Foto: Shutterstock
Septembra svētdienas ir kā ilgas un maigas atvadas no vasaras. No rīta dārzā ir klājiens ar kritušiem āboliem, un kaut kur tepat staigājusi Morra, atstājot aiz sevis salnas sliedes. Atvadīties vajag skaisti un garšīgi – ar svētdienas rīta pankūkām. Tā jaukāk.

Ir pankūkas, tās, ar tām trauslajām, kraukšķīgajām maliņām, kas ir kā tādas smalkas, tamborētas galdsedziņas. Un ir pankūkas kā tādi mazi spilventiņi – tādas omulīgi pufīgas un mīkstas. Ir pankūkas, kas nebēdnīgi izlīst pa visu pannu un ne nieka nesatraucas – esmu, kāda esmu, liela un garda, satin mani rullītī, olalā! Un ir tās, kas skaisti un godīgi sarūmējas uz pannas aplītī, kamēr kāda neiztur un pieskaras otrai ar maliņu, cerot uz skaistu sacepšanos. Ai, kādas tikai nav tās pankūkas! Kādas cepsi šorīt?

Foto: Shutterstock

Ābolu pankūkas šajā laikā liekas burvīga izvēle. Plānplānus ābola gabaliņus iejaucot mīklā, tie sacepas kā tādi mīksti, dzintara gabaliņi, un katrs kumoss ir sulīga, maiga salduma pilns.

Ja mājās jau ir jauno ābolu zapte, tad jau der visas – gan mazās, apaļās, pufīgās, gan lielās, ar karaliski mežģīņotajām maliņām, gan klasiskās, kārtīgi apaļās, ar rakstiem kā uz Mēness – liela vai maza, katra pankūka pelnījusi kārtīgu ābolu zaptes piku kā tādu zeltainu rudens ordeni.

Foto: Shutterstock

Vispār jau pavisam ātru ābolu zapti pankūkām var savārīt no rīta, ja esi tā paagrāk augšā – cik tur tā darba: sagriežam ābolu gabaliņus, savāram kopā ar šļuku ūdens, šķipsnu kanēļa un dažām cukura karotēm. Tikko vārīta, silta, smaržīga ābolu zapte pie svaigi ceptām, vēl karstām pankūkām – tas jau ir kaut kas pavisam īpašs. Mazs rīta varoņdarbs un skaistas rūpes.

Vārot ātro ābolu zapti un jaucot pankūku mīklu, kamēr visi vēl guļ, reizēm ir sajūta, ka tāda maza, neredzama laimīte tepat virtuvē sēž kaut kur uz ledusskapja maliņas, aizgrābti vēro, kā tu rosies, un omulīgi šūpo kājas. Jo pankūkas jau vienmēr ir kas vairāk par brokastīm. Svētdienas pankūku rīts ir kā idille, kurā gribas uzkavēties saldās atmiņās, skaistā nekā nedarīšanā, tikai pašiem saprotamos jokos, sildoties vienam otra mīlestībā. Un tam jau der visas pankūkas – ar un bez āboliem, plānās, biezās, pufīgās, kraukšķīgās... un pat mazliet piedegušās. Jo pa piedegušai pankūkai gadās pat lielākajā idillē. Bet tas ir pilnīgs sīkums.

Te dažas idejas no "Tasty" plašās pankūku kolekcijas – ne pārāk daudz, ne pārāk maz, tā, lai pagūsti izvēlēties un iejaukt mīklu. Lai skaists, mīlīgs un garšīgs svētdienas rīts!

Ābolu pankūkas ar dzērveņu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Saldeni skābas ābolu pankūkas, kam pāri pārlieta karsta dzērveņu mērcīte – īstens gardums! Recepti piedāvā "Tasty" brokastu recepšu konkursa dalībniece Lita.

Lasīt vairāk

Mazās ābolu pankūciņas ar safrānu

Foto: Shutterstock

Garšīgas ābolu pankūkas ar safrānu saldām brokastīm vai launadziņam. Autore iesaka cept mikroviļņu krāsnī, taču var cept, kā ierasts, uz pannas!

Lasīt vairāk

Ziemas ābolu pankūkas ar kanēli

Foto: Shutterstock

Kas var būt labāks par karsti kūpošām, mīkstām un gardām pankūkām? Iepriecini savus vistuvākos ar šīm ziemīgi kūpošajām pankūkām, kas pagatavotas no vēlajiem āboliem, gaisīgas mīklas un smaržīgā kanēļa.

