Absolūtā brīvdienu klasika, protams, ir svētdienas rīts, kas sākas ar pankūku smaržu virtuvē. Tomēr ir vēl viens brokastu ēdiens, kas ir pat gardāks, ja tam pievēršas ar pietāti, – saldās maizītes. Pat visvienkāršākā baltmaizes šķēlīte var pārtap izcili smaržīgā, saldā un apetelīgā maltītē, ja to papildina ar sakultu olu, mazliet cukura un apcep dzeltenā sviestiņā. Franču grauzdiņš gatavs!

Maizes šķēlītes griez biezas! Plānas maizes šķēles būs cietākas pēc apcepšanas uz pannas, bet biezākas pamatīgi uzsūks olu un piena maisījumu, kas ir pamats izteikti sulīgām, bet ne pārāk mitrām saldajām olu maizītēm jeb franču grauzdiņiem.

Izteiktākai garšai – pievieno vaniļu vai kanēli olām. Olu un piena sakultajai masai, kurā maizes šķēlītes no abām pusēm iemērcēt, tas piešķirs izteiksmīgāku garšu. Bet lai maizes šķēles, cepot uz pannas, būtu ar kraukšķīgu un saldenu garoziņu, pēc izmērcēšanas olu maisījumā apbārsti ar pavisam nedaudz cukura.

Kas attiecas uz cepšanu – noteikti izvēlies sviestu. Garšas ziņā maizītes būs bagātīgākas, aromātiskākas, samtainākas, jo sviestam ir pavisam cits smeķis. Lai maizītes nepiedegtu, izkausētajam sviestam pannā pielej arī mazliet neitrālas augu eļļas, piemēram, rapšu.

Ko likt saldajām maizītēm virsū? Visu, ko sirds kāro! Tas var būt dateļu vai kļavu sīrups, sāļā karamele, zemesriekstu vai mandeļu sviests, lazdu riekstu un šokolādes krēms jeb "Nutella". Papildini maizītes ar gabaliņos sagrieztiem un nedaudz uz pannas apsildītiem ābola vai bumbiera gabaliņiem, sezonas augļiem, piemēram, persikiem un nektarīniem, banāna šķēlītēm vai nu jau visu cauru gadu pieejamajām ogām – avenēm, krūmmellenēm un citām.

Saldās maizītes vari pagatavot arī cepeškrāsnī vai trijstūrmaizīšu tosterī – tad atceries maizes šķēles apsmērēt ar sviestiņu, lai kraukšķīgākas, bet pildījumā liec, piemēram, banānus un šokolādes krēmu.

Klasiskie franču grauzdiņi, "Nutellas" rullīši un citas saldu tostermaizīšu receptes no "Tasty" plašās pavārgrāmatas jau gaida, lai tu tās pamēģinātu pagatavot brokastīs!

'Nutellas' tostermaižu rullīši ar cukuru un kanēli

Foto: Nikola Leite

Ir jau vilinoši nedēļas nogalē doties uz vēlajām brokastīm kādā restorānā, bet kāpēc gan nepalikt mājās un neizmēģināt šo gardumu? It sevišķi, ja esi saldummīlis un mājās ir bērni, kuri tā vien brokastīs pastāvīgi prasa šokolādi. Turklāt – kafija arī būs bez maksas (nosacīti). Vēlās brokastis mājās nozīmē tikai vienu – nav jākāpj ārā no pidžamas vai jāveido mati. Visas mammas gavilē, jo šo saldo kārumu var pagatavot nieka 15 minūtēs. Un – garšos visiem!

Lasīt vairāk

Franču grauzdiņi ar kanēļa sviesta pildījumu

Foto: DELFI

Par olu maizītēm dēvētie franču grauzdiņi ir vienkāršs un nekļūdīgi gudrs veids, kā no olām un cietākas maizes pagatavot brīnišķīgas brokastis. Ja klasiskajai kombinācijai "ola - piens - maize" pievieno kanēli un brūno cukuru, tad brīnišķīgās brokastis kļūst karaliskas.

Lasīt vairāk

Franču grauzdiņu nūjiņas brokastīm

Franču grauzdiņi ir klasisks, taču nedaudz piemirsts brokastu ēdiens, kam ir izcila garša un laba uzturvērtība. Lai iepriecinātu mazos ēdājus, grauzdiņus var sagriezt nūjiņu formā. Rotāti ar svaigām ogām un garšīgu mērcīti, grauzdiņi kārajās mutēs pazudīs dažu minūšu laikā! Recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Brokastu rullīši no tostermaizes ar 'Nutella' pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Ātri pagatavojamie tostermaizes rullīši ar "Nutella" krēmu ir klasisko franču grauzdiņu "brālēni". Kārdinoši saldu ideju brīvdienu brokastīm iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar šokolādes krēmu un banāniem

Foto: Shutterstock

Kārumnieki zina, ka šokolāde un banāni ir izcila kombinācija un lielisks enerģijas lādiņš. Kādēļ gan to neizmantot, baudot brokastīs? Grauzdēta maizīte, kas pārziesta ar kūstošu un maigu šokolādes krēmu, un svaigs banāns. Papildu kraukšķīgumam - smalki sakapātas mandeles. Šādi sākusies diena būs īpaši jauka.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar karamelizētiem āboliem un kanēli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ir tādas dienas, kad rīta cēlienu gribas iesākt ar saldu noti. Tad nu šādā reizē jāpagatavo saldās brokastu maizītes.

Lasīt vairāk

Grilētas brokastu maizītes ar zemesriekstu sviestu

Zemesriekstu sviests ir viens no tiem kārumiem, kas vislabāk garšo, ja to papildina ar svaigiem augļiem. Piemēram, āboliem. Vai - kā šajā Aikāgaršo! šefpavāra Normunda Baranovska brokastu receptē - ar avenēm un meloni.

Lasīt vairāk

Karstās ievārījummaizes franču gaumē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama karstā uzkoda, par ko bērni vienmēr būs sajūsmā. Un, ne tikai bērni...

Lasīt vairāk

Fiksās ābolmaizītes franču gaumē

Foto: Shutterstock

Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Ābolu tostermaize

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātri pagatavojama ābolu tostermaize.

Lasīt vairāk

Banānu tostermaize

Foto: Shutterstock

Banānu tostermaize - lai bērniem un saldummīļiem labs prāts.

Lasīt vairāk

Banānu - medus tostermaize

Foto: Shutterstock

Banānu - medus tostermaize labam dienas sākumam.

Lasīt vairāk

Ātrā tostermaizes kūka ar krēmīgu zemeņu mākoni

Foto: Shutterstock

Tostermaize, mascarpone un zemenes – tagad vispār varētu pārtikt tikai no tā, vai ne? Īpaši brokastīs. Bet pareizajā kombinācijā un dvēseles stāvoklī vienkāršu tostermaizi var pārvērst par kūku. Un vēl kādu! Tā vairs nav tostermaize – tā ir kūka ar debešķīgu mākoņu kārtiņu pa vidu! Un jūnijā mākoņi noteikti garšo pēc zemenēm!

Lasīt vairāk

Video: Gardās ābolmaizes no tostermaizes

"Virtuves mītu grāvēji" - Lietuvā iecienīts kulinārijas raidījums. Alfs, Ali un Martins pārsteidz Lietuvu ar saviem radošajiem kulinārijas risinājumiem. Šoreiz Ali pierādīs, ka sulīgas ābolmaizes ir pagatavojamas nieka septiņu minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!