Foto: Shutterstock
Latvietim ir tas niķis, drīzāk – privilēģija, ka saldās zemenes gribas iebāzt visos iespējamos desertos: ietērpt kūkās, pārklāt ar šokolādi, iepildīt saldējumā, iemest piena bļodā vai pagatavot pat saldos zemeņu pīrādziņus. Arī šosezon varam priecāties par lielu zemeņu ražu! Un ir taču tik daudz veidu, kā tās visas arī notiesāt (labi, labi, atstājot arī ziemas krājumiem – zemeņu ievārījumam, arī sasaldēšanai). Lai iedvesmotos, apskati "Tasty.lv" desmit izvēlētos zemeņu desertus, kas būs lieliski piemēroti Jāņu svinībām, dzimšanas dienām, dārza svētkiem un romantiskiem vasaras vakariem. Un tos visus varēs gatavot atkal un atkal!

Protams, sākumā ir pat ieteicams zemenes baudīt pa taisno no dobes uzreiz mutē iekšā, bet tad, kad jau šī padarīšana nedaudz apnīk vai vairs nesagādā tādu ekstāzi, laiks pagatavot dažādus zemeņu desertus un gardumus: agru rītu iesāc ar zemeņu smūtiju (recepte) vai vakaru noslēdz ar figūrai draudzīgu zemeņu kūku (recepte). Padomā par svētku tortēm: vari izmēģināt, ko oriģinālāku, piemēram, vasaras desertu trifli (recepte) vai zemeņu pīrāgu (recepte) vai kaut ko pavisam pikantu: zemenes šokolādē (recepte). Ja tavā mutē jau sarosās siekalas, domājot par šiem visiem gardumiem, pagaidi, kad zemāk apskatīsi mūsu desmit labākās zemeņu desertu receptes.

Bet, ko darīt, ja pašam zemeņu dobju nav? Mēs zinām, cik grūti ir pretoties mirdzoši sarkanu, sezonas kulminācijas laikā augošu zemeņu skatam zemnieku tirgū vai pārtikas veikalā. Bet ir arī cits variants – pašam doties uz zemnieku saimniecībām, pašam ogas salasīt, tādā veidā iegūstot "vislētākās zemenes". Šobrīd pašu lasītās ogas var iegādāties pat par 3 eiro kilogramā, stāsta zinātāji.

Foto: Shutterstock

Ko par zemeņu desertiem saka "TikTok" un "Instagram" platformās? Aplūkojot, kas populārs sociālo tīklu platformās zemeņu desertu kontekstā, latviešu starpā viennozīmīgi top vietu iegūst zemeņu-zefīra deserts, kas jau patiesībā vairākus gadus ir viens no populārākajiem. Visticamāk – vienkāršuma dēļ, jo to var pagatavot nepilnā pusstundā, izmantojot tikai trīs sastāvdaļas. Bet, voilā, restorāna cienīgs deserts ir galdā! Te vari atrast šī garduma recepti – spied šeit!

@citronele ZEFĪRU un ZEMEŅU vasarīgais saldais. 🍓🍬#receptes #ediens #gatavosana #saldais ♬ Siltas vasaras ēnā - Sudden Lights

Tiesa, zemeņu sezonas kulminācija ir vasaras mēnešos (patiesībā tikai dažas nedēļas), kad rubīnsarkanās ogas ir svaigas un sulīgas. Taču pārtikas veikalā zemenes var atrast arī visu cauru gadu, un tas nozīmē tikai vienu – zemenes var izmantot, kad vien rodas vēlēšanās! Protams, ja svaigu zemeņu nav pa rokai, vari izmēģināt saldētās.

Vēlies vēl vairāk recepšu, kas cildina augļus? Gaidi no mums iecienītāko melleņu, ķiršu, plūmju, aveņu desertu kolekcijas. Jo vasaras sezonā visi šie labumi jābauda uz vella paraušanu!

Biskvīta rulete ar 'Raffaello' krēmu un zemenēm

Foto: DELFI

Pat, ja šķiet, ka žēl tērēt "Raffaello", jo jau pats par sevi tas garšo debešķīgi, tomēr ir vērts kaut vienu reizi pagatavot šo kārumu – sajūsminātie mājinieki tevi uz rokām nēsās!

Lasīt vairāk

Svaigā zemeņu siera kūka

Foto: DELFI

Krāsainā, dzīvespriecīgā zemeņu kūka, tik garda, svaiga un aromātiska. Tā nav jācep, bet, lai kūka turētos kopā, izmanto želatīnu un laiku, tādēļ gatavo kūku dienu pirms pasniegšanas. Minētais produktu daudzums piemērots vienai lielai kūkai ar diametru 24 cm vai arī vari gatavot vairākas nelielas kūciņas. Recepti piedāvā restorāna "Bibliotēka Nr.1" konditore Laura Rozenfelde.

Lasīt vairāk

Maskarpone krēms ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Zemeņu laiks jau praktiski ir beidzies, tāpēc jāsteidz gatavot pēdējie gardumi! Vienkārši pagatavojams deserts, kura pagatavošanā vajadzēs zemenes, bet vari izvēlies arī citas ogas!

Lasīt vairāk

Maigā jogurta–zemeņu kūka bez cepšanas

Foto: Kristīne Taujena

Vēl viens zemeņu laika kārums – neceptā kūka ar maigu zemeņu jogurta-putukrējuma krēmu, kas papildināts ar svaigu zemeņogu pusītēm. Recepti iesaka Kristīne Taujena.

Lasīt vairāk

Neceptā rabarberu un zemeņu siera kūka

Foto: DELFI

Zemenes un rabarberi – vai var būt vēl labāka savienība? Klasiskākā recepte, kur šo apvienību izmantot, būtu plātsmaize vai kāda biskvīta kūka ar olbaltuma cepurīti, taču, iemēģinot roku necepto siera kūku gatavošanas varā, pārliecinājos, nevar būt nekas labāks par šo. Saldās zemenes, skābenie rabarberi un krēmsiers ir tik dievīga kombinācija, no kuras var pat rasties atkarība.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: gardais zemeņu tiramisu

Foto: Privātais arhīvs

Vasarīgs un ātri pagatavojams deserts, kurā gaisīga krēma kārtas mijas ar rūgtenas kafijas piesūcinātiem "dāmu pirkstiņiem" un saules sasildītām, sulīgām zemeņogām. Īsts garšu baudījums! Recepti iesaka Iveta Mezale.

Lasīt vairāk

Zemeņu uzputenis

Foto: Publicitātes foto

Šis deserts ir pavisam viegls un gaisīgs - vari izmantot svaigas vai saldētas zemenes, lai zemeņu aromātu ienestu arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Zemeņu sapnis

Foto: Shutterstock

Zemeņu sapnis - vienkārši superīgs deserts.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.

Lasīt vairāk

Kēksiņi ar maskarpones krēmu un zemenēm

Foto: Pexels

Sulīgi kēksiņi ar maigu maskarpones krēmu un zemenēm no "Rimi" gardēdes Lienes Zemītes recepšu krājumiem – našķi, no kuriem būs grūti atteikties!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!