Lasīt vairāk

Mazās biezpiena - ābolu pankūkas

Foto: Shutterstock

Pufīgas un gardas mazās biezpiena - ābolu pankūkas.

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

Foto: Shutterstock

"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Greznās mežģīņraksta brīvdienu pankūkas

Foto: Shutterstock

Kurš gan spētu atteikties no kūpošām, tikko ceptām pankūkām, kas piepilda virtuvi ar kārdinošu aromātu! Šīs plānās pankūkas ir īpašas ne vien ar savu lielisko garšu, – tās cepoties iegūst ļoti glītu, smalkām mežģīnēm līdzīgu rakstu. Tādēļ šīs greznās pankūkas lieliski iederēsies uz tava brīvdienu brokastu galda.

Lasīt vairāk

Pufīgās ābolu un kanēļa pankūkas

Foto: Shutterstock

Kad mājās pilni grozi ābolu, jākļūst radošam un jāmeklē vēl iespējas, kā tos izmantot bez ābolkūku cepšanas. Pufīgās pankūkas izcili garšos gan ar ābolu ievārījumu, gan karameļu mērci un skābenām ogām. Pasniedz brokastīs vai kā desertu pēc pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Saldās kabaču pankūkas

Foto: Shutterstock

Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.

Lasīt vairāk

Amerikāņu stila melleņu pankūkas

Foto: Shutterstock

"Man vienmēr ir patikušas lielās amerikāņu stila pankūkas," saka Egita no Egitas virtuve. "Laikam kaut kur nedaudz atgādina skolas laiku rauga pankūkas – biezas un stingras. Šī ir universāla recepte, ko var papildināt ne tikai ar mellenēm, bet arī ar citām ogām."

Lasīt vairāk

Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm

Foto: Egitas virtuve

Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.

Lasīt vairāk

Ķirbja un ābolu pankūkas ar citronu sulu

Foto: Shutterstock

Ķirbja - ābolu pankūkas garšo pat tiem, kam ķirbji negaršo.

Lasīt vairāk

Biezās pankūkas ar āboliem un saldu krējuma mērcīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pufīgas amerikāņu stila pankūkas ar saldenu mērcīti un sviestā apceptiem āboliem. Būs garšīgas kā brokastīs, tā kādā vēlākā ēdienreizē.

Lasīt vairāk

Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'

Foto: Shutterstock

Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".

Lasīt vairāk

Biezās pankūkas ar āboliem

Foto: Shutterstock

Ikdienas našķim biezās pankūkas ar āboliem.

Lasīt vairāk

Klasiskās plānās pankūkas

Foto: Shutterstock

Paaudzēs pārbaudīta plāno pankūku recepte

Lasīt vairāk

Ukraiņu naļistņiki jeb lupatu pankūkas

Foto: Shutterstock

Ukraiņu plānās pankūkas - naļistņiki jeb lupatu pankūkas. Ēd tāpat vai pildi ar dažādiem labumiem.

Lasīt vairāk

Biezās brīvdienu pankūkas

Foto: Shutterstock

Biezās pankūkas - brīvdienu rītu gaidītās. Tās gatavojot, pienu var aizstāt ar kefīru, paniņām, rūgušpienu vai jogurtu.

Lasīt vairāk

Gaisīgās biezās pankūkas

Foto: Shutterstock

Brīvdienu rītiem gardās biezās pankūkas no sakultiem olbaltumiem.

Lasīt vairāk

Gardummīļu plānās pankūkas

Lasīt vairāk

Rūgušpiena pankūkas ar sakultu olu baltumu

Foto: Shutterstock

Jauka brīvdienu rīta sākumam – rūgušpiena pankūkas, kas savu gaisīgumu ieguvušas no sakulta olu baltuma.

Lasīt vairāk

Plānās pilngraudu miltu un jogurta pankūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pilngraudu milti var būt gan rupji, gan smalki- bet nemainās ražošanas tehnoloģija - tiek izmantots viss grauds, tādēļ no šādiem miltiem gatavotas pankūkas būs uzturvērtīgākas. Kad pankūkas gatavas, pildi tās ar vārītas vistas filejas strēmelītēm, dārzeņiem, rīvētu sieru vai citiem gardumiem pēc saviem ieskatiem, un uzkarsē krāsnī vai cep pannā, līdz siers izkusis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!