saldumu gatavošanā nepieciešams iedarbināt radošo domāšanu. Tādēļ eksperimentālā ceļā Līvas Immermanes virtuvē tapusi recepte, kas būs noderīga tiem, kuri uzturā nelieto vai nedrīkst lietot olas, miltus un piena produktus.

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Bez grēka jeb svaigēdāju kūka

Foto: DELFI

Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.

Lasīt vairāk

Kūka glāzītē – vegānisks čia sēklu pudiņš ar mandelēm

Foto: Privātais arhīvs

Receptes autore Līva Immermane raksta, ka šis deserts ir ne tikai vegānisks, bet piemērots arī tiem, kas nevar uzturā lietot glutēnu.

Lasīt vairāk

Vegāniska siera kūka ar avenēm

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" iesaka pagatavot vegānisku siera kūku ar sulīgām sezonas avenēm.

Lasīt vairāk

Zaļā un svaigā avokado kūka

Ārkārtīgi izskatīga un garda svaigā bezgrēka kūka, kas gatavota no avokado. Īpaši patiks dāmām, kas piedomā pie katra apēstā kūkas gabaliņa.

Lasīt vairāk

Svaigēdāju siera kūka

Tiešām varu ieteikt – sanāk fantastiska kūka! Grēcīga, jo ir trekna, un daudz ēst nevajadzētu… ja spējat apēst TIKAI vienu gabaliņu…

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